Az emésztés lelki összefüggései

Életmód
Az emésztés lelki összefüggései
Veled is előfordul, hogy görcsbe rándul a gyomrod? Vagy éppen remeg? Esetleg pillangók repdesnek benne? Le tudod nyelni a kritikát? Vagy megemészteni a kudarcot? Vagy ezt már a gyomrod sem veszi be? A félelemtől pedig, ...nos igen ​​​​​​​

Bámulatos mennyiféle érzelmet tudunk leírni emésztőrendszerünk segítségével. Emésztésünk állapota vitathatatlanul összefügg azzal, hogyan érezzük magunkat, így azt is megmutatja, ha lelkileg nem vagyunk csúcsformában. És megfordítva: ha beleink és hasunk is jól érzi magát, az kihat a pszichés állapotunkra is.

Kutatások kimutatták, hogy az emésztési problémák kialakulásában a táplálkozás után a lelki egészséggel összefüggő életmódban rejlő okok, a stressz, a szorongás, vagy épp a rendszertelenség, bizonytalanság játszik leggyakrabban szerepet. Ez felnőttek és gyerekek esetén egyaránt igaz.
 

De mégis mik a legjellemzőbb emésztési panaszok hátterében álló lelki okok, és mit tehetünk testi és lelki jóllétünkért? 

  • Hasmenés: A szakértők szerint a hasmenés minden korosztály esetén a félelem vagy bizonytalanság jele, legyen szó vizsgadrukkról vagy komolyabb felelősséggel járó helyzetekről. A szervezet így szabadul meg leggyorsabban a benne dúló feszültségtől. De ha egy körülmény elemzésére nem tudunk elég időd szánni, az is átfuthat rajtunk emésztetlenül, hasmenéses tüneteket okozva.  
  • Székrekedés: Hajlamosabb rá az, aki szorong, vagy nehezen tud elengedni dolgokat, túllépni a történéseken. Kisgyermekeknél sokszor akkor jelentkezik először amikor gyermeki ösztönöket és a környezet elvárásait nem képesek magukban összeegyeztetni, és ez a feszültség szorongást okoz. Sokszor pedig a birtoklási vágy áll a kisebbeknél a szorult helyzetek mögött, és abban a korszakban lesz gyakoribb, amikor az „enyém” tudat kialakul. Később akkor válhat visszatérő problémává, ha a minket körülvevő dolgokat görcsösen szeretnénk kontroll alatt tartani. Ennek a hátterében legtöbbször belső bizonytalanság vagy szorongás áll. 
  • Na és a puffadás? A puffadás a gázok túlképződése. Mint ilyen mindenképpen túlzott reakcióra utal. A szakemberek szerint azok hajlamosabbak rá, akik a kelleténél intenzívebben reagálnak az őket ért ingerekre, könnyen „felfújják” magukat.

Szervezetünk sokszor fizikai tünetek formájában figyelmeztet azokra az érzésekre, amiket rohanó mindennapjainkban nem tudunk megélni, vagy ha adott élethelyzethez - akár tudat alatt is -, nem tudunk kellő rugalmassággal alkalmazkodni (gondoljunk csak az utazási székrekedésre, melyről többet itt olvashatsz).
 

Az emésztési panaszokban kétségkívül szerepet játszhat lelki állapotunk, azonban az is régóta köztudott, hogy a táplákozás is jelentősen befolyásolja hangulatunkat, lelkiállapotunkat, közérzetünket. 


A hasmenéstől, székrekedéstől és a puffadástól feszültté, szorongóvá válhatsz, különösen krónikus esetben hatással lehet társas kapcsolataidra, kihathat az intim helyzetekre, olykor az elszigetelődés, csalódottság vagy reménytelenség érzésével párosulva.

Ezért is fontos az, hogy kiegyensúlyozott, rostban gazdag táplálkozással,  sok  mozgással, az életünkbe vitt rendszerességgel és lehetőség szerint a stressz kerülésével megelőzzük őket.

A külvilág hatásait feldolgozni sokszor nagy kihívás. Ilyenkor jól jön egy kis segítség, amivel emésztőrendszerünk működését támogathatjuk, hozzájárulva testi és lelki jóllétünkhöz.
 

Speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerünk, a 100% növényi eredetű - vízoldékony guargumi rostot tartalmazó -, vény nélkül kapható, hosszú távon is fogyasztható OptiFibre® természetes megoldás a bélmotilitási zavarok (székrekedés, hasmenés) diétájában, és segít, hogy újra egyensúlyba hozzuk emésztőrendszerünket és helyreállítsuk bélflóránkat. Az OptiFibre® bármilyen hideg vagy meleg italban tökéletesen feloldható, vagy akár a lágy textúrájú, pépes ételekben is, anélkül, hogy azok ízét és állagát megváltoztatná. 

Keresd a gyógyszertárakban.  
Tudj meg többet a www.optifibre.hu oldalon.  

Fontos figyelmeztetés: orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. Gyermekeknek 3 éves kortól adható. Kizárólagos tápanyagforrásként nem alkalmazható.