Ezeket nem is gondoltad volna az instant kávéról

Étkezés
Ezeket nem is gondoltad volna az instant kávéról
Miben különbözik a frissen őrölt kávétól, mit érdemes tudni az instant kávé adagolásáról vagy készítéséről? Ha te is szereted a kávét, ez érdekelni fog.

Te szoktál instant kávét inni? Vagy idegenkedsz tőle, mert azt hallottad, ez nem is „igazi” kávé? Akkor nézzük most gyorsan, mit érdemes tudni az instant kávéról!

Az instant kávé gyorsan és könnyen elkészíthető, ezért nagyon népszerű azok között, akiknek nincs idejük, vagy lehetőségük kávézóba menni, vagy akik szeretik a praktikus és egyszerű megoldásokat.

Az instant kávé története

A nagy gazdasági világválság idején a kávé túltermelés jelentős problémát okozott, így a cél az volt, hogy a kávét megbízható minőségében, hosszabb ideig tudják tárolni. 1938-ban pedig megszületett a NESCAFÉ, a Nestlé történelmi újítása, a világ első azonnal oldódó, instant kávéja.
Persze, ekkor már az is kiderült, hogy az instant kávé nagyon praktikus is, így nem véletlen, hogy mai napig óriási népszerűségnek örvend.

Miben különbözik az instant kávé az őrölt, pököltkávéból főzött kávétól?

Az instant kávé is rendelkezik a kávé minden élettani hatásával, hiszen kizárólag 100% ban valódi kávébabból – Arabica és/vagy Robusta fajtákból –, az előírásoknak megfelelően tartósítószer és mesterséges adalékanyagok hozzáadása nélkül készül. A különböző kávékra jellemző ízt a két kávéfajta keverésének aránya és a pörkölés mértéke adja meg. 

A különbség az otthon főzött kávéhoz képest pusztán annyi, hogy az instant kávét már előre lefőzték, és a vizet eltávolították belőle. 

Mennyi koffein van az instant kávéban?

A kávé koffeintartalmát befolyásolja többek között az, hogy milyen arányban tartalmaz arabica vagy robusta kávét, de hatással van rá az is, hogy milyen éghajlaton, körülmények között termett a kávécserje, illetve a kávészemek pörkölésének módja is.
Az sem mindegy, mennyi vízzel és mennyi ideig főzik a kávét.

Az instant kávé színtiszta kávé, kiváló minőségű, koffeintartalmát pedig, mivel jó erős főzött kávéból készül, csak a korábban felsorolt tényezők befolyásolják.

Mennyi instant kávét fogyassz?

Először is, mindig nézd meg a csomagoláson a javasolt elkészítési módot és mennyiséget! A kis granulátumok méreténél fogva azt hihetnéd, hogy bátran bánhatsz az adagolással, pedig mivel a NESCAFÉ jó erős főzött kávéból készül, fontos a mértékletesség.

Hogyan készítsd az instant kávét?

Bár a köztudatban leginkább az instant kávé forró vízzel történő elkészítési módja él, jó, ha tudod, hogy a NESCAFÉ kitűnően oldódik hideg vízben is, így tökéletes alapanyag hideg kávés frissítőkhöz is. Így tényleg pillanatok alatt készíthetsz finom jeges kávét, hideg kávékoktélt, vagy akár jeges kávékoktélt is.

Érdekel, hogyan készül az instant kávé? Kattints kapcsolódó cikkünkre!