Sportos nyári kalandok gyerekekkel

Gyerek
Sportos nyári kaland
Élvezzétek ki a nyár minden percét! Ha már unjátok a lazsálást, ezek az aktív kikapcsolódáshoz tökéletes programok mind rátok várnak!

Az örökmozgó gyerekekkel a parton fekvés amúgy sem egyszerűen kivitelezhető. Válassz olyan programokat, amiket mindannyian élvezni fogtok! Ezekkel a tippekkel emlékezetessé tehetitek a nyarat, csak győzz választani! 

Evezés

Ha nyáron a család nem tud elszakadni a víztől, az evezést imádni fogjátok!  
Szerencsére Magyarország bővelkedik az evezési lehetőségekben, így nem kell messze utaznotok, ha vízre szállnátok. Megannyi lehetőség vár titeket: egyedül, kettesben, vagy akár családosan is evezőt ragadhattok, hisz több méretű és típusú hajó is várja az utasait. Aki igazán vadregényes és egyedi kikapcsolódásra vágyik, ne hagyja ki az evezést a nyári listájáról! 

Vízen ülve egészen másként fest majd a táj, mint a partról szemlélve, és a csodálatos vízi élővilággal is megismerkedhettek.  

Ne félj, ha még teljesen kezdők vagytok, hiszen mindenki elkezdte valahol! Edzettségi szintnek megfelelően szervezett túrákat is találsz, sőt! Nem kell rögtön egy egyhetes vizitúrára benevezni.

Ha már úgyis vízparton nyaraltok, biztosan találtok lehetőséget, hogy kipróbáljátok az evezést akár csak egy órára. Ha pedig bejön az élmény, emelhetitek a tétet! A magyarországi tavakon, folyókon tényleg egyszerűen megoldható az evezés.  

A Magyar Vízitúra Portál honlapja nagyszerű összefoglalót nyújt az evezés fortélyairól, illetve a Magyarországon fellelhető evezős helyszínekről is. 

Ha szabadtéri programra indultok, vigyetek magatokkal a hátizsákban szuper finom, teljesértékű gabona felhasználásával készült Nestlé gabonapehely-szeleteket, amik mindig kéznél lesznek és kis helyen elférnek, ráadásul a meleget is jól bírják! 

Vadkempingezés

Összegyűlni a tábortűz körül, elkölteni egy közös grillvacsorát, majd teli hassal a fűbe heveredni és a csillagos eget kémlelni, jól hangzik, ugye? Megfelelő felkészültséggel és a vadkempingezés írott és íratlan szabályainak betartásával felejthetetlen élményt szerezhettek az ország több pontján is. Ez a program biztosan közelebb hozza a természethez nem csak a gyerekeket, de az egész családot.

Ha még nem vagy járatos a műfajban, mindenképp tájékozódj előre a vadkempingezés alapjairól

A következő honlapon pedig kempingezők osztják meg tapasztalataikat és az általuk kipróbált helyszíneket. Jó szemezgetést! 
Jól jönne pár tipp a helyszín választáshoz? 
Jobbnál-jobb terepek várnak a Szigetközben, a Balaton közelében vagy Szeged környékén is, meg persze szerte az országban!  
Kezdőként az a legjobb, ha előre megtervezitek, hova mentek, és utánajársz, mire számíthatsz! Ezen a honlapon számos helyszínjavaslatot, és utazói tapasztalatot olvashatsz. 

Túrázás

Amennyiben inkább a szárazföldön szelnéd a kilométereket, két túrázási tippünk is van, mindkettő gyerekekkel is teljesíthető.

Nagymaros-Zebegény
Budapesttől alig egy órányi utazást követően máris Nagymarosnál találhatja magát az eltökélt túrázó – autóval és vonattal is nagyjából ennyi a menetidő. Nagymarosról Zebegénybe kb. 8 kilométeres túraútvonal vezet, mely kezdőknek is ajánlott. Az útvonal mentén nem csak a természethez kerülhettek közelebb, de a Julianus-barát kilátó káprázatos panorámáját is megcsodálhatjátok. A közelben helyezkedik el a Remete-barlang is, melyhez azonban valamivel nehezebb útvonal vezet, így gondoljátok meg, hogy belefér-e a programba. 
Kisebb gyerekekkel a 8 km valószínűleg hosszú lesz, de a táj minden szakasza annyira csodás, hogy ha nem teljesítitek a teljes útvonalat, akkor is élmény lesz. 

Nagy-Eged hegy
Az ország észak-keleti régiójában található a Nagy-Eged hegy, mely Eger mellett helyezkedik el. Az 536 m magas hegyet egy 2019-ben felújított tanösvény segítségével ismerhetitek meg. Érdekesség, hogy itt található az ország legmagasabban fekvő szőlőtermő vidéke, melyet a hegy déli oldalán csodálhattok meg. A túra hossza 4,3 km, mindössze 2 óra alatt teljesíthető – azonban 250 m szintkülönbség van a kiindulópont és a csúcspont között, így a felfelé menetelés megerőltető lehet, fontos tehát a megfelelő mennyiségű folyadék biztosítása.