Az evés már az alapanyagnál kezdődik

Étkezés
kislány fog egy csokor retket
Válogatósak a gyerekek, csak a palacsinta és a rántott husi csúszik? Nézzétek meg együtt, mit és hogyan készíthettek el! Kezdjétek az elején, menjetek bevásárolni!

Ha együtt főztök, akkor talán nyitottabbak lesznek az új ízekre a gyerekek. Készülődés közben megbeszélhetitek, mit és miért csináltok. Mesélhettek a konyhai praktikákról is. 

Már a legkisebbek is könnyen szippantanak magukba mindenféle okosságot, ha gyakorlati tudást kapnak. Kezdjétek el az élelmiszerekkel való barátkozást már a bevásárlásnál!

okostányér

Ha már sikerült megszervezni a közös vásárlást, akkor hogy tudod a legtöbbet kihozni belőle? Alábbi tippjeinket bármikor bevetheted:

  • Meséld el, milyen finomságot tervezel, ehhez milyen alapanyagok kellenek. Mi van otthon, és miket kell most megvenni.
  • Érdemes olyan menüt átbeszélni, amiről már van a gyerekeknek előzetes tudásuk. A csirkecomb, vegyes körettel elég egyértelmű, míg a hamis Wellington karaj nem sokat mond még nekik.
  • Kezdd az egyszerűbb ételeknél! Nem kell a teljes főzési folyamatot leírni, ha a főbb hozzávalókról el tudtok beszélgetni, már nyert ügyed van.
  • Az alapanyagokat is egyszerűsítve mondd, ha szükséges. Nem baj, ha a hároméves nem tudja, hogy parmezánt reszelünk a tésztára, elég, ha annyi megmarad elsőre, hogy sajtot. Lehet, hogy a zacskóra lúdgége tészta van írva, de neki nyugodtan mond, hogy csigatészta.
  • Készülj fel pár kérdéssel, válasszal, amikkel a kisebbek érdeklődését is fenntarthatod. Az óvodás korosztályt már az is elszórakoztatja, ha megbeszélitek, tudja-e mi honnan kerül a boltba. Például a cékla, egy gumó a földben, a sajt tejből készül, amit a tehenek adnak, de van kecske- és juhsajt is ám…, és így tovább.
  • A nagyobbak is lelkesek lesznek, ha bevonod őket a tervezésbe, tőlük már meg lehet kérdezni, miből szeretnének salátát készíteni. Ha eltorzul az arcuk a retek gondolatára, válassz inkább valami mást a házi salátamixhez. Ők akár kiválaszthatják a legszebb halat, vagy válogathatnak nagykalapos gombákat.
  • Ha több fogásos hétvégi, ünnepi menüre készültök, bízd meg őket a desszert kiválasztásával. Itt is lehet kis segítséget adni, megbeszélni melyik desszert a könnyebb, melyikhez passzolnak szezonális gyümölcsök.


Vásárláskor lehetőség van arra is, hogy a tudatos táplálkozás részeként beszélgessetek a kiszerelések méretéről, az adagokról, a csomagolás jelentőségéről, a környezet tudatos bevásárlásról!