Mennyit tudsz a gabonákról?

Te is rendszeresen fogyasztasz gabonaféléket, gabonából készült ételeket. Fontos azonban a gabonafélék fogyasztásakor is a mértékletesség és a minőség. Rostok, teljes értékű gabonák, gabonapelyhek… Te mennyit tudsz a gabonafélékről?

Mit gondolsz, a napi energiaszükséglet hány százalékát biztosítja a reggeli egy kiegyensúlyozott étrendben?

10%, gyors napindítás, aztán majd jöhet a kiadós ebéd és vacsora.
30%, reggelizz úgy, mint egy király!
20% legyen a reggeli, és a maradékot érdemes két főétkezésre és két kisétkezésre osztani.

Mit gondolsz, miért fontos a reggeli?

A megfelelő napindításhoz nagyon fontos a reggeli, szüksége van rá szervezetünknek az éjszakai 8, de akár 12 órás nem evést követően.
Reggeli nélkül nagyon megnő a vércukorszintünk, így nem lesz kellemes a délelőtt.
Egyáltalán nem fontos, az a lényeg, hogy ebéd előtt együnk gyümölcsöt.

Szerinted mire jók a rostok? Találd meg a HAMIS választ!

Segítik a nap folyamán az egyenletes vércukorszint fenntartását, így a megfelelő szellemi- és fizikai teljesítményt. Gátolják a koleszterin és az epesavak bélből történő felszívódását is, így csökkentik a vér koleszterinszintjét.
Nagy duzzadóképességüknek köszönhetően sok folyadékot tudnak magukba szívni, így étkezéskor nagyobb, azt követően pedig elhúzódóbb teltségérzetet eredményeznek, ezáltal az ideális testtömegünk megtartásában is szerepet játszhatnak.
A rostok kizárólag abban segítenek, hogy jó legyen a bélműködésünk. Ezért fontos, hogy a nap folyamán, de főleg este sokat fogyasszunk belőlük.

Mennyi egy átlag felnőtt ember ajánlott napi rostfogyasztása?

Napi 12 gramm elegendő.
Napi 25-35 gramm a megfelelő mennyiség.
Minél több rostot fogyasztasz, annál egészségesebb leszel.

Tudod, mit tartalmaznak a gabonák?

Természetesen 100% szénhidrátot, ezért is kell mértékkel fogyasztanunk őket, hogy elkerüljük az elhízást.
Javarészt szénhidrátot, meg némi fehérjét is, amik szerencsére teljes értékű fehérjék.
Javarészt szénhidrátot, és átlagosan kb. 8-15% fehérjét. A gabonafehérjék azonban nem számítanak teljes értékű fehérjéknek. A teljes kiőrlésű gabonából készült ételeknek emellett jelentős a rosttartalma is.

Ráismersz az álgabonákra?

Zab, tönkölybúza, rozs
Árpa, kukorica, komló
Köles, hajdina, amarant

Miért érdemes a teljes kiőrlésű gabonaféléket és a belőlük készült pékárukat, tésztákat választani?

A teljes kiőrlésű gabonafélék jelentősen hozzájárulnak a C-vitamin bevitelhez és magas a rosttartalmuk.
A teljes értékű gabonafélék élelmi rostban gazdagok, emellett vitamin- (B1-, B2-, B3-, B6- és E-vitaminok) és ásványianyag tartalmuk jóval meghaladja a nem teljes értékű gabonafélékét.
A teljes értékű gabonafélék kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, mint finomított társaik.

Tudod miért érdemes teljes kiőrlésű zabot fogyasztani?

A zab egyik legértékesebb tápanyaga a korpájában található (béta-glükán), ezért érdemes teljes értékű formában felhasználni és fogyasztani.
Magas B-vitamin tartalma kiemelkedő a gabonák között.
Az álgabonák közül a zabnak van a legmagasabb fehérje tartalma.

Ti minden nap reggeliztek?

Igen, szoktunk. Igyekszünk változatosan reggelizni, figyelünk, hogy teljesértékű gabona, zöldség vagy gyümölcs, teljes értékű fehérje forrás (pl. tejtermék, sovány húsok) és folyadék is kerüljön az asztalra.
Igen, általában. Néha csak egy meleg italra van idő és út közben gyorsan bekapunk egy szendvicset, vagy péksüteményt.
Otthon soha, jobb esetben viszünk valamit magunkkal, de néha ebédig kihúzzuk étkezés nélkül.

Szoktatok reggelire gabonapelyhet enni?

Igen, mindig van a szekrényben, egy pohár tejjel, joghurttal esetleg egy kis gyümölccsel nagyon gyorsan kész van.
Nem, szendvicset, péksütit vagy gyümölcsöt szoktunk enni, ha út közben reggelizünk, akkor is ezeket választjuk.
Előfordul, hogy gabonapelyhet reggelizünk, de nem jellemző.
Egyáltalán nem, mert az én ízlésemnek általában édesek a gabonapelyhek.
Készen vagyok
Nyisd ki a Nestlét!
Keresd fel tematikus oldalunkat is, ahol további teszteket és cikkeket találsz a kiegyensúlyozott táplálkozás témakörben. Kattints!