Tuti tippek, ha futóversenyre készülsz

Életmód
Tuti tippek, ha futóversenyre készülsz
Szeretnéd kicsit átlépni a saját határaidat, esetleg megmérettetni magad? Nevezz be életed első futóversenyére!

Az első futóverseny örök emlék, tele van izgalommal, igazi mérföldkő a futók életében. Összeszedtünk neked 5 fontos tanácsot, melyekkel segíthetünk neked céljaid elérésében. 

Felkészülés

Az interneten számtalan edzéstervet találsz, de kérhetsz profi segítséget is. Lehet segítséged egy barát is, aki már tapasztalt a futóversenyek terén. A felkészülést hónapokkal a verseny előtt kell elkezdeni, ne ess abba hibába, hogy néhány jól sikerült futás után benevezel az első versenyedre. Fokozatosan, lassú tempóban fuss, hogy fejlődjön az állóképességed. Figyelj a testedre: ha légzésed zihálni kezd, lábaidban görcsöt érzel, ez annak a jele, hogy túl gyors tempót diktálsz, és nem fogod bírni hosszú távon. Inkább törekedj az intenzív, fenntartható tempóra.

Ha eddig csak futópadon futottál, érdemes kimerészkednek a szabadba, hiszen a versenyen is betonon fogsz futni. Kezdj rekontrán pályán, majd fokozatosan szoktasd hozzá magad a betonon futáshoz.

Megfelelő ruházat kiválasztása

Ellenőrizd a felszerelésed, ne legyen semmi szakadt vagy kipróbálatlan. Nézd meg az időjárásjelentést és a ruházatodat ennek megfelelően állítsd össze. A magyarországi futóversenyekre általában elég a rövid futónadrág és technikai felső. Ha izzadós vagy, ne feledkezz meg a sapkáról vagy fejpántról sem, nyári versenyen pedig legyen nálad napkrém és napszemüveg.

Természetesen legfontosabb kiegészítő a futócipő. Semmiképp se fuss teljesen új cipőben, használd a jól bevált kedvenc futócipődet. Ha cserén gondolkozol, mielőbb menj el egy futóboltba, ahol szakavatott segítséggel választhatod ki a hozzád leginkább passzoló surranót.

Frissítés

A legfontosabb, hogy futás közben ne várd meg, míg szomjas leszel! A futás során fellépő folyadékveszteség akár egy óra alatt elérheti azt a szintet, ami már a teljesítmény rovására mehet, ezért edzéseid során is feltétlenül igyál valamit.

Tanulmányozd a versenykiírást és az útvonalat. Légy tisztában a frissítőpontok helyével és felszerelésével. A szervezet folyadékháztartásának egyensúlyához elengedhetetlen, hogy ne csupán az izzadsággal távozó vizet, hanem az elveszített elektrolitokat is pótold izotóniás sportitalokkal.

A verseny előtti héten fokozottan figyelj a folyamatos hidratáltságra.

A verseny napján

Vedd fel a rajtcsomagod, tájékozódj a parkolási lehetőségekről, csomagmegőrző, zuhanyzó hollétéről, hogy ne érezd elveszettnek magad a tömeg forgatagában. Tudd meg pontosan hol van a rajtkapu és légy tisztában az útvonallal. 

Hatalmas löketet tud adni, ha a pálya egy-egy pontján a családod vagy a barátaid szurkolnak neked. 

Élvezd!

Senki felé sem tartozol elszámolással, hogy hányadik helyen futsz be, vagy milyen az időeredményed. Fuss önmagadért, a verseny az eddigi edzéseid jutalma. A befutónál mosolyogj, hogy szuper legyen a kép, ami a célkapuban készül rólad. 

A futáshoz energiára van szükség, ezért soha ne kezdj hozzá éhgyomorral. Edzés előtt 1-1,5 órával egy banán és egy teljes értékű zab hozzáadásával készült Nestlé Fitness gabonapehely szelet biztosítja a mozgáshoz szükséges energiát és vitaminokat.