Kutyáink és a glutén

Kisállat
kutya
Napjainkban egyre többször kerül elő a gluténérzékenység fogalma. Vajon érintheti ez a probléma a kutyákat is?

Olvasd el cikkünkben, hogy a kutyák táplálása szempontjából mire érdemes figyelni!

Mi is az a glutén? A glutén két fehérjéből, gliadinból és gluteninból felépülő összetett fehérje, melyet természetes formában tartalmaznak bizonyos gabonafélék, és az ezek felhasználásával készült élelmiszerek.  A búza tartalmazza legnagyobb mennyiségben, de a rozs, tönkölybúza, árpa, vagy a zab is jelentős gluténtartalommal bír.

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is kellemetlenséget okozhat a táplálék intolerancia vagy allergia. Az első komoly figyelmeztető tünet a súlycsökkenés lehet. A belső problémák mellett viszketés, köhögés és légzési nehézségek is utalhatnak az érzékenység fennállására. Figyelmeztető jel lehet az eb puffadása, székrekedése vagy hasmenése is.

Táplálékallergia, intolerancia nem csak kölyökkorban alakulhat ki, érdemes a kutya emésztését folyamatosan figyelemmel kísérni, és különösen odafigyelni, ha stresszhelyzetbe kerül, műtéten esik át vagy vemhesség után.

Mit tegyél, ha táplálékintoleranciára utaló tüneteket észlelsz?

Feltétlenül állatorvosi kivizsgálásra lesz szükség! Ha bebizonyosodik, hogy kutyád számára problémát okoz a glutént tartalmazó eledelek emésztése, változtass az étrendjén! Ez esetben zárd ki az étrendjéből azokat a tápokat, melyekben megtalálhatók a tüneteket okozó alapanyagok. Fontos arra is odafigyelni, hogy a speciális étrendre mindenki odafigyeljen, aki a kutyával érintkezik, és a nassolnivalót, jutalomfalatokat is ennek megfelelően válasszátok ki! Keress magas fehérjetartalommal rendelkező, zöldségeket, hüvelyeseket, maniókát tartalmazó tápokat!

Hogy mielőbb észrevedd az esetleges problémát, rendszeresen ellenőrizd a négylábú családtag egészségügyi állapotát.

A gabonamentes* receptúrájú PRO PLAN ® OPTIDIGEST ® Grain Free  formula kutyaedelek nem tartalmaznak gabonát, a gabonaféléket manióka és borsókeményítő helyettesíti. A manióka könnyen emészthető, magas minőségű gyökérnövény, mely kiváló energiaforrás. A formulánkban az állati eredetű fehérje elsődleges forrása a pulyka, mely magas minőségű és emészthetőségű fehérjeforrást biztosít az érzékeny emésztésű kutyák számára. Finomságaink emellett kedvenced szervezetének szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak.

*A termékek gabonát is feldolgozó gyártósoron készültek.

Olvass tovább a gluténmentes tápokról és táplálásról a gondosgazdik.hu weboldalunkon, ahol sok más kutyás témában is szakértői cikkeket találsz!