10 egyszerű lépés emésztésed egészségéért

Étkezés
Az egészséges emésztésért
Az egészséges emésztés nem csak a kellemes közérzet alapja, de az egészség megőrzésének záloga is. Az egészséges emésztés világnapja alkalmából összegyűjtöttünk pár egyszerű tippet, amivel sokat tehetsz egészségedért.

A leggyakoribb emésztési panaszok a haspuffadás, székrekedés, hasmenés, fokozott gázképződés, valamint az ezekhez kapcsolódó hasi fájdalmak. Hogy elkerüld őket, a legfontosabb a megelőzés és az egészségedről való gondoskodás.  

Táplálkozási szokásaink és emésztésünk egészsége 

Május 29. az Egészséges emésztés világnapja. Jó alkalom ez arra, hogy végiggondold, hogyan tudod táplálkozási szokásaiddal és választásaiddal befolyásolni életminőségedet. 

Emésztésünk egészsége és beleink megfelelő működése – megelőzési céllal is - tartósan támogatható a jól megválasztott táplálkozással, megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel valamint rendszeres mozgással.   

Ha megfogadod a következő 10 tanácsot, amit a WGO (Nemzetközi Gasztroenterológiai Szövetség és a Magyar Gasztroenterológiai Társaság) állított össze az egészséges emésztés megőrzésének érdekében, máris sokat teszel saját jóllétedért. 

  1. Egyél gyakrabban kisebb mennyiséget! Étkezz naponta lehetőleg ötször! 
  2. Igyál 2-2,5 liter folyadékot naponta, és fogyassz kevesebb koffeintartalmú, alkoholos és cukrozott italt! 
  3. Egyél minden nap fermentált tejtermékeket, pre-, probiotikus termékeket! 
  4. Fogyassz kellő mennyiségű rostot: egyél minden étkezéshez zöldséget vagy gyümölcsöt, valamint teljes értékű gabonát tartalmazó, ill. hüvelyesekből készített ételt!

Tudtad? 

Az élelmi-, különösen a vízoldékony rostok rendszeres és megfelelő mennyiségű (25-30 g/nap) fogyasztása az egészséges emésztés kulcsa.  Ez természetes és tartós táplálkozási megoldást nyújt emésztőrendszeri panaszok esetén anélkül, hogy drasztikusan változtatnod kellene táplálkozási szokásaidon. Így kedvezőtlen hatások nélkül kezelhetők a kellemetlen tünetek, sőt az életmód eredetű emésztési problémák diétás ellátására is megoldást jelent. Vízoldékony rostot tartalmaznak például a szárított hüvelyesek, burgonya, borsó, spárga, zab, árpa, alma, banán, narancs és a sárgarépa.  

Speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerünk, a 100% növényi eredetű, vízoldékony rostot tartalmazó, vény nélkül kapható, hosszú távon is fogyasztható OptiFibre® természetes megoldás a bélmotilitási zavarok (székrekedés, hasmenés) diétájában. Az OptiFibre® bármilyen hideg vagy meleg italban tökéletesen feloldható, vagy akár a lágy textúrájú, pépes ételekben is, anélkül, hogy azok ízét és állagát megváltoztatná.

Keresd a gyógyszertárakban.  Tudj meg többet a www.optifibre.hu oldalon.
Fontos figyelmeztetés: orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. Gyermekeknek 3 éves kortól adható. Kizárólagos tápanyagforrásként nem alkalmazható.  

     5. Egyél több halat: lehetőleg hetente 3 alkalommal! 
     6. Fogyassz kevesebb zsírt, zsírban és olajban sütött ételeket! 
     7. Válassz sovány húsokat! 
     8. Étkezz nyugodt körülmények között és lassan, alaposan rágj meg minden falatot! 
     9. Mozogj rendszeresen, és mellőzd a dohányzást! 
     10. Törekedj az ideális testsúly kialakítására és megtartására!

Ha úgy érzed, a fentiek mellett más is állhat a probléma hátterében, vagy huzamosabb ideig tartanak esetleg rendszeresen visszatérnek a tünetek, mindenképp konzultálj orvosoddal!