Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Szülői minta és kitartás a gyerekek táplálkozási szokásainak kialakításában

5 tipp gyerekes nagybevásárláshoz

Egészséges táplálkozás kamaszkorban?

Gyakran kihívás, de nem lehetetlen! Ezekre mindenképp érdemes figyelned.

Tinikorban a barátok, a közösségi média, a celebek, youtuberek sokkal nagyobb hatással vannak a gyermek életére, mint a szülők. Ha a szülő szól valamit, azt általában nem fogadják el. Így van ez a táplálkozással kapcsolatosan is. Azt mondhatjuk, amit eddig megalapoztunk számukra az egészséges táplálkozással kapcsolatban, most abból tudunk profitálni. Mégis mit érdemes tudni, hogyan lehet táplálkozásukat az egészség határai között tartani?

Életkori sajátosságok

Serdülőkorban a növekedés ugrásszerű, a testzsír mennyisége és eloszlása is átalakul, sokkal fontosabb számukra a kortársak megítélése, testük jelentős változáson megy keresztül. A kamaszok nemcsak az öltözködésben, frizurában követik a trendeket, hanem sokszor a táplálkozásban is. Ezek a divatdiéták, trendi irányzatokra  az jellemző, hogy egy-egy tápanyagot nagymértékben megszorítanak, vagy kihagynak, miközben hangzatos érveket sorakoztatnak fel. Az ebben a korban fellépő tápanyaghiány már a felnőttkorra is kihat, ezért veszélyesek. Alacsonyabb testalkatot, fáradékonyságot, csökkent csonttömeget is okozhatnak, a drasztikus fogyókúrák lányoknál a menses elmaradását is eredményezheti.

Tippek, ötletek az egészséges táplálkozás megvalósításához

  • Az ötös nemcsak a jegyben jó, hanem az étkezések számában is. Kamaszkorban a napi energiaszükséglet 1700 és 2600kcal között mozoghat, ülő életmód mellett. Ha ezt a mennyiséget csak egy-két alkalommal fogyasztja el, sokkal nagyobb terhet ró az emésztőrendszerére, étkezés után kevésbé tud figyelni a tanulásra.
  • Alvás igényük megnő, de inkább ez reggel szeretnék érvényesíteni, így sokszor esély sincs otthon enni. Pedig a reggeli rendkívül fontos lenne, ennek hiányában inkább útközben „bekapnak” valamit, jellemzően magas energiatartalmú, de kevésbé tápláló ételt. Ezért tegyünk meg mindent, hogy ne menjen el úgy hazulról a gyermek, hogy nem reggelizett. Készítsünk a konyha asztalra, a tányérra néhány apró falatot (teljes kiőrlésű kenyér, sajt egy kis koktélparadicsom) inkább készülődés közben egyen belőle, minthogy üres gyomorral induljon el. Jó alternatíva a tejbe vagy natúr joghurtba beleszórt teljes értékű gabonapehely is, amelyet  kiegészíthetünk néhány szem olajos maggal, gyümölccsel. Helyezzünk egy pohár innivalót is a reggeli mellé az asztalra, így jó eséllyel fogyaszt el belőle pár kortyot a gyermek, hiszen a megfelelő folyadékbevitel ugyan olyan fontos része az egészséges életmódnak, mint a megfelelő táplálkozás.
  • Ha ez sem segít, inkább tegyünk oda valamilyen trendi reggelit. Ilyen lehet szendvics helyett egy otthon készített wrap, vagy hétvégén megsütött teljes értékű liszt felhasználásával, kevesebb cukorral készült kakaós csiga vaníliás tejjel vagy kakaóval.
  • Kamaszkorban az a tapasztalat, hogy egyre kevesebben veszik igénybe a menzát, inkább otthon esznek. Mire hazaérnek már 4 óra is lehet. Ez az étkezés serdülőknél körülbelül 700-900kcal-át jelent, vagyis ebben az esetben szinte teljesen kimarad. Ezért legalább egy plusz szendvicsről gondoskodjunk egy kis gyümölccsel így felcseréljük az uzsonna és az ebéd időpontját, de nem korgó gyomorral fog leülni a meleg ételhez.
  • Ha nem is árgus szemekkel, de kísérjük figyelemmel gyermekünk étkezését. A pszichés eredetű táplálkozási zavarok (anorexia nervosa, bulimia) az egészségre nézve rendkívül veszélyesek lehetnek és ebben a korban gyakrabban jelentkeznek. Ilyenkor érdemes szakember segítségét igénybe venni.
  • Nevezzünk ki egy- egy hétvégét, amikor a kedvenc vagy trendi ételeit együtt készítjük el és ahhoz együtt megyünk el bevásárolni, így alkalom adódik a táplálkozással kapcsolatos egyéb dolgokról is eszmét cserélni.
  • Sokszor más népek konyhája is izgalmas lehet. Itt is kijelölhetünk egy napot, amikor indiai, kínai stb.  ételeket készítünk közösen, ismerkedünk új alapanyagokkal, ízekkel. És ne felejtsük el, ilyenkor még van lehetőség csak úgy beszélgetni, ami kincset ér.

Az életmódban meglévő hiányosságokat a kamaszok azonnal észreveszik, és kihasználják. Az első lépés továbbra is az, hogy az egész család szemléletét kell egészségesebbé tenni.