Az aromák az élelmiszerek illatának és/vagy ízének javítására vagy változtatására szolgáló adalékanyagok. Egy-egy aroma a következő kategóriákból készülhet vagy tevődhet össze: aromaanyagok, aromakészítmények, hőkezeléssel előállított aromák, füstaromák, aroma-elővegyültek vagy egyéb aromák illetve ezek keverékei.
Ha a jégkrém megnevezésében szerepel az „…ízű” szó, akkor a jégkrémet kizárólag aromával ízesítették – pl. „málna ízű jégkrém”. Ilyen esetben a jégkrém élelmiszercímkéjén nem jelenhet meg olyan kép, vagy grafikai elem, amely a gyümölcstartalomra utal.
Az aromák használatánál elsődleges szempont, hogy – a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján – nem járhatnak biztonsági kockázattal a fogyasztókra nézve. Kizárólag olyan aromaanyagok kerülhetnek az élelmiszerekbe, amelyek szerepelnek a jóváhagyott, rendszeres időközönként felülvizsgált adalékanyagok uniós listáján.
A különböző adalékanyagok együttes hatása nehezen megbecsülhető, ezért élelmiszer-választásaidnál javasolt előnyben részesíteni a kevesebb aromát tartalmazó termékeket.
Az értékes gondolatokat köszönjük szakmai partnerünk, az MDOSZ kollégájának, Szász-Győző Zsuzsannának!