Mire figyelj, hogy az ünnepek után formába lendülj?

Életmód
Lendülj formába!
A január a fogadalmak, életmódváltás hónapja. Ha így csinálod, ez nem csak egy fellángolás lesz.

Az utóbbi hónapokban mindenki többet volt otthon, mint általában. A home office sokszor kevesebb mozgással és több, jóízű családi étkezéssel jár. Hozd ki a helyzetből a maximumot, és legyen ez most egy jó lehetőség a minőségi együtt töltött időre úgy, hogy közben az egész család elsajátítja egy egészségesebb életmód alapjait.

Pár alapvető szabály, amire mindenképp érdemes figyelned:

  • Fontos a fokozatosság és a rendszeresség. Ha hosszútávú eredményt szeretnél, a drasztikus változások helyett, fokozatosan módosítsd az eddigi életmódon!
  • A kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás egyaránt fontos!
  • Vond be a családot is! Hosszútávon nehezen megvalósítható, hogy egy családon belül többféle étrendet követtek. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek felnőttkori egészsége szempontjából kifejezetten fontos, hogy már gyerekkorban elsajátítsák az egészséges életmód alapjait.

Mire figyelj a kiegyensúlyozott táplálkozási szokások kialakításánál?

Először is határozd meg, hogy mit szeretnél elérni. Honnan indulsz, és mi az, amiben változtatni szeretnél? A kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveinek megismerésében segíthet korábbi cikkünk.

Lépésről lépésre tervezd meg, milyen élelmiszereket fogsz a jövőben előnyben részesíteni, és hogyan változtatod meg az étrended összetételét.

Általánosságban ezeket jó, ha szem előtt tartod:

  • Étkezzetek rendszeresen, naponta ötszörés fogyasszatok megfelelő mennyiségű folyadékot!
  • Használj minőségi alapanyagokat, és az étrendben figyelj a különböző élelmiszercsoportok helyes arányára!
  • Táplálkozzatok változatosan!

Egy új összetételű étrend kialakítása és megkedvelése nem megy egyik napról a másikra, főleg, ha a gyerekek étkezési szokásai is érintettek. Ezért haladj lépésről lépésre! Az új alapanyagok, ízek megszokása hosszú folyamat. Ha ajtóstul rontasz a házba, az elveheti a kedveteket az egésztől.

Jó módszer, ha a gyerekeket is bevonod a konyhai teendőkbe. Tervezzétek meg együtt a menüt, írjatok bevásárlólistát, és engedd nekik, hogy főzéskor az életkoruknak megfelelő feladatokban segítsenek. Azok a gyerekek ugyanis, akik részt vesznek a konyhai teendőkben, nagyobb eséllyel eszik meg a finom és tápláló ételeket, könnyebben megkedvelik a zöldségeket.

Légy kreatív, találd meg a helyettesítendő alapanyagokat és egészséges főzési technikákat.

Keresgélj az ízlésednek megfelelő recepteket, alapanyagokat vagy a korábban kedvelt ételeid alakítsd át. Nem kell lemondanod a rántott húsról, csak ne bő olajban süsd ki, hanem tepsiben olaj spray segítségével, használj hozzá teljes kiőrlésű panírt! Ha imádod a pörköltet, készítsd el sovány húsból, és egyél hozzá barnarizst vagy teljes kiőrlésű lisztből nokedlit!

Hogyan legyen a rendszeres mozgás a mindennapok része?

Ha eddig nem sportoltál rendszeresen, vagy az otthoni munkavégzés miatt ideiglenesen felfüggesztetted a sportot, itt az ideje elkezdeni. Fontos egészségmegőrző szerepe mellett azért is mert fitten is tart, ráadásul a hangulatodra is jó hatással lesz, ami a zord téli időben nem utolsó szempont.

Ebbe is bevonhatod a családot.Tarthattok otthon közös tornaórát, mindenki a saját edzettségének megfelelően, de egy nagyobb, tempós séta a környéken, vagy egy hétvégi kirándulás is remekül megmozgat. Télen is szervezhettek izgalmas kinti programokat, csak öltözzetek hozzá rétegesen!

Ha pedig edzenél is, erre otthon is van lehetőség. Próbáld ki 20 perces edzésterveinket és hatékony otthoni gyakorlatainkat!

A sportnál is fontos megfogadni azt, amit a táplálkozásnál is leírtunk: a siker kulcsa az apró lépésekben rejlik, ne támassz irreális elvárásokat magaddal szemben!

Eleinte még visz magával a lendület, de a hirtelen, drasztikus életmódváltás legtöbbször rövid idő után kifullad. Ha viszont a fokozatosság elvét követed, a rendszeres sport a mindennapjaid részévé válhat.

Ha pedig a gyerekek ezt látják tőled, sőt őket is bevonod, azzal az egész család egészségéért teszel.

Ami még fontos:

  • Legyen fix órarended, és tartsd is be. Hiába döntöd el, hogy heti kétszer edzel, ha szombaton azon kapod magad, hogy még az első edzést sem végezted el.
  • Találj olyan időpontokat, amikor nagyobb eséllyel ráérsz! Ez gyerekek mellett nem egyszerű, de épp ezért működhet például, hogy reggel, mielőtt felkelnek, tartasz egy félórás edzést. Ha bevonod őket, akkor akár napközben is működhet.
  • Ne halogass! A „majd holnap”, „majd jövő héten” hozzáállás nem segít.
  • Tűzz ki konkrét célokat, dokumentálj! Lehet ez valami mérhető. Hány kilométert szeretnél minden héten lefutni, hány lépést megtenni naponta? Írd fel, és vezesd, hol tartasz!

 

A mozgáshoz energiára van szükség. A Nestlé FITNESS gabonapehely termékcsalád - mely B2-, B3-, B5-, B6- és B9-vitaminokat tartalmaz és teljes értékű zab hozzáadásával készül - ehhez kitűnő választás. A B2-, B3-, B5- és B6-vitaminok részt vesznek a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Sportolás előtt egy órával egyél egy tál Nestlé FITNESS gabonapelyhet sovány tejjel vagy joghurttal, amelyet egészíts ki gyümölccsel és néhány szem olajos maggal!