3+1 jel ami azt mutatja, hogy kevés folyadékot fogyasztasz

Életmód
Folyadékbevitel
A megfelelő folyadékbevitel a nyári hónapokban különösen fontos. Biztos hogy eleget iszol? Most kiderül.

Az emberi szervezet körülbelül 70% százalékát víz alkotja. Nem csoda tehát, hogy a nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás alapvetően befolyásolja közérzetünket és egészségi állapotunkat.

A víz szállítja a tápanyagokat a szervezetben, gondoskodik a vér megfelelő összetételéről, a vérkeringésről, a salakanyagok eltávolításáról, a belélegzett levegő párásításáról, emellett pedig  belső szerveink alkotórésze, védelmezője. Lényeges tehát, hogy - nem csak a meleg nyári napokon - gondoskodj a megfelelő, két-három liter folyadék fogyasztásáról.

A napi ajánlott folyadékmennyiséget ne egyszerre, hanem folyamatosan, kisebb adagokban idd meg. Legyen kéznél egy 3 dl-es pohár, ezt a nap folyamán nyolcszor töltsd újra. Az elsődleges folyadékforrás mindig a tiszta víz legyen, de színesítheted a palettát cukrozatlan gyümölcsteával is. Étkezések során a hideg, meleg levesek, smoothiek szintén remek folyadékforrások.

Te is gyakran megfeledkezel arról, hogy eleget igyál?

Ezek dehidratáltság 3+1 legjellemzőbb, rövid időn belül jelentkező tünetei:

1.    Gyakran előforduló fejfájás

Az elégtelen folyadékbevitel talán leggyakoribb jele - a szomjúságérzet mellett - a fejfájás. Ezért ha fáj a fejed, érdemes először egy-két pohár vizet meginni, sokszor ennyi elég, hogy elmúljon a fájdalom.

2.    Fáradtság, Csökkent koncentrációs képesség

Az agyműködésre is számos negatív hatással van a víz hiánya, ilyen például a koncentrálóképesség csökkenése, idegesség, feszültség, fáradtság. Már enyhe kiszáradás is csökkentheti a rövidtávú memóriát, az észlelési és pszichomotoros képességeket is. Jó ha tudod, hogy mivel az agy nem képes nagyobb mennyiségű víz raktározására, így a folyamatos folyadékpótlás kiemelt jelentőséggel bír a jó közérzet és az energikusság érdekében. 

3.    Száraz, rugalmatlan bőr

A bőr 80%-ban vizet tartalmaz, így száraz bőr egyértelműen az elégtelen folyadékfogyasztás jele lehet. Tudtad, hogy a szervezet dehidratált állapot esetén elsősorban a nem létfontosságú szervektől vonja el a nedvességet, hanem például a bőrtől, ajkaktól? 

+ 1 Székrekedés
A megfelelő emésztéshez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék. Ennek hiányában székrekedést tapasztalhatunk. Ha túl kevés vizet iszunk, szervezetünk igyekszik azt a bélrendszeren keresztül, a székletből visszaszívni, amely ezáltal kemény lesz. 

Ha az elégtelen folyadékfogyasztás miatt székrekedést tapasztalsz, segítsd emésztésed OptiFibre® termékünkkel, mely teljesen feloldható hideg és meleg italokban, anélkül, hogy azoknak ízét vagy állagát megváltoztatná.

Speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerünk, a 100% növényi eredetű, vény nélkül kapható, hosszú távon is fogyasztható OptiFibre® természetes megoldás a székrekedés diétájában, így segít, hogy újra egyensúlyba hozzuk emésztőrendszerünket.
OptiFibre® termékünket keresd a gyógyszertárakban.
Tudj meg többet a www.optifibre.hu oldalon
Fontos figyelmeztetés: orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható.
Gyermekeknek 3 éves kortól adható. Kizárólagos tápanyagforrásként nem alkalmazható.