Tudj meg többet a farsangról!

Életmód
Tudj meg többet a farsangról!
A gyerekek fejében leginkább az iskolai jelmezbál és az isteni fánk jelenti a farsangi időszakot. De vajon tudják, hogy mit is ünneplünk farsangkor? Meséld el nekik.

Farsang vízkereszttől a negyven napos nagyböjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart. A farsang hossza tehát változó, attól függően, hogy mikor van húsvétvasárnap. Ettől a naptól számolunk vissza negyven hétköznapot, így megkapjuk a nagyböjt időszakának kezdetét, hamvazószerdát.

2022-ben a farsangi időszak január 6-tól március 2-ig tart.

A karácsonyi ünnepkör után talán éppen a farsanghoz kapcsolódik a leggazdagabb szokáshagyomány. Ennek legjellegzetesebb eseményei az álarcos, jelmezes bálok, táncos mulatságok. 

A farsang igazi hazája Itália. Az ókori Rómában ugyanis Szaturnusz isten tiszteletére hétnapos örömünnepet tartottak, és később ez a mulatságokból álló ünnepség vált népszerűvé és kezdett terjedni egész Európában.

Magyarországon a középkorban, főként német mintára terjedt el a farsang megünneplésének szokása. Igen változatos és sokszínű, gazdag, részben vallásos jellegű néphagyomány kapcsolódott hozzá: drámajátékok, álarcos és jelmezes báli mulatságok, termékenységi varázslások kötődtek ünnepi időszakához.

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karnevált (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

A mulatozásról, vigadozásról és bálozásról híres farsangi időszak nélkülözhetetlen része az evés-ivás, dőzsölés. Babona szerint, ha a farsangi időszakban sokat lakomázunk és rengeteg finomat eszünk, a jövő évi termés bőséges lesz. Így hát nem csoda, hogy a farsangi asztalok roskadoztak a finomabbnál finomabb ételektől.

A gombás korhelyleves hosszú idők óta a farsangi mulatozók kedvence, hiszen a vitamindús káposztának és füstölt húsnak köszönhetően segít feltöltődni energiával egy hosszú, átbulizott este után. Hasonló hatással bíró orvosság a savanyú becsinált leves, melyet sokszor önmagában is tálalnak ebédre.

Az édes, olajban sült fánk a legnépszerűbb farsangi desszertünk, a hagyományos farsangi menü elhagyhatatlan része. Az egész világon ismert és kedvelt rengeteg formában felbukkanó fánk hazánkban honos verziója a farsangi fánk. Töltetlenül, porcukorral megszórva, sokszor lekvárral tálalják. Farsangi hiedelem, hogy ha fánkot fogyasztunk ebben az időszakban, a vihar nem rongálja meg a házunkat.