Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Finomságok, amikkel feldobhatod a kávédat

Te hogy iszod a kávét?

Hogyan kerül a kávé a csészébe?

Csak megnyomod a gombot, vagy rátöltöd a forró vizet? Kövesd velünk a kávéd útját a cserjétől a csészéig!

A szüret

Az kávétermelő területeken, Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában, hónapokon át tartó munka a kávészüret. A kávécserjék gyümölcse, amit kávécseresznyének hívunk, nem egyszerre érik be. Az érett kávécseresznye szép piros, bordós színű.

A világ kávéföldjein jelentős mennyiségű kávét szüretelnek mind a mai napig kézzel. Ahhoz, hogy gépi szüretelésre váltsanak ott, ahol erre lehetőség van, a kávécserjéket már úgy kell telepíteni, hogy a sorok gépekkel is átjárhatóak legyenek. Mivel a kávé legjobb termőterületei a magasan fekvő, trópusi klímájú lankák, sok esetben a terep sem teszi lehetővé a gépi szüretelést. 

A gépi szüretelést a kávészemek érési sajátosságainak köszönhetően, mindig válogatás követi.

A kézi szüretelésnek is több fajtáját alkalmazzák. Van, ahol egyben lehúzzák az összes kávécseresznyét. Ebben az esetben azonban jelentő időt vesz igénybe az éretlen szemek kiválogatása. Máshol csak az érett szemeket szedik le egyesével, és hónapokon át többször visszatérnek a szüretelők ugyanazokra a kávécserje sorokra. 

A válogatás

Akármelyik módszerrel szedték is a kávécseresznyéket, a legtöbb esetben szüretelés után következik a válogatás. Többségében kézzel végzik ezt a tevékenységet is. Van lehetőség a nagyobb kávéültetvényeken gépesíteni ezt a monoton munkát. Vízbe áztatva a terméseket az érett szemek felúsznak a víz felszínére. A kávétermelés azonban sok helyszínen kis családi farmokon zajlik, így többségében a szüret és a válogatás hosszadalmas és türelmes, kézzel végzett folyamat maradt. 
Nem véletlen, hogy körülbelül 60 millió ember dolgozik a kávéiparban világszerte!

A pörkölés

A nyers, zöld kávészemek a pörkölés során érik el ismerős sötétbarna színűket. A pörkölés módszere, ideje felel, a kávébab fajtája mellett, az ízek és aromák harmóniájáért. A különböző pörkölési eljárásokról további érdekességeket olvashatsz a Nescafé weboldalán.

A pörkölt kávétól egy csésze, gőzölgő eszpresszóig

A pörkölt kávészemekből sokféle eljárással számtalan kávéféleség készíthető. Kultúránként változik, hogy milyen erősségű, ízesítésű és milyen hosszú kávéval kényeztetjük magunkat. Gondolj csak egy kortynyi erős eszpresszóra, a selymes lattéra, vagy a hatalmas kiszerelésű hosszú kávéra az amerikai filmekben.
A pörkölt, őrölt kávé mellett már több mint 80 éve elérhető az instant kávé, amit forró víz hozzáadásával el lehet egyszerűen készíteni. Az instant kávé kifejlesztésére mi, a Nestlénél különösen büszkék vagyunk!

1930-ban a brazil kormány arra kérte a Nestlét, hogy segítsünk konzerválni óriási kávétöbbleteiket. Azt szerették volna, hogy olyan minőségi kávét állítsunk elő, amit egyszerűen, víz hozzáadásával lehet elkészíteni. Nyolc év kutatás után született meg a NESCAFÉ, ami forradalmasította a kávéipart.

A kávé jótékony hatásai szempontjából nem lényeges, hogy főzött vagy 100 százalék valódi kávéból készült instant kávét fogyasztasz. Az ilyen instant kávé is rendelkezik a kávé minden pozitív élettani hatásával, hiszen kizárólag 100% kávéból készül, tartósítószer és mesterséges adalékanyagok hozzáadása nélkül.

 

Nestlé tippünk
Ha olvasás közben kedvet kaptál egy jó kávéhoz, akkor rajta! Ehhez mi most a NESCAFÉ család legújabb tagját, a 100% arabica kávéból készülő NESCAFÉ Gold Organic-ot ajánljuk! Ha különleges kávés receptet keresel, olvasd el kapcsolódó cikkünket!