Az első ezer nap

Gyerek
Az első ezer nap
A születés utáni ezer napot kiemelten fontosnak tartják sok szempontból. Olyan ez, mint egy alapozó kurzus, ahol a szervezet sok mindent elsajátít, megismer, és később egész életében hasznára lesznek az ekkor tanultak.

A baba körülbelül hat hónapos korára megduplázza születési súlyát, majd első születésnapjára megháromszorozza azt, testhossza pedig másfélszeresére növekszik. Az első év a leggyorsabb növekedés időszaka az életében. Kisebb sebességgel, de szintén nagyon intenzív változások zajlanak az ezt követő kisgyermekkorban.

Változatos, egészséges táplálkozás a kezdetektől

Az anyatejes táplálás, a szoptatás tökéletesen fedezi a kisbabák igényeit az első hat hónapban. A táplálás mellett meghitt lehetőség az anya-gyermek kapcsolat alakítására.
A hatodik hónap után kezdődik a hozzátáplálás, ahol az új ízek, állagok megismerése mellett az is nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagot kapjon a kisbaba.

Az első két év emellett a kóstolások ideje is. Minél változatosabban étkeztek, minél változatosabb finomságokkal ismertetitek meg ekkor a kicsit, annál könnyebben fogad el majd később is új ízeket, ételeket.

Tartsd meg mindenképp a hozzátáplálás lépcsőzetességét, és figyelj az esetleges ételallergiákra utaló tünetekre!

Hosszú távú hatások

A szülői minta már az első 1000 napban is sokat számít. Figyelj az egész család étkezési szokásaira. A rendszeres, változatos étkezés, a napi ötszöri étkezés megszokása megalapozza gyermeked felnőttkori egészségi állapotát. A helyes táplálkozási szokások elsajátítása csökkentheti a későbbi életkorokban a szívbetegség, a cukorbetegség és a túlsúly kialakulásának kockázatát.

Egyetek rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszereket. Válasszatok sovány húsokat és tejtermékeket. Lehetőség szerint egyetek többségében teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut, gabonapelyhet és tésztaféléket. A megfelelő tápanyagbevitel mellett egyetek együtt minél többször, élvezzétek a közös étkezések örömét, beszélgessetek sokat, mutassatok ezzel is példát már az etetőszék mellett is!