A legfontosabb kérdések az alvással kapcsolatban 

Életmód
Nyugtató alvás a családnak
Mennyit, mikor, hogyan, miért? Kattints tippjeinkért, hogy az egész család jól aludjon!

Mert a pihentető alvás mindenki számára egyaránt fontos! A mennyiség mellett pedig figyeljetek az alvás minőségére is! 

Az emberek alvásigénye egyénenként és életkoronként is változik, így nincs kőbe vésett szabály a megfelelő alvásmennyiséggel kapcsolatban.  

Általánosságban azonban elmondható, hogy iskolásoknak 10-11 éves korig 11 óra, 12 éves kortól tinédzser korig 9 óra alvásra van szükségük, felnőttkorban pedig az ajánlott alvás mennyiség 8 óra. 

Miért fontos az alvás? 

Az elegendő, zavartalan alvás nem csak azért fontos, mert így nem leszel álmos napközben, de kihat a teljesítményre, gyerekeknél a fejlődés folyamatára, a sejtek regenerációjára, de még a testsúly alakulására is.  

Mi történik, ha nem alszol eleget? 

  • Ilyenkor az agyad sem „fog jól”. Kevésbé leszel hatékony, könnyebben hibázol vagy egyszerűen csak rossz lesz a közérzeted.  
  • Csökken a kreativitásod, ami a gyors döntéshozatalhoz és probléma megoldáshoz is szükséges. 
  • Csökken a fizikai teljesítőképességed. Nem csak az állóképesség romlik így, de a mozgáskoordináció is, ami akár váratlan balesetekhez is vezethet.  
  • A kevés vagy rossz minőségű alvás a hangulatodra is kihat. Nyűgös és ingerlékeny leszel ami neked és a környezetednek sem jó.  
  • Tudtad, hogy az alvás, csakúgy a nassolás utáni vágyra is hatással van? Egyes vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy az alváshiány megnövekedett evéssel jár együtt, így könnyebben vezet túlsúlyhoz. 

 

Egy gyorsan elkészíthető reggeli segíthet, hogy több idő maradjon az alvásra! Egyszerű, ízletes és a kiegyensúlyozott étrendbe beilleszthető megoldásként válaszd a Nestlé reggelizőpelyheket! Tudtad, hogy a Nestlé reggeli gabonapelyhek első számú összetevője a teljes értékű gabona? Kevés sovány tejjel vagy joghurttal kiegészítve remek napindítók, amik a rostbevitel mellett így a megfelelő kalciumfogyasztáshoz is hozzájárulnak.  

Mi a helyzet a gyerekek alvásával? 

A fent leírtak a gyerekekre ugyanúgy igazak.  

  • Korai gyermekkorban az alváshiány negatívan befolyásolhatja az agyi érési folyamatokat,  
  • a kialvatlanság miatt fáradtabbak és fáradékonyabbak, érzékenyebbek,  
  • nehezebben birkóznak meg a szellemi, fizikai és érzelmi kihívásokkal.  

Ha nálatok is előfordult, hogy a gyerekekkel látszólag ok nélkül nehezen értesz szót, nyűgösek vagy ingerlékenyek, pontosan tudod, miről beszélünk. 

Bár a gyerekek altatása sokszor kihívás, vannak trükkök, amik segíthetnek. Olvass tovább, és próbáld ki őket! 

Tippek a pihentető alváshoz 

Gyerekek és felnőttek esetében is ezekre érdemes odafigyelni, ha jól szeretnétek aludni 

Rendszeresség 

Az egyik legfontosabb, mit megtehetsz a család pihenése érdekében, ha egy rendszeres menetrend szerint zárjátok a napot. Ugyanúgy, ahogy a kisbabáknál is javasolják, kis- és nagyobb gyerekek és a felnőttek alvási ciklusa is akkor tud megfelelően működni, ha nagyjából hasonló időben mentek aludni.  

Napi rutin kialakítása 

Az előző ponthoz kapcsolódva alakítsatok ki egy esti menetrendet, „rutint”. Ez a ráhangolódási folyamat segít mindenkinek ellazulni, és felkészülni a pihenésre. Az erre az időszakra betervezett tevékenységek már történjenek nyugodtabb tempóban, igyekezzetek ilyenkor kialakítani egy olyan bensőséges légkört, ami nyugtatólag hat mindenkire. 

Gyerekekkel vacsora után egy kis beszélgetés, fürdés, meseolvasás kellemes levezetése a napnak. 

Meghitt hangulat 

Korábban már említettük, és tényleg sokat segít, ha a családi rituálé része egy kis összebújás, bizalmas beszélgetés, meseolvasás. 

Felejtsd el a képernyőt! 

Akármennyire is adja magát, hogy az esti mesét telefonon, TV-ben, tableten nézzétek meg, hogy a felnőttek lefekvés előtt még megnézzenek egy filmet, ne nézzetek képernyőt az alvás előtti 1 órában. Ilyenkor hallgassatok inkább kellemes zenét, beszélgessetek, olvassatok. Gyerekekkel a közös meseolvasás az esti rutin egy fontos eleme lehet, ami igazi kuckózós, összebújós program. 

Fontos, hogy mi a vacsora 

A vacsorát ne időzítsétek túl későre - alvás előtt 2-3 órával már nem ajánlott enni -, és igyekezzetek könnyű ételeket fogyasztani. A túl nehéz, fűszeres, zsíros fogások megterhelik a gyomrot, ezzel megnehezítve az alvást. Szintén nem ajánlott az élénkítő hatású ételek és italok fogyasztása lefekvés előtt. Ilyenek például a koffeintartalmú italok és az édességek is. 

A környezet 

Teremts pihentető, rendezett környezetet! A szobában ne legyen se túl meleg, se túl hideg, lehetőleg legyen sötét. 

Tudtad, hogy a napközbeni rendszeres mozgás segíti az alvást? Ezért még ha nem is jut időd rendszeresen sportolni, egy kellemes sétát próbálj meg napi szinten beiktatni. Hétvégén pedig menjetek kirándulni, mozogjatok a kertben vagy a közeli parkban!