8 szabály, amit tudnod kell, ha cicád van

Kisállat
8 szabály, amit tudnod kell, ha cicád van
Összegyűjtöttünk 8 macskatáplálási tudnivalót, melyeket minden cicás gazdinak ismernie kell.

Együtt élünk vele, családtagként tekintünk rá, azonban nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy táplálási igényei eltérnek a miénktől vagy akár más négylábú kisállatokétól.

 1. Kiscica érkezett hozzád? 
  A macska természetes táplálékfelvételi viselkedése szerint napi 9-11 alkalommal fogyaszt kisebb adag táplálékot, jellemzően gyakrabban a hajnali és a szürkületi időszakban. Ezt javasolt utánozni a vegyes etetéssel, olyan módon, hogy a száraz eledel egész nap rendelkezésre álljon, biztosan elérhető helyen. Többmacskás háztartások esetében ez különösen fontos. Emellett napi 2-3 alkalommal, igazodva  a természetes ritmushoz nedves eledelt is kínáljatok a macskáknak. Ez a kölyök esetében is így van, 3-4 alkalomnál többször nekik sem kell nedveset kínálni.
 2. Etesd életkorának megfelelően!
  Mind mennyiségben, mind minőségben más a különböző korú cicák tápanyag igénye. Az etetendő mennyiségről és az eledel összetételéről az eledel csomagolásán találsz információt. Ha kétségeid vannak, kérdezd meg állatorvosod! 
 3. Tehéntejet ne!
  Bár sok mesében, rajzfilmben tejet lefetyelnek a macskák, a való életben Nem minden cica tudja megemészteni a tejcukrot, emésztőszervi panaszokat okozhat számára a tej fogyasztása. Ha mindenképp tejjel itatnád, válassz inkább kifejezetten macskáknak készült cicatejet. 
 4. Víz, víz, víz!
  Mindig legyen cicád táljában friss, hideg víz. A nyári melegben érdemes a lakás több pontjára is tenned vizes edényeket, és rendszeresen cserélni bennük a vizet. Figyelj oda a tányér megfelelő méretére: legyen lapos és széles, nagy vízfelülettel. Ha ez sem lenne elég, kínálhatsz neki speciális kiegészítő eledelt, mely segíti a hidratációt.
 5. Szobahőmérsékleten az igazi
  A cicák az eledelt leginkább testhőmérsékleten szeretik. Ha a nedveseledelt több adagban adod oda a macskádnak, ne add neki rögtön a hűtőből, inkább melegítsd fel!  
 6. A nedves eledel romlandó
  A nedves eledel semmiképp se hagyd egész napra a táljában! Csak annyit tegyél ki neki, amennyit biztosan elfogyaszt egy étkezésre.
 7. Csokoládét, hagymát soha!
  Lehet, hogy erről most hallasz először, de többek között a csoki és a hagyma is méreg a macska számára. Vannak cicák, akik levadásszák a maradékot, amit elől hagysz. Ezekkel az alapanyagokkal kifejezetten vigyázz! Ezek mellett is érdemes elpakolni a konyhából a könnyen elérhető finomságokat, mert előfordulhat, hogy az élelmes cicák elcsenik.
 8. Szobanövények
  Egyes szobanövények, - például a liliomfélék és a mikulás virág, - a cicák számára mérgezők, ezeket mindenképp kerüld, helyette szerezz be macskafüvet. 

A te cicád is válogatós? Próbáld ki a Purina ONE Difficult Appetite termékcsaládot, amit kifejezetten válogatós cicáknak készítettünk. Amellett, hogy nagyon finomak, ezek a száraz- és nedves változatban is kapható macskaeledelek támogatják cicád egészségét, ízletes összetevői fokozzák cicád étvágyát.  Száraz és nedves verzióban is elérhető és segít fenntartani a belek mikrobiomjának egyensúlyát.