Mit tegyél, ha kiscicák születnek nálad?

Kisállat
Mit tegyél, ha kiscicák születnek nálad?
A felelős állattartás egyik sarokpontja, hogy előre gondoskodj a nem kívánt szaporulatról. Oké, de mi történik, ha a befogadott cicád mégis lány?

Ha a szomszéd macskája a garázsodba kölykezik? Ha találsz egy mini macskát, de sehol az anyja?

Annak, hogy egyszer csak ott állsz egy alom becsukott szemű mini macska fölött sok féle oka lehet. Ha a tiéd az anyuka, akkor késő bánat. Az ivartalanításra korábban kellett volna gondolnod. A macskák nagyon szaporák, így ha ezzel az alommal elboldogulsz is, ne várj sokáig az állatorvosi körrel.

Ha semmi közöd a macskamamához, akkor is járhatsz úgy, hogy a te pincédet, garázsodat, sufnidat gondolta tökéletesnek babaszobaként. Mire készülj újdonsült kismacska gazdiként?

Macskamama és kölykei

A macskák szerencsére gondos és nagyon önálló anyák. Amíg szopnak a kölykök neked sok dolgod nem lesz velük. Arra azonban érdemes figyelni, hogy ha sokat sírnak, akkor esetleg nem elég a macskamama teje, vagy más egészségügyi problémájuk van, ilyenkor érdemes megmutatni őket állatorvosnak.

Az újszülött kismacskák alszanak és esznek életük első napjaiban. Az anyamacska eteti, melegíti és tisztogatja őket. A tisztogatás serkenti az emésztésüket is. Az anyaállat táplálásánál érdemes jó minőségű macskatápot választani. 

Ha nem pont tökéletes a macskaalom helye, például nem szeretnéd hetekig az ágyad alatt tudni, akkor érdemes kijelölni egy nagyobb dobozt nekik egy csendes, félreeső helyen. Ha az anyamacska nem találja elég békésnek az alom helyét, akkor elkezdi átköltöztetni a kiscicákat, hagyjátok békén a kis családot az első hetekben.

A kiscica szeme 7-15 naposan nyílik ki, innentől egyre intenzívebben mozognak. Mire 4 hetesek lesznek, már nem fogja őket vissza a doboz, bejárják az egész lakást. 

Ha az anyamacska be lett oltva vagy természetes immunitással bír, az előtejnek köszönhetően a kiscicák életük első 24-48 órájában hasonló védelemben részesülnek. Ez kitart, míg elég idősek lesznek az oltások beadásához.

Ha be kell szállni a táplálásba

Ha kiderült, hogy az anyamacska teje nem elég (sírtak a cicák, nem fejlődtek), akkor rendszeres (napi 1-3 alkalom) kiegészítő táplálásra lehet szükség. Ha öt kiscicánál több született, akkor erre érdemes lélekben felkészülni!

  • A kiscicák nem ihatnak tehéntejet, felvizezve sem! Ha nem áll rendelkezésre macska tejpótló, akkor a kecsketej lehet még megoldás. újszülött cicák számára macska tejpótlót az állatpatikákban tudsz beszerezni (hozzá való cumisüveggel!), de konzultálj erről állatorvossal!
  • A cumisüveg kérdését sokan házi praktikákkal kiváltják, érthető módon itt nem a felkészült tenyésztőkről beszélünk, hanem a váratlan macskaszaporulat gazdáiról. Működött már fecskendő, kilyukasztott gumikesztyű ideig-óráig. Mivel az anyatejpótlást ilyen helyzetben naponta akár 3-szor, akár 6-7 kismacskánál meg kell oldani, jobban jársz, ha felszerelkezel megfelelő eszközökkel!
  • Ha az anyaállat eltűnt, beteg, nincs teje, akkor mesterségesen kell felnevelni az almot, ami elég nagy kihívás. Ebben az esetben 2 hetes életkor alatt 2-3 óránként, 2-4 hetes kor között pedig 3-4 óránként kell táplálni a kiscicákat.

Táplálás a macskatej után

Onnantól, hogy elkezdenek önállóan táplálkozni sokkal könnyebb velük. A három hetes kiscicákkal már érdemes megismertetni a macskatápot. Naponta négyszer alaposan benedvesített kismacskáknak készült táppal kínáld őket. Az elején pici adagokkal indíts. A mennyiséget fokozatosan növelheted, 6-8 hetes korukra már teljesen leválasztja őket az anyjuk, ekkortól már nem szopnak.

Készülj fel, hogy a szilárd táplálék bevezetésével a végtermék mennyiségében és minőségében is változás áll be. A kiscicák hihetetlenül gyorsan szobatiszták lesznek, ha rendelkezésükre áll könnyen elérhető és tiszta alom. Gyorsan szerezz be egyet!

Egészség megőrzés macskáknál

A kölykök egészségét megőrizni hívatottak a védőoltások, melyekről az állatorvos tud tájékoztatást adni. Szintén az állatorvos vezet majd be a féreghajtás tudományába. A későbbi biztonságuk érdekében érdemes chippel ellátni őket, bár ezt a végleges gazdájukra is bízhatod.

Ha már 6-8 hetes önálló macskabanda uralkodik az otthonodban, akkor eljött az idő a gondos gazdik kiválasztására!