Egy egészséges felnőtt ember számára átlagosan javasolt napi kb. 80 mg C-vitamin bevitelét könnyű megvalósítani. Már egy tízóraira szánt 10 dkg-os narancs is megközelítőleg 50 mg C-vitamint tartalmaz, a kiviben még ennél is több van. A szendviccsel elfogyasztott 5 dkg zöldpaprika révén is nagyjából 60 mg C-vitaminhoz juttathatjuk szervezetünket.
Egy finom szendvics, egy narancs vagy pár mandarin, és máris sokat tettél az egészségedért!
Ha tovább szeretnél matekozni, néhány gyümölcs és zöldség 10 dkg-ra vonatkozó C-vitamin tartalma:
- kivi 75 mg
- mandarin 30 mg
- alma 10 mg
- körte 7 mg
- brokkoli 90 mg
- karalábé 60 mg
- fejes káposzta 50 mg
- karfiol 45 mg
- paradicsom 20 mg
- sárgarépa 10 mg
A C-vitamin érzékeny a hőre, ezért jó, ha a különböző C-vitaminban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket nyersen, vagy salátának elkészítve fogyasztod. Mivel a C-vitamin vízben oldódik, a felesleg kiürül a szervezetből. Ezért érdemes naponta többször friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.
Ahhoz, hogy vitaminokból és ásványi anyagokból megfelelő mennyiséget fogyassz, elengedhetetlen a változatos étrend. Az élelmiszeripari cégek felelőssége, hogy termékeiket ennek megfelelően állítsák elő. A dúsításról szóló cikkünkben többet olvashatsz erről.