Főzés a gyerekekkel

Gyerek
Főzés a gyerekekkel
A következő hét tippel élmény lesz a gyerekekkel a főzés!

Tudtad, hogy azok a gyerekek, akik segítenek a főzésben több egészséges ételt fogyasztanak? A kutatások szerint a gyerekekkel való közös főzésnek számos előnye van. Nézzünk hét ötletet:

 

 1. Ne aggódj a felfordulás miatt 
  Próbálj meg nem aggódni amiatt, hogy milyen felfordulást okoznak a gyerekek a konyhában, amíg jól érzik magukat. Engedd, hogy kreatívak legyenek.
   
 2. Bátorítsd őket, hogy használják a képzeletüket
  Ösztönözd a gyerekeket arra, hogy engedjék szabadjára a képzeletüket a konyhában. Adj nekik szabad kezet a süti díszítésben, vagy adj nekik kreatív feladatot, például készítsenek gyümölcssaláta szivárványt vagy zöldségállatokat. 
  A gyerekek a barátaikkal együtt is főzhetnek, sőt versenyt is hirdethetsz köztük a legpofásabb kaja kategóriában. Ne feledd azonban, hogy itt mindenki győztes, mert az ízletes díjból mindenki kap!
   
 3. Fejleszd a mindennapos készségeiket 
  Kiváló lehetőség a közös főzés a fontos mindennapos készségek megtanítására. A hozzávalók kiméréséhez vagy a pizza felszeleteléséhez kapcsolhatod a matematikát, és beszélhetsz például az arányokról és a törtektől. A kézmosás, a munkaterület előkészítése és takarítása pedig jó alkalom, hogy beszélj a higiéniáról és az élelmiszerbiztonságról. Az étel elő- és elkészítése közben pedig beszélgethettek az egészséges táplálkozásról.
   
 4. A sütés összeköt 
  A konyhában nincs drága belépő és nincs szükség különleges eszközökre ahhoz, hogy remekül eltöltsd az időt a gyerekekkel. A közös sütemény sütés egy átlagos délutánból felejthetetlen élményt varázsolhat. Az együtt töltött idő és a közben készülő ínycsiklandó finomságok biztos egész életre szóló emlékekkel gazdagítanak minden résztvevőt.
   
 5. Tervezzetek közösen étkezéseket 
  Az étkezések közös megtervezése tartalmas időtöltés. Megmutatja a gyermekeknek milyen fontos a kiegyensúlyozott étrend, például a sok teljes kiőrlésű gabona, rost és zöldségek, felkeltheti az érdeklődésüket az ételek iránt és arra ösztönözheti őket, hogy segítsenek kreatívan főzni.
   
 6. Vond be a gyerekeket 
  A gyerekek a nekik szedett egészséges ételből többet esznek, ha segíthettek elkészíteni. Nagyon sok olyan feladat van, amiben segíthetnek. A zöldség- és gyümölcsmosás, reszelés és turmixolás mókás tevékenység a gyerekek számára. Aztán ne felejtsetek el feltakarítani!
   
 7. Ételművészet 
  Az egészséges étkezés szórakoztató lehet egy kis kreativitással feldobva. Izgalmasabb és csábítóbb lehet a tálalás, ha egy képet vagy egyszerű mintát formáz, vagy a tányér peremét is díszíti. Az állatok és arcok mindig népszerűek, brokkoliból és karfiolból pedig látványos fákat készíthettek. Adhatsz a kezükbe mézeskalács szaggató formát, hogy azzal vágják szív, csillag, emberke formájúra a paprikát és uborkát.