Velük vagy nélkülük?

Teszt
adalékanyagok
Mitől színes a zöld tészta? És mitől állnak el olyan sokáig a szárított élelmiszerek? E300 vagy C-vitamin? Te mennyit tudsz az adalékanyagokról? Teszteld tudásod, és tudj meg többet a glutén- valamint laktózmentes étrendről is.

Szerinted kerülendő az adalékanyagok használata, fogyasztása?

  • Igen, mert az adalékanyagok károsak
  • Nem feltétlenül, hiszen az adalékanyagok élelmiszeripari használata szigorúan szabályozott, ráadásul sok olyan adalékanyag van, ami természetes eredetű.
  • Nem, mert bár mesterséges anyagok, finomabbá és eltarthatóbbá teszik az ételeket.

Az alábbiak közül melyek NEM adalékanyagok?

  • C-vitamin, sütőpor, szódabikarbóna
  • keményítő, kurkuma, nyírfacukor
  • cukor, laktóz, só

Szerinted mitől állnak el olyan sokáig egyes élelmiszerek?

  • Egyértelműen a tartósítószer miatt.
  • Léteznek olyan eljárások, mint például a szárítás és a hőkezelés, vagy olyan csomagolási technikák, melyek segítségével tartósítószer hozzáadása nélkül is tartósíthatók az élelmiszerek. Emellett persze vannak olyan termékek is, melyekben van tartósítószer.
  • Akkor áll el egy termék sokáig, ha az összetevők között van valamilyen mesterséges adalékanyag.

Szerinted a glutaminsav, azaz a nátrium-glutamát egyik összetevője megtalálható a természetben?

  • Igen, a glutaminsav tejtermékekben, húsokban, halakban, zöldségekben, stb. természetes formában is előforduló aminosav.
  • Nem, mert a nátrum-glutamát egy mesterséges ízfokozó.
  • Az erősebb ízű növényekben megtalálható, de leginkább Ázsiában.

Válaszd ki a HELYES állítást!

  • Ha egy termék glutén- és laktózmentes, akkor az kevésbé hizlal.
  • Ha egy termék glutén-, laktóz- és cukormentes, akkor biztosan nem tartalmaz adalékanyagot.
  • Ha egy termék glutén- és laktózmentes, az biztosan nem tartalmaz búzából, rozsból, árpából származó összetevőt, valamint tejcukrot.

Melyik összeállítást NEM fogyaszthatod, ha gluténmentes reggelit szeretnél enni?

  • Nestlé Corn Flakes, sovány tej, friss gyümölcsök, pár szem mandula
  • puffasztott rizs, vaj, 1 vékony szelet sajt, tojás, zöldségek
  • teljes kiőrlésű rozsos zsemle, vaj, lekvár

Szerinted mitől lesz laktózmentes egy tejtermék?

  • A laktózt nem vonják ki a tejtermékekből, hanem laktázt (a laktózt lebontó enzimet) adnak hozzájuk, ami lebontja a laktózt egyszerűbb cukor egységekre, glükózra és galaktózra.
  • A laktózt egy speciális szűrő segítségével vonják ki ezekből az élelmiszerekből.
  • Hőkezeléssel történik a tejtermékek laktózmentesítése.

Te mennyire figyeled a vásárolt élelmiszerek adalékanyag tartalmát?

  • Szerintem csak olyan terméket forgalmazhatnak a gyártók, amely az egészségre nem ártalmas összetevőkből áll, ezért nem figyelem az adalékanyag tartalmat.
  • Igyekszem olyan élelmiszereket venni, melyek csak természetes összetevőket vagy természetes adalékanyagot tartalmaznak.
  • Nálam a kulcsszó az adalékanyag-mentesség.
additivetest
On
Off
Off
Off
0-1-0
0-0-1
0-1-0
1-0-0
0-0-1
0-0-1
1-0-0
1-1-1
7
5
Off
Off
Off