Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Tervezd meg a heti menüt!

Így csökkentheted a zsírfogyasztást

Miért jó a mediterrán étrend?

Mitől olyan közkedvelt a mediterrán konyha? Miért érdemes alkalmazni a mediterrán étrend jellemzőit az kiegyensúlyozott táplálkozásban? 

Az egészséges táplálkozás ismérvei sok ponton egybevágnak a mediterrán étrend jellemzőivel. Emellett nem véletlen, hogy mára az egész világon ez az egyik legelterjedtebb konyha a nemzetek konyhái közül, hiszen nemcsak egészséges, hanem finom is!  
 

A friss zöldségekben, gyümölcsökben, valamint növényi olajokban és halakban gazdag étkezés az egyik kiemelkedő oka a WHO szerint, hogy a Földközi-tenger térsége a világ legegészségesebb helyei közé tartozik. Itt a legmagasabb a lakosság átlagéletkora, míg a szív- és érrendszeri problémák és a daganatos betegségek száma viszonylag alacsonynak mondható.  

Forrás: WHO 

 

Friss alapanyagok, finom halételek 
 

A jó mediterrán konyha mindig friss! Az alapanyagok helyiek, nem távolról szállítják őket. Hazai szemmel nézve ez azért nem hátrány, mert nyári szezonban a mediterrán konyha legtöbb alapanyaga nálunk is megterem. A tenger gyümölcseit ugyan hiányolni fogod, de a hazai halválasztékból nagyon ízléses olaszos, görögös fűszerezésű finomságokat készíthetsz. 


Rostban gazdag, zsírban szegény ételek, egészséges nassolnivalók 
 

A teljes kiőrlésű gabona szerves része a mediterrán konyhának, válaszd te is ezekhez a fogásokhoz a teljes kiőrlésű pékárukat, tésztát! 

Az olajos magvak, az olívaolaj könnyen illeszkednek az egészséges táplálkozás alapelveihez. Ezek mellett válaszd a hozzáadott zsírban szegény konyhai praktikákat, grillezz, párolj! 

Nassoláshoz válassz mediterrán finomságokat, olívabogyót, magokat, sajtot, gyümölcsöt! Ezek tápanyagai segítenek megőrizni az egészségedet! Figyelj azonban a mennyiségre, a mediterrán étrend is a többször keveset elvén működik! 


Zamatos zöldfűszerek 
 

Fűszerezz bátran, használj zöldfűszereket, de kerüld a sót! A friss zöldfűszereket akár magad is termesztheted, egy balkonláda is elég a nyári fűszervarázshoz.  


Ha már ennyire dicsértük a mediterrán konyhát, akkor nyáron, amikor van rá lehetőséged iktass be egy kis mediterrán sziesztát is és élj egy kicsit olaszosan
 

Nestlé tippünk 
Maggi Bolognai spagetti alap segítségével az olaszos ízek könnyedén az asztalra kerülnek! A sok szárított paradicsom és fűszerek adják az alapot a mediterrán ízharmóniához. Tálald előétel salátával és gyümölcs desszerttel!