Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Nyári szórakoztató elfoglaltságok gyerekekkel

Egyszerű húsvéti dekorációk gyerekekkel

Tippek, ötletek otthoni gyertyakészítéshez

Az egyik leghangulatosabb kreatív családi program, amit a gyerekek is élvezni fognak. Hideg téli estéken próbáljátok ki! Gyertyaöntés három lépésben, hasznos tanácsokkal.

A gyertya kitűnő lakásdekoráció. Emellett szuper hangulatot áraszt téli estéken a lakásban, melegebb időben a teraszon. Sőt, egyes gyertyák még illatukkal is elvarázsolnak. Miért ne lehetne a gyertya saját készítésű? 

Tippjeinkkel egyszerűen, gyönyörű gyertyákat készíthettek házilag, képgalériánkból pedig egy-két szuper ötletet is elleshettek.

 

Mire lesz szükségetek a gyertyaöntéshez?


 
Viasz
Hobbiboltban kapható forgácsolt viasz, de ha van otthon használt gyertya, amire már nincs szükség, azt is lereszelhetitek. Azért érdemes reszelni, mert így könnyebben felolvad.

Színező- és illatanyag
Színező paszta is kapható a boltokban, de sokkal egyszerűbb, és pénztárcakímélőbb, ha színes zsírkrétát olvasztotok a viaszba. A fehér viasz egy kicsit áttetsző lesz olvasztás után, ezért ha fehér gyertyát szeretnétek, érdemes fehér zsírkrétával fehérre színezni.

Illóolaj hozzáadásával illatos gyertyát készíthettek. Itt az a lényeg, hogy az illatanyag olajos bázisú legyen, mert a vizes bázisú illatosítók csúnyán kicsapódnak.

Kanóc
A fémtalpas kanóc kezelése a legegyszerűbb, de ha talp nélküli kanócot kapsz csak, az is jól működik, ha egy kis darab gyurmával a forma aljához ragasztjátok.

Gyertyaforma
Bármit használhattok formának, ami tetszik: poharakat, konzerves dobozt, tálkákat, de nagyon ötletesek a jópofa formájú szilikonos jégkocka- vagy csokiformába öntött mini gyertyák is. A formákból dermedés után a viasz könnyedén kicsusszan. 
 
A mi kedvenceink a félbevágott, kibelezett citromba, narancsba, kókuszdióba öntött gyertyák. Ezeket természetesen ki sem kell venni a „formából”.

Díszítő anyagok – igény szerint
A gyertyákat szárított gyümölcsökkel, termésekkel, virágokkal, fűszerekkel, gyöngyökkel, flitterekkel díszíthetitek, bízzátok a fantáziátokra. Itt is felhasználhatjátok, amit az őszi erdőben gyűjtöttetek!

Lábasok, edények az olvasztáshoz 

 


Hogyan öntsetek gyertyát?1.  Egy lábasba öntsetek vizet, alacsony hőfokon melegítsétek. Tegyetek a vízbe egy kisebb edényt, amibe a viaszt teszitek. A meleg vízfürdőben könnyen megolvad. Olvadás közben tegyétek bele a színező és illatosító anyagot is, közben kevergessétek. 

Fontos, hogy a viaszt nem szabad közvetlenül olvasztani, mert gyúlékony! Csak vízfürdőben, alacsony hőfokon dolgozzatok vele.

 2.  A gyertyaformába állítsátok bele a talpas kanócot, vagy a kanócot gyurmával ragasszátok a forma aljához. A kanóc tetejét kézzel tartsátok úgy, hogy egyenesen álljon, és feszüljön. A viaszt közben öntsétek a formába.
Ha azt szeretnétek, hogy a gyertya belsejében is legyenek díszek, azokat szórjátok bele, vagy illesszétek a forma peremére. Ha a kanócot hurkapálcára kötitek, nem fog dermedésig belesüllyedni a viaszba.

Ha többszínű gyertyát szeretnétek, meg kell várni, míg az első színréteg megszárad, utána önthetitek rá a következőt. 

3.  Hűtőben hamarabb dermed a gyertya. A különböző formáknak különböző a dermedési ideje. Amikor elkészült, könnyedén kivehető a formából. 

Ha mégsem sikerült úgy, ahogy szeretted volna, utólag is dekorálhatsz például fahéj darabokkal, vagy száraz ágakkal, amit a gyertya köré kötözhetsz.

 

Nestlé tippünk
Ha kész a gyertya, próbáljátok ki! Rendezzetek egy lustálkodós estét, sötétedés után gyújtsatok gyertyát, vegyetek elő egy társasjátékot, és kényeztessétek magatokat egy forró itallal. A gyerekek biztosan imádni fogják az új, NESQUIK Extra Choco kakaó italt, a felnőttek pedig szívesen megisznak egy csésze különleges kávét.