Mire figyelj a termékminőség megőrzése érdekében?

Életmód
Termékminőség megőrzése
Veled is előfordult már, hogy kinyitottad az élelmiszer csomagolását, és nem azt vagy olyan állapotban kaptad, mint gondoltad? Akkor ezt a cikket mindenképp olvasd el!

Bár az élelmiszergyártók általában – a Nestlé egész biztosan – nagy hangsúlyt fektetnek a minőségellenőrzésre, bizonyos esetekben mégis történhetnek nem várt események, amik aztán azt eredményezik, hogy a vásárló nem azt kapja, amire várt. És bár ezekkel az esetekkel a Fogyasztói Szolgálatok kiemelten foglalkoznak, mégis egyszerűbb megelőzni őket, mint utólag intézkedni.   

Jöjjön pár tipp, amire ha odafigyelsz, jó eséllyel nem érnek kellemetlen meglepetések: 

Erre figyelj a boltban! 

  • Vásárláskor minden esetben győződj meg a termék csomagolásának épségéről! Egy a szállítás, rakodás során keletkezett kis lyuk vagy szakadás már a termék minőségének romlásához vezethet, vagy a termék egy része egyszerűen kiszóródhat. 
  • A csomagolás akkor is sérülhet, amikor te magad viszed haza a boltból, vagy nem megfelelő helyen tárolod, ezért te is légy körültekintő! 
  • Az élelmiszergyártó üzemekben minden egyes terméket grammra pontosan lemérnek, és a legkisebb eltérésnél a futószalagról automatikusan kikerül a „hiányos” termék, amit aztán manuálisan megvizsgálnak. Így elég kicsi az esélye annak, hogy kevesebb lenne a csomagban, mint amennyinek kéne. Ennek ellenére próbálj róla meggyőződni súly vagy/és tapintás alapján, hogy tényleg megfelelő-e a termék mennyisége. Ha csak egy fél müzliszelet van a csomagban, vagy nincs levespor a tasakban, az elég könnyen kitapintható.  
  • Ellenőrizd az állagot! Ha a szállítás során, vagy a boltban nem megfelelő körülmények között tárolták a terméket, az az állagára is hatással lehet. Ez főleg édességeknél jellemző. Ha egy csoki egyszer megolvadt, az érezhető csomagoláson keresztül is, hiszen más lesz a formája. 
  • Ne vásárolj olyan terméket, melynek fogyaszthatósági vagy minőség megőrzési ideje lejárt, ha pedig hamarosan lejár, csak abban az esetben vedd meg, ha tudod, hogy addig biztosan felhasználod! 

Erre figyelj otthon! 

Sokszor a boltból még teljesen jó állapotban hozod el az élelmiszert, otthon vagy útközben azonban történik valami… De mi? 

Figyelj a megfelelő tárolásra! Erre vonatkozó információt találsz a termékek csomagolásán. A helytelen tárolás jelentős minőségromláshoz vezethet. Számít a hőfok, az, hogy a csomagolást visszazárod-e, hogy a napon tárolod vagy szekrényben, száraz vagy nedves helyen.  

A csomagolás fontossága 

A boltból hazafelé, vagy akár otthon a kamrában, hűtőben is sérülhet a csomagolás. A romlandó áruk így könnyebben megromlanak, a gabonaféléket megtalálhatja a moly, a száraz élelmiszerek megszívhatják magukat nedvességgel. Ha már egyszer kinyitottad a csomagolást, nézz utána, hogyan érdemes, és mennyi ideig szabad utána tárolni. Hiába állna még el a tejföl bontatlan csomagolásban 2 hétig, ha már kinyitottad, pár napnál tovább nem bírja a hűtőben. 

Böngészd kiadványunkat, és tudj meg még többet a termékcsomagolásról és arról, hogyan lehetsz tudatosabb vásárló! 

Száraz, hűvös helyen… 

Nem véletlen, ha ezt látjuk a tárolási javaslatoknál. Bizonyos termékeknek – főleg kinyitás után - kifejezetten rosszat tesz a nedvesség. A meleget meg valószínűleg nem is kell magyarázni. És hiába nem olvad meg a csoki, ha keletkezik rajta egy fehér réteg (ami a csoki ízét egyébként nem befolyásolja, ez „csak” a hő hatására a felületre kicsapódott cukor). Így már nyilván nem olyan étvágygerjesztő, ugye? De ugyanúgy nem szívesen használnál egy összecsomósodott fűszerkeveréket vagy kakaót sem. 

Vásárlás előtt mindig írj bevásárlólistát, és tényleg csak a szükséges élelmiszereket vedd meg! Figyeld a termékek fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejét, és mindig a rövidebb szavatosságú terméket fogyaszd el vagy használd fel először. FIFO, ahogy a logisztikusok mondanák, „First in First out”. Azaz, ami hamarabb a kamrádba került, azt használd fel hamarabb!