Tudj meg többet a mikrotápanyagokról! Vitaminok és ásványi anyagok

Étkezés
zöldségek és gyümölcsök
Nagyon kevés kell belőlük, de az a kis mennyiség elengedhetetlen. Tudj meg többet a vitaminokról , és ásványi anyagokról!

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok a Föld elemei, melyeket az élő szervezet nem képes előállítani, viszont élettani hatásuk miatt táplálkozásunk fontos részei. Energiatartalmuk nincs. Az ásványi anyagokat és a nyomelemeket az különbözteti meg egymástól, hogy milyen mennyiségben vannak jelen a szervezetben.

Ásványi anyagok
Napi ajánlott mennyiség >100 mg
pl.: kalcium, klór, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, kén  

Nyomelemek
Napi ajánlott mennyiség <100 mg
pl.: bór, kobalt, réz, króm, fluor, jód, vas, cink, molibdén, szelén

Vitaminok

A vitaminok energiát nem adó szerves vegyületek, szervezetünknek kis mennyiségben van szüksége rájuk. Testünk nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani őket, a létfenntartáshoz viszont nélkülözhetetlenek. 
 
A 2014-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2014) adatai alapján:

  • A C-, B1-, B3-, B6-, B12-vitaminok tekintetében férfiak és nők is átlagosan az ajánlásoknak megfelelő mennyiséget  fogyasztják, míg a D-vitamin és a B7-vitamin bevitele egyaránt kritikusan alacsony. Emellett B5- és B9 -vitaminból sem érjük el a szükséges mennyiséget. 
  • Az ásványi anyagok tekintetében nátriumból, foszforból jóval többet, míg káliumból, kalciumból, mangánból és krómból kevesebbet viszünk be szervezetünkbe a szükségesnél.
  • Érdekes, hogy a férfiak bevitele minden ásványi anyagból felülmúlja a nők beviteli értékét.
  • Magnéziumhiánnyal egyik nem esetében sem kell számolni, viszont a nők vas-, réz- és cink raktárai feltöltésre szorulnak. *

Egy-egy vitamin vagy ásványi anyag hiányához a helytelen táplálkozás, életmód nagymértékben hozzájárulhat.

gyerekek táplálkozási szokásairól is érdekes eredményeket mutatott a Nestlé közreműködésével végzett kutatás:

  • A felnőttekhez hasonlóan a 4-10 éves korosztály kalciumbevitele sem megfelelő, pedig a szükséges mennyiség bevitele nagyon fontos lenne az intenzív csontnövekedés időszakában.
  • A kalcium felszívódását, hasznosulását segítő D-vitamin bevitele is hiányos.

Összességében a 4-10 éveseknél is elmondható, hogy táplálkozásukban ugyanazok a hibák mutatkoznak, mint a felnőtteknél.**

* Forrás: MDOSZ Hírlevél
** MDOSZ és a Nestlé Hungária Kft. közösen kutatása a 4-10 éves gyermekek táplálkozását illetően, 2014