Legyen könnyebb az iskolakezdés

Gyerek
Legyen könnyebb az iskolakezdés
A változás a felnőttek és gyerekek életében egyaránt izgalmat jelent. Vajon mi lesz az iskolában? Hogyan tudod szülőként átsegíteni őt a kezdeti nehézségeken?

Óvoda után most kezdi az iskolát? Vége a nyári szünetnek és vissza kell rázódni a dolgos hétköznapokba? Amennyire izgalmas és kalandokkal teli az évkezdés, annyira különböző érzéseket válthat ki a gyerekekből. Érdemes ezért tudatosan készülni a tanévkezdésre, és fokozottan figyelni a gyerekek viselkedését, reakcióit még az első hetekben is.   

Felkészülés testileg, lelkileg

A kérdéseket, problémákat soha ne kezeld le, akkor sem, ha te tapasztalataidból, tudásodból adódóan nem látod problémának azt, ami a gyerek számára bizonytalanság érzését kelti! A következő trükkökkel könnyebben veszik a gyerekek is az akadályokat, jobb kedvvel rázódnak vissza az iskolába. 

  • Beszélgessetek az iskoláról, mesélj saját élményeidről!  
  • Legyen az iskolai eszközök vásárlása közös családi program, menjetek együtt és válasszátok ki a szükséges iskolai eszközöket, füzeteket.  
  • A gyerekeket, a nagyobbakat is, célszerű a tanítás kezdete előtt egy-két héttel visszaszoktatni a napi rutinba. A reggeli felkelés, az étkezések, a vacsora, a fürdés, főleg az esti lefekvés időpontja egyre jobban közelítsen, majd érje el az iskolaév alatt megszokottat.

Ha már elkezdődött a tanítás

  • Reggeli nélkül ne engedd iskolába! Ezzel biztosítod számára a napindításhoz szükséges energiát.  
  • Vigyen magával változatos, rostban gazdag tízórait, uzsonnát, gyors harapnivalót. Az egész napos elfoglaltsághoz kell az ötszöri étkezés. 
  • A napközbeni folyadékpótlásról se feledkezzetek meg! Vigyen kulacsban vizet, mellé pedig tegyél be neki egy dobozos Nesquik kakaóitalt, biztosan mosolyt csal majd az arcára a szünetben. A megújult receptúrájú Nesquik kakaóital ráadásul, a Nestlé környezetvédelmi vállalásaival összhangban már papírszívószállal kapható. 
  • Korra, nemre való tekintet nélkül, a tanítási nap végén beszélgess el vele a nap eseményeiről. Ezzel is segítheted a kisebb - nagyobb konfliktusok feldolgozását. A kicsik szívesen mesélnek majd, a kamaszok zárkózottabbak, érzékenyebbek, nehezebben közelíthetők meg. Fontos, azonban, hogy megnyíljanak előtted, így tudod megismerni az őt körülvevő közösséget, gyermeked mindennapjait, gondolatait. Segíteni szokott, ha te is beavatod őt – az ő szintjén - a te napodba, azokba a gondolatokba, amik téged foglalkoztatnak. 
  • Segíts neki, hogy megtanuljon tanulni! Ehhez sok-sok türelemre, szeretetre lesz szükség, de nagyon fontos ahhoz, hogy később önállóan és magabiztosan tudja végezni feladatait.