Ha farsang, akkor fánk. Sokan azt hiszik, hogy bonyolult elkészíteni, pedig nem!
Így tudsz szuper finom fánkot sütni millió féle ízben és formában. Ja, és ha nem szereted az olajban sütést, van egy jó hírünk: sütőben sütve is működik!
A klasszikus farsangi fánk receptje nagyon egyszerű, nem lehet elrontani, korábbi fánkos cikkünkben megtalálod.
Tippek fánk sütéshez
- Mindig legyen forró (kb. 180 fok) az olaj, amibe a tésztát teszed, különben túl sok zsiradékot fog magába szívni.
- Vigyázz arra is, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert akkor a fánk külseje hamar megpirul, míg belül nyers marad.
- Mindig friss olajat használj a sütéshez.
- A fánk egyik oldalát fedő alatt süsd, amikor aranybarna lett, fordítsd meg a fánkokat, és fedő nélkül süsd tovább.
- Mivel a tészta sütés közben dagad, ne tedd tele a serpenyőt!
- Nem muszáj óriási fánkokat készíteni, a kisebb méretű fánkokkal könnyebb a mértékletességet betartani.
- Elrugaszkodhatsz a hagyományos formáktól, és kis fánk golyókat is készíthetsz, ezeket könnyű megtölteni, és megforgatni is a különböző extrákban.
- A kisült fánkokat papírtörlővel itasd át, hogy ne maradjon rajtuk fölösleges zsiradék.
Ha nem szeretnél olajban sütni, sütőben is süthetsz fánkot. Nagyon ízletes, és sokkal kímélőbb, mint a hagyományos!
Tippek fánk ízesítéséhez
Ha sütés előtt a fánk tetejét benyomod az ujjaddal, sütés után a mélyedésbe tölthetsz: lekvárt, mogyoró krémet, csokikrémet, pudingot.
Fantasztikusan finom a töltött fánk is. Ehhez sütés után lyukaszd ki a fánk oldalát szívószállal, és habnyomó zsák segítségével nyomj bele tölteléket. Vanília- vagy csokikrémmel a legfinomabb
A kis fánk golyókat könnyen ízesítheted, ha megforgatod őket: fahéjas cukorban, kakaóban, csokireszelékben, kókuszreszelékben.
A fánknak nagyon jól állnak a különböző mázak is. A mi kedvencünk a citromos máz. Ehhez porcukrot keverj össze citromlével úgy, hogy sűrű massza legyen.
Ne feledd! Akármilyen csábító az eredmény, a mértékletességre érdemes odafigyelni!