5+1 tipp a víz világnapjára 

Életmód
Fenntartható vízhasználat
A víz világnapja alkalmából nézzük, miért elengedhetetlen a víz egészségünk szempontjából, és mutatunk pár tippet, amit te is egyszerűen bevethetsz bolygónk védelmében.

A tiszta víz az egyik legfontosabb természeti erőforrásunk. Magyarországon olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy szinte el sem tudjuk képzelni, milyen lehet tiszta ivóvíz nélkül élni vagy beosztani a fürdéshez, mosogatáshoz használt vízmennyiséget.  

Március 22. a Víz Világnapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. Remek alkalom ez arra, hogy elgondolkozzunk azon, milyen szerencsések vagyunk, hogy számunkra a tiszta vízhez való hozzáférés természetes. És persze arra is jó alkalom, hogy felmérjük, mik azok a területek, ahol okosabban tudnánk bánni a vízzel, így megóvva vízkészleteinket. 

Mielőtt azonban tovább hajóznánk a környezetvédelem vizein, tegyünk egy kis kitérőt, és nézzük meg, miért is annyira fontos a víz egészségünk megőrzése szempontjából.  

A víz és az egészségünk* 

Testünk víztartalma életkortól függően 75-55 százalék, csecsemőkorban a legmagasabb. A víz biztosítja a vérkeringést, befolyásolja a vér megfelelő összetételét, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok, salakanyagok és a gázok oldását valamint szállítását, biztosítja a szervezet állandó belső hőmérsékletét és elősegíti agyunk és ízületeink megfelelő működését is.   

Ebből is látszik, mennyire fontos szervezetünk számára a megfelelő vízfogyasztás. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása alapján közepes hőmérsékletnél és mérsékelt fizikai aktivitásnál felnőtteknek napi 2 -2,5 liter, míg a 4-13 éves gyermekeknek életkortól függően 1,6-2,1 liternyi liter vízre van szükségük. A hazai, felnőtteknek szóló táplálkozási ajánlás naponta 8 pohárnyi folyadékot ajánl, amiből legalább 5 pohár víz legyen!  

A napi folyadékbevitel 1/3-át szilárd ételek teszik ki. Ezek közül a legtöbb víz a zöldségekben és gyümölcsökben van. A legmagasabb víztartalmú gyümölcsök és zöldségek a szőlő (79%), narancs (88%), karfiol (91,6%), fejes saláta (95%), uborka (96%). A húsok, húskészítmények közül a csirkehús átlagos víztartalma 72%, a sertéscombé pedig 70%. 

Gazdálkodj okosan! 

Most 5+1 olyan tippet gyűjtöttünk össze, amik viszonylag egyszerűen megvalósíthatók, mégis rengeteg vizet spórolhatsz velük. Így a pénztárcád mellett a vízkészleteket is megkíméled. 

Ne folyasd a vizet fölöslegesen! 

Nagyon egyértelműnek tűnik, mégis sokszor nyitva marad a csap hajmosáskor, amikor a sampont masszírozod a hajadba, fogmosáskor, vagy takarításkor, amikor például a konyhapultot mosod, ugye? Érdemes egy ideig tudatosan figyelni ezekre, így nagyon hamar rutinná válik majd, hogy tényleg csak akkor folyatod a vizet, amikor szükséges. 

Okosan a wc öblítéssel! 

Ma már a legtöbb nyomógombos wc kis- és nagy öblítés funkcióval rendelkezik, amiken ráadásul állítani is lehet az öblítéshez használt víz mennyiségét. Használd a kis öblítést, amikor csak lehetséges, és állítsd be úgy a vízmennyiséget, hogy tényleg csak annyi víz folyjon el, amennyire szükség van! 

Ne használd a wc-t szemetesként!  

Ha ide dobod a használt papírzsepit, vagy a fésűből kiszedett hajat, minden alkalommal le is húzod, amit nyilván nem tennél meg, ha a szemetet a szemetesbe tennéd. 

Ne töltsd tele a kádat!  

Ha fürdesz, nem szükséges tele tölteni a kádat, kevesebb vízzel is élvezetes lesz a fürdés, viszont rengeteg vizet megspórolsz így. Persze akkor takarékoskodsz igazán, ha fürdés helyett a zuhanyzást választod, és azt is gyorsan intézed. 

Milyen zuhanyfejet használsz?  

Széles választékban kaphatók olyan zuhanyfejek, amik takarékosan sugározzák a vizet. Ebből te nem érzékelsz semmit, a víznyomás marad, ugyanolyan hatásfokkal tudsz tisztálkodni, mégis csökken a vízfogyasztás. Érdemes egyre beruházni, nem költséges, viszont nagyon hasznos. 

+1 A háztartási eszközök is segítenek.  

Tudtad, hogy a kézi mosogatással lényegesen több vizet elhasználsz, mintha egy takarékos mosogatógépet használnál? És azt, hogy vannak olyan mosógépek, amik a ruha mennyiségéhez igazítják a felhasznált víz mennyiségét? Ez nem azt jelenti, hogy azonnal rohanj és vegyél egy új mosógépet, de ha amúgy is épp beszerzés előtt állsz, érdemes ezt szem előtt tartani. 

A Nestlénél kiemelten fontos számunkra vizeink védelme. Azt valljuk, a tiszta vízhez való hozzáférés és a megfelelő higiénia alapvető emberi jog. Napjainkban azonban mintegy 1,2 milliárd ember él vízhiányos területen, és további 1,6 milliárd ember szembesül a gazdasági vízhiánnyal. A másokkal megosztott vízkészletek védelme és megőrzése kiemelt fontosságú számunkra. Proaktív, hosszú távú partnerségek kialakításával törekszünk a megfelelő megoldások kidolgozására, megvalósítására, és értékelésére. Egyben kiemelten dolgozunk azon, hogy a jövő generációk számára megőrizzük a megfelelően használható vízkészleteket. Erről és több másik hasonlóan fontos törekvésünkről olvashatsz kapcsolódó cikkünkben.

 

 

*Forrás: MDOSZ