Tippek, ha otthon az egész család

Életmód
Tippek, ha otthon az egész család
Otthonról dolgozol és a gyerekek is otthon ragadtak?

Ezekkel a tippekkel gördülékenyebben megy majd az ügymenet. Hozd ki a legtöbbet a helyzetből!

A dolgos hétköznapok, az iskolában töltött idő után felüdülés a hétvégi együttlét. A nyaraláskor is vidáman kirándultok közösen. De mi van akkor, ha hosszabb időre otthon ragad a család?

Akkor bizony jön az átszervezés. Ahhoz, hogy jól működjön, és mindenki számára élvezetes legyen, ilyenkor bizony be kell vezetni bizonyos szabályokat.

Sok felnőttől hallani, hogy nekik nem megy jól az otthoni munkavégzés, mert nem tudják jól beosztani az idejüket. Képzeld el, akkor a gyerekeknek mekkora kihívást jelent ez. Úgyhogy az első és legfontosabb dolog, a napi menetrend beállítása. Tűzzetek ki a hűtőre egy órarendet, vagy akasszátok ki a falra, jól láthatóan, és igyekezzetek ennek alapján rendszerezni a napotokat. Nem csak a gyerekek, a felnőttek is!

Legyen benne feladat és szórakozás vegyesen, és mindenkinek jusson egy kis „énidő” is.

Az otthoni teendők is kerüljenek bele a napirendbe, és írjátok be mellé, melyik nap, ki a felelős mondjuk a szemét kivitelért vagy a rendrakásért.

Mik legyenek a feladatok?

A gyerekek írhatnak házi feladatot, gyakorolhatják azokat a tárgyakat, amikben esetleg lemaradásuk van, de fejlesztő gyakorlatokat is végezhetnek. Erre egy nagyon kedves, játékos megoldás a meseolvasás és rajzolás, melyről itt olvashatsz bővebben.
Ne feledd, nagyon fontos a mozgás is, tornaórát tudtok a lakásban is tartani. Ötletekért érdemes elolvasnod cikkünket.
A gyerekek is kivehetik a részüket a házimunkából. Keress olyan feladatokat, melyeket nyugodt szívvel rájuk bízol. A locsolás, portörlés vagy a rendrakás biztos menni fog.
Vond be őket a főzésbe! Közösen megtervezhetitek, mi legyen az ebéd vagy a vacsora, ha pedig a kivitelezésben is segítenek, még jobban fog nekik ízleni, mint máskor. Arra viszont nagyon figyelj, hogy csak olyan feladatokat végezzenek, amik biztonságosak!

A gyerekek számára nagyon fontos a rendszer. És bár minden gyerek imád játszani, egy idő után az is unalmas tud lenni. Úgyhogy tényleg fontos a „munka” és a szórakozás közötti helyes arány.

És a felnőttek?

A felnőtteknek is szükségük van a rendszerezettségre, főleg, ha nem vagytok hozzászokva a „home office”-hoz. Ezért amellett, hogy a családi órarendbe beírjátok a saját teendőiteket is, a következők segíthetnek:

  • Ne szabadidő ruhában, pizsamában, köntösben dolgozz! Bár nagy a kísértés, azzal, hogy „rendesen” felöltözöl, teljesen máshogy állsz majd a munkához, és hatékonyabb is leszel.
  • Ha nincs lehetőséged arra, hogy félrevonulj egy külön helységben, alakíts ki magadnak egy „munkasarkot”, ami a te bázisod.
  • Ha nincs íróasztalod, ahol dolgozhatnál, valószínűleg marad az étkezőasztal. Az étkezőszéken ülve dolgozni viszont sokszor jóval kényelmetlenebb, mint az irodai székeken. Ezért fontos, hogy bizonyos időközönként felállj és megmozgasd magad. A nyakad, derekad, hátad nyújtására fordíts különös figyelmet!
  • Egy-egy kávé az irodában is lecsúszik munka közben, és a kollegákkal is beszélgettek, otthon azonban nagyobb a kísértés, hogy rendszeresen felállj egy „kis lazításra”. Ez viszont sokkal jobban ki tud zökkenteni, mint gondolnád, úgyhogy figyelj a mértékre!
  • Ennek az ellenkezője is igaz. Mivel nehéz elkülöníteni a magánéletet és a munkát, ha ugyanott végzed a privát és hivatalos teendőket, sokszor eshetsz abba a csapdába, hogy jóval kevesebbet pihensz a szokásosnál. Állítsd be a telefonodon az időzítőt, hogy jelezze, mikor kell felállni egy kis mozgásra, pihenésre, és mikor van vége a munkaidőnek.
  • A főzést hagyd estére, vagy főzz akár több napra előre a hétvégén, hogy nem munkaidőben kelljen ezzel foglalkoznod!

Énidő

Ha munka mellett szervezed a család életét, az bizony nem egyszerű. Éppen ezért neked is szükséged van feltöltődésre. Ennek több módja van, te tudod, hogy neked mi jelenti a kikapcsolódást. Ami viszont biztos, hogy ha reggel elindul a nap, estig biztos nem állsz meg.
Éppen emiatt érdemes kipróbálnod, hogy a többiek előtt egy órával felkelsz, és azt az egy órát csak magadra szánod. Ha szeretnéd, veszel egy forró fürdőt, ha számodra a reggel egy finom kávéval kezdődik, akkor kényelmesen megiszod kedvenc kávédat. A lényeg az, hogy kikapcsolódj, töltődj.

NESCAFÉ Dolce Gusto kávégépekkel és kávékapszulákkal igazi kávéházi élményt varázsolhatsz otthonodba egy gombnyomással. Ráadásul így változatos ízekkel és kávétípusokkal kényeztetheted magad. Webshopunkból pedig házhozszállítással egyszerűen, kényelmesen rendelheted meg kedvenc kávéidat. A gyerekeket se hagyd ki az élvezetekből, válassz nekik NESQUIK vagy Chococino kapszuláinkat.

Plusz egy tipp

Itt az ideje, hogy a sport is rendszeres része legyen az életednek! Vegyél részt a gyerekek tornaóráján, vagy a reggeli énidődet fordítsd egy gyors edzésre! Otthoni edzésterveinkkel hatékonyan, akár segédeszközök nélkül megmozgathatod magad. Nyárra már nagyon látványos eredménye lesz, ha kitartó vagy!