Fák, madárcsicsergés, kirándulás!

Gyerek
Kirándulás
A Madarak és Fák Napja több, mint százéves hagyománnyal bír Magyarországon, melyet minden évben május 10-én ünneplünk. A jeles nap célja, hogy felhívja figyelmünket a minket körülvevő élővilágra és a természetvédelem fontosságára.

Az első Madarak és Fák Napját 1902-ben szervezte a kor neves ornitológusa Chernel István. Bár azóta több, mint száz év telt el, a természetvédelem fontossága azóta sem veszített jelentőségéből.

A jeles nap alkalmából számos program közül választhattok: hazánk állami erdőgazdaságai, nemzeti parkjai, állatkertjei változatos programokkal, több helyszínen várják a családokat, fiatalokat és időseket egyaránt.

Tisza-tavi Ökocentrum

Tisza-tavi Ökocentrum idén is kiemelt hétvégét szentel a Madarak és Fák Napja ünneplésére, így 2019 május 10-én különböző programokkal, tematikus előadásokkal vár benneteket. Lesz faültetés, madáretető készítés, madár felismerés és sok-sok játék!

Ha nyüzsgésre és szervezett programokra vágytok, akkor látogassatok el városotok állatkertjébe, vadasparkjába, hiszen ezen a hétvégén biztosan sok-sok különleges program vár majd Titeket.

Ha azonban csendesebb kikapcsolódásra vágytok, hátizsákot fel és irány az erdő.

Királyrét

Királyrét mindig is népszerű célpont a túrázók körében, de van egy kis szeglete, ami egészen biztosan a gyerekek kedvence lesz. A Duna–Ipoly Nemzeti Park Királyréti Erdei Iskolája eddig főleg iskolás és óvodás csoportokat fogadott, most azonban látogatóközpontot is létrehoztak. A kiállításon a látogatók élvezetes feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a Börzsöny múltjával, növény- és állatvilágával. 

A 2900 méter hosszú Királyréti tanösvényen a kis békalány, Béka Bori kalauzolja a gyerekeket. A látogatóközpontban beszerezhetjük a vezetőfüzetet, amelyből felnőtteknek és gyerekeknek szóló változat is van. A tanösvényen megismerkedhetünk a lombos erdő és a fenyves élővilágával, illetve és Királyrét múltjával.

Ne feledkezzetek meg a Királyréti Erdei Vasútról sem, mely hazánk egyik legidősebb erdei vasútjainak egyike. Az erdei vasút állomásán található a Királyréti Hajtánypálya is, ahol egy 750 méteres körpályán próbálhatjátok ki az emberi erővel meghajtott sínbicikliket.
 

Ha gyakori kirándulókká váltok, ne feledjétek, a rendszeres mozgás az egészséges életmód egyik fontos része. Kerüljön a hátizsákba egy termosz meleg kakaó, és néhány finom Nestlé Fitness gabonapehely szelet, ami gyorsan feltölti az energia raktárakat.