Tények-tévhitek a laktózmentes étrendről

Életmód
laktózmentes
Laktózmentes, mindenmentes, és még sorolhatnánk ... Mikor van szükség a laktózmentes étrend kialakítására, és hogyan valósítható meg?

Az elmúlt években egyre több embertől hallani, hogy ő laktózmentesen táplálkozik, mások egyenesen "mindenmentesen ",  azaz glutén- és laktóz- és tojásmentesen, sőt, még a hozzáadott cukrot is száműzik az étrendjükből. De vajon tényleg minden esetben indokolt a laktózmentes étrend kialakítása? Miért csak indokolt esetben javasolt? És ha már laktózmentes étrend, mire figyelj oda?

Napi kalcium szükségletünket természetes úton tejet, tejterméket tartalmazó, változatos étrenddel lehet fedezni, mivel a tej és tejtermékek egyik  legfontosabb tápanyaga a kalcium. Teljes elhagyásuk az étrendből megfelelő pótlás nélkül hiányállapotot eredményezhet, ezért száműzésük az étrendből nem javasolt, csak indokolt esetekben (pl. tejfehérje allergia esetén). 

Fontos tehát, hogy csupán divatból ne mondjunk le a tejtermékek fogyasztásáról. Ha laktóz intoleranciára  gyanakszol, mindenképp konzultálj szakemberrel, és csak a pontos diagnózis felállítása után kezdd el a laktózmentes diétát. 

Erre figyelj a laktózmentes étrend kialakításánál

 • Egyre szélesebb választékban kaphatók laktózmentes tej és tejtermékek, amelyek fogyasztásával, ételkészítéshez történő felhasználásával megvalósítható a laktózszegény étrendben is a megfelelő kalcium ellátottság.
   
 • A laktózszegénység  illetve laktózmentesség betartásának két megoldása lehetséges. Az egyik mód, hogy laktózmentes tejet és tejtermékeket vásárolsz, a másik pedig, hogy laktáz enzim tartalmú gyógyszertári készítményeket használsz tej és tejes étel fogyasztásakor.
   
 • A tejtermékek előállítása során tejcukortartalmuk csökken. Egyéni toleranciától függően az alacsony laktóztartalmú savanyított tejtermékek fogyaszthatók kisebb-nagyobb mértékben. A savanyított tejtermékek tejcukortartalma a beoltott mikroorganizmusoknak köszönhetően 20–40%-kal kevesebb, mint a tejé.
   
 • Szintén egyéni toleranciától függően a túró is fogyasztható, tejcukortartalma a savanyított tejtermékeknél is alacsonyabb. Ugyanígy a félkemény, kemény sajtok laktóztartalma is csökken az érlelési eljárások következtében.
   
 • A hosszú érlelési idejű sajtok, mint pl. a parmezán gyakorlatilag laktózmentesek.
   
 • Az étcsokoládéban megtalálható tejzsír is szinte laktózmentes. A tejzsírban a laktóz tartalom < 0,05% , ezért ha egy étcsokoládé tejzsírt tartalmaz ( jellemzően 1% körül), akkor a csokoládé  a laktózmentes követelménynek megfelel.
   
 • A növényi eredetű ”tejek”  - amiket helyesen növényi italoknak nevezünk - (szója-, mogyoró, kesudió-, mandula-, rizs-, zab -, kókuszital)  laktózmentesek, ezekkel is helyettesítheted a hagyományos tejtermékeket, de nem pótolhatod velük az állati eredetű fehérjét, valamint vitamin- és ásványi anyag tartalmuk is különbözik az állati eredetű tejtől.
   
 • Tejcukrot nemcsak az élelmiszerek tartalmazhatnak, hanem az étrend-kiegészítők, és a gyógyszerek is.
   
 • A tejcukrot adalékanyagként a sütő-, édesipari, húsipari termékek, kész- és félkész ételek is tartalmazhatják, ezért fontos a termékek címke információnak alapos elolvasása.
   
 • Laktózintoleranciában   alkalmazható, 2000 FCC (Food Chemicals Codex szerinti laktáz enzim egység) tartalmú rágótablettában lévő enzimaktivitás kb. 10 g tejcukor (amely kb. 2 dl tej elfogyasztásával egyenértékű) feldolgozásához elegendő .

Ha laktózmenetes étrendet követsz, nem kell lemondanod a reggeli gabonapelyhekről, hiszen azokat laktózmentes tejtermékekkel vagy növényi eredetű italokkal is fogyaszthatod.
Tudtad? A változatos ízekben kapható, vitaminokkal dúsított Nestlé gabonapelyhek kizárólag természetes aromákat tartalmaznak, 2015 óta pedig kaphatók Nestlé corn flakes gluténmentes gabonapelyheink is.  

Napi fél liter tejet vagy annak megfelelő tejterméket szükséges elfogyasztani, hogy a napi kalcium szükségletünket biztosítsuk. 1 dl tehéntej kalciumtartalmával egyenértékű tejtermékek: 2-3 dkg sajt, 15 dkg tehéntúró (félzsíros), 3 dkg juhtúró, 0,9 dl tejföl (20%), 1 dl joghurt, kefir.

MDOSZ hírlevél: Laktózintolerancia