Pavlova, a tökéletes ünnepi desszert

Étkezés
Pavlova, a tökéletes ünnepi desszert
Csupa hab, lágyság és elegancia. Kívül roppanós, belül krémes. Mindez a déli gyümölcsök elragadó ízével kombinálva. Ha valami igazán különlegessel villantanál, ezt próbáld ki!

Sütöttél már valaha pavlovát? Képen valószínűleg láttad már, hiszen az egyik leggyönyörűbb sütemény, amit ráadásul ízlés szerint variálhatsz különböző gyümölcsökkel, krémekkel, öntetekkel. 
Ami azonban nem változik, az a roppanós habcsók alap, és a lágy, krémes töltelék. 

Viszonylag időigényes a hosszú sütési idő miatt, azonban ha pár dologra odafigyelsz, az eredmény minden percért kárpótol. 

Így készíts tökéletes pavlovát!

  1. A tojásfehérje mindig szobahőmérsékletű legyen, és verd jó keményre, mielőtt bármit hozzákevernél. 
  2. A cukrot ezután is csak lassan adagold hozzá! 
  3. Addig keverd a robotgéppel, míg igazán kemény hab lesz belőle.  
  4. A habcsók sütése időigényes. Alacsony hőmérsékleten, sokáig kell sülnie, sőt inkább száradnia. Miután kikapcsoltad a sütőt, mindenképp hagyd benn még tovább száradni. Így nem fog törni, mikor kihűl. 
  5. Csak akkor töltsd meg, mikor a habcsók teljesen kihűlt. Igen, ez sajnos egy türelemjáték. Ha ezt nem várod meg, nem fogja megtartani a krémet, ami ráadásul a melegtől folyóssá válik majd. 

Ha türelmes vagy, és erre a pár apróságra figyelsz, tiéd lehet az ünnepi szezon leggyönyörűbb, legkülönlegesebb tortája!

Pavlova déligyümölcsökkel és fehércsokival

Pavlova déligyümölcsökkel és fehércsokival

Hozzávalók

  • 4 db tojásfehérje, szobahőmérsékletű 
  • csipet só 
  • 1 ek étkezési keményítő 
  • 17 dkg cukor 

A töltelékhez: 

  • 300 ml habtejszín 
  • 50 g cukor 
  • 2 tk vanília aroma 
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja 
  • 1 db vérnarancs, meghámozva, karikákra vágva 
  • 1 db narancs, meghámozva, karikákra vágva 
  • 20 g BOCI Fehércsokoládé 
  • 2 ek rusztikusra tört dió vagy mandula

Elkészítés

  1. A sütőt melegítsd elő 150 fokra. 
  2. Egy sütőpapírra rajzolj 20 cm átmérőjű kört, a sütőpapírt helyezd egy sütőlapra. 
  3. A tojásfehérjéket nagy keverőtálban keverd habosra. 
  4. Keverd hozzá a sót és a sütőport is, majd fokozatosan adagolva a cukrot és a keményítőt.  Addig keverd, míg kemény és fényes lesz a hab.  
  5. A fehérje habot öntsd a sütőpapírra úgy, hogy a 20 cm-es kört kitöltse. Kanállal formázd úgy, hogy középen legyen kb. 1 -1,5 cm vastag, a szélein viszont legyen egy magasabb, kb. 4 cm-es pereme. 
  6. Tedd a sütőbe, a hőfokot csökkentsd 110 fokra, és 1,5 órán keresztül süsd a tojáshabot, majd kapcsold ki a sütőt, de a tortát hagyd még benn állni további 1 órát. Kell neki ennyi idő, hogy teljesen kiszáradjon. Ezután vedd ki és sütőrácson hagyd teljesen kihűlni. 
  7. Míg a torta szárad, készítsd el a tölteléket!  
  8. A hideg habtejszínt robotgép segítségével keverd össze a cukorral és a vanília aromával, míg sűrű krém lesz, majd a végén keverd hozzá a reszelt narancshéjat is. 
  9. Ha a torta teljesen kihűlt, a krémet öntsd a közepére.  
  10. Reszeld a tetejére a fehércsokit, szórd rá a diót, és díszítsd narancskarikákkal!