Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Gondolj másként a főtt kukoricára!

Desszert vagy leves? Gyümölcsleves túrógombóccal

Grilleztél már gyümölcsöt? Ideje kipróbálni!

Olvasd el, hogyan lesz a legfinomabb a grillezett gyümölcs, és mihez tudod felhasználni.

Ha nincs lehetőséged kerti grillezésre, akkor se csüggedj, elektromos grillen, serpenyőben vagy épp a sütőben is nagyon finom lesz. 

Miért is olyan finom a grillezett gyümölcs? 

Mert grillezéskor egyszerre több izgalmas dolog is történik. A gyümölcsben levő cukor karamellizálódni kezd, a gyümölcs még szaftosabbá válik, mindeközben átjárja az a megunhatatlan, összetéveszthetetlen grillezős illat. És persze az sem utolsó szempont, hogy a grillrács nyoma a gyümölcsökön kifejezetten szexi 

Mihez kezdj a grillezett gyümölccsel?

  • Ha a reggeled így indul, akkor ez egy jó nap lesz! Sovány natúr joghurtot keverj ki kevés mézzel, citromlével és friss zöldfűszerrel (pl. menta, citromfű, bazsalikom), szórd meg granolával, és tálalj mellé grillezett gyümölcsöt!

 

Nestlé tippünk
Kóstold meg a Nestlé granolákat, melyek tökéletesen kiegészítik ezt a gyümölcsös reggelit. A CiniMinis granola a mára már kedvenccé vált fahéjas, a Nesquik granola a klasszikus kakaós, míg a Lion granola különleges karamellás ízével teszi izgalmassá ezt a fogást. 

 

  • Húsok mellé köretnek is kiváló a grillezett gyümölcs. Azért ne ez legyen az egyedüli köret! Nagyon jól passzol mellé a fahéjas-mazsolás kuszkusz, vagy egy könnyű krumplipüré is. 
  • A salátákat is a fellegekbe repíti a grillezett gyümölcs. Kevés zöldsaláta, egy marék pirított olajos mag, grillezett gyümölcs és egy pikánsabb sajtféle és máris kész a tökéletes saláta. 
  • Desszertnek elképesztően finom: egyszerűen, kevés tejszínnel meglocsolva, vagy tejszínhabbal tálalva is szuper, de ha van otthon fagylaltod, ki ne hagyd, remekül feldobják egymást. 

Mielőtt nekikezdenél a gyümölcsök grillezésének, összegyűjtöttünk pár tippet, hogy ki tudd hozni a maximumot a műfajból smiley

Hogyan grillezz gyümölcsöt?

A gyümölcsök grillezése elég egyszerű, egy pár dologra azért mégis érdemes odafigyelni. 

  1. Melyik gyümölcsöt jó grillezni
    Rengeteg gyümölcs jó erre a célra, de figyelj, hogy ne legyen túlérett, és olyan gyümölcsöt válassz, ami hő hatására is megtartja az alakját. A mi kedvenceink: őszibarack, sárgabarack, görögdinnye, sárgadinnye, ananász, körte, banán.
     
  2. Számít a méret
    Mivel a gyümölcsök elég sérülékenyek, jobb, ha nagyobb szeletekben gondolkozol. Ha elaprózod, könnyen szétesik, összenyomódik. Arról nem is beszélve, hogy a nagyobb szeletek a grillrácson is könnyebben kezelhetők. Ha mégis kisebb gyümölcsöt grilleznél, mint például az eper, tűzd őket nyársra. 
     
  3. „Kenőanyag” ragadás ellen
    Ha nem szeretnéd, hogy a gyümölcsök odaragadjanak a rácshoz, vékonyan kend be őket olajjal. Válassz semleges ízű olajat, hogy ne nyomja el a gyümölcs aromáját. Ha elektromos grillt használsz, vagy serpenyőben sütsz, nyugodtan kend be a sütőfelületet.  
     
  4. Óvatosan az olajjal! 
    Nem mindig jó, ha olajat kensz a gyümölcsre. A gyümölcskrémek, turmixok, koktélok fogyasztásakor kifejezetten kellemetlen lehet az olajos textúra és íz.
     
  5. Néha egy kevés cukor sem árt
    Ha citrusféléket grillezel, szórd meg a gyümölcsök felületét kevés cukorral. Így szebben karamellizálódnak, és különlegesebb lesz az ízük is. 
     
  6. Ne piszkáld!
    Igen, a grillezés nagyon izgalmas és biztos szeretnéd látni, hogy tart a folyamat, de hagyd, hogy pár percig nyugodtan süljenek a gyümölcsök. Így tud rajtuk egy olyan réteg képződni, amitől kevésbé fognak ragadni. Ha már ragadás: akármilyen elővigyázatos vagy, simán előfordulhat, hogy némelyik gyümölcs így is odaragad a sütőfelülethez. Ez azért nem olyan nagy tragédia, az íze majd kárpótol.
     
  7. Türelem rózsát terem
    Minél tömörebb egy gyümölcs, annál több időre van szüksége, hogy megfelelő állagúra süljön. Így az ananásszal legyél türelmesebb, mint például a barackkal vagy a dinnyével. Ha ráteszed a fedőt a grillre vagy a serpenyőre, hamarabb megpuhul a gyümölcs. 
     
  8. A lé marad!
    Ha túl magas hőmérsékletes sütöd, sok gyümölcs könnyen több levet enged ki a kelleténél. Ha grill tálcát raksz alá, megmarad a finom gyümölcslé is, amiből szuper mártásokat vagy italokat készíthetsz.