Szuper elfoglaltság a gyerekekkel, ami még az egészségeteket is támogatja

Gyerek
Szuper elfoglaltság a gyerekekkel, ami még az egészségeteket is támogatja
Olyan program, ami rendszeres elfoglaltságot nyújt a gyerekeknek a nyári szünetben is, ráadásul amellett, hogy szórakoztató, még játszva tanulhatnak is. Nézd meg, miért jó, ha a gyerekekkel közösen kertészkedtek, és hogy tudod ezt akkor is megtenni, ha nincs kertetek!

Ki mondta, hogy csak az a szórakoztató program, amikor játszótéren vagytok, vagy valamelyik gyerekjátékkal játszotok? 

Itt a nyár, és biztosan te is sokszor azon töröd a fejed, hogyan foglalhatnád le a gyerekeket. Nem kell mindig olyan programokat találnod, amelyek csak a gyerekek szórakoztatására szolgálnak. Rögtön itt egy olyan elfoglaltság, ami közös időtöltést jelent a gyerekekkel, ugyanakkor pozitív hatással van az egészségtudatos életmódra is, sőt akár a te otthoni teendőidet is megkönnyíti. Ez pedig nem más, mint a kertészkedés vagy a fűszernövények nevelése.

Ha van kertetek vagy teraszotok, akkor helyzeti előnyöd van, hiszen a szép időben rögtön egy szabadtéri programlehetőség lesz a növények otthoni nevelése, de ha erre nincs lehetőséged, akkor se csüggedj! A lakásban nevelt dísznövények mellett ugyanúgy ültethettek fűszernövényeket vagy akár szuper menő mikrozöldeket is. 

Miért jó, ha a gyerekekkel együtt kertészkedtek?

A növények ültetése, gondozása nem csak szórakoztató, hanem hasznos program is, amit a felnőttek és a gyerekek is élveznek. 

Gyakorlati tanulás: A kertészkedés során a gyerekek megismerhetik, a különböző növényfajtákat, azok ápolását, életciklusát. Emlékezz vissza, mennyire izgalmas volt gyerekként figyelni, ahogy az elültetett magból kifejlődött a növény, mindez annak köszönhetően, hogy locsoltad, gondoztad!
A biológiai ismeretek mellett a kertészkedés, növényápolás olyan más előnyökkel is járhat a gyerekek számára, mint az érzékelés, észlelés, valamint a finommotorika fejlesztése. 

A közös kertészkedés közben engedjetek meg magatoknak egy kis pihenést is! Ismered a szezon újdonságát, a Balaton Expressz-t? A BALATON új csokoládés szelete pisztáciás és csokis ízben biztosan jól fog esni bármilyen program közben. Te melyik ízt kóstolod meg először?

Kapcsolat a természettel: A kertészkedés segíthet a gyerekeknek a természettel való mélyebb kapcsolat kialakításában. Megismerhetik a környezettel való törődés fontosságát, és kialakul a felelősségtudat az őket körülvevő élőlények iránt.

Hozzájárul az egészségtudatos táplálkozási szokások kialakulásához: Ha a gyerekek fűszernövényeket termesztenek, vagy segítenek a konyhakertben, nagyobb valószínűséggel próbálnak majd ki új ételeket, így nyitottabbak lesznek az egészségtudatos, kiegyensúlyozott táplálkozás iránt. Arról nem beszélve, hogy szívesebben eszik meg azt a friss gyümölcsöt és zöldséget, aminek termesztésben ők maguk is részt vettek. 

Javítja a mentális egészséget: A kertészkedés nagyszerű stresszoldó lehet felnőtteknek és gyerekeknek és egyaránt. 

Elősegíti a kreativitást: A kertészkedés kreatív és szórakoztató tevékenység lehet az egész család számára. A gyerekek akár saját kiskertet is tervezhetnek, virág összeültetéseket is bízhatsz rájuk, de a cserepek díszítéséről se feledkezzetek el! 

Ha pedig zöldséget, gyümölcsöt vagy fűszernövényeket termesztetek, tervezzétek meg közösen, mit főztök majd velük! Ez is egy remek módja az egészségtudatos táplálkozási szokások kialakításának.