Teszt
Mitől színes a zöld tészta? És mitől állnak el olyan sokáig a szárított élelmiszerek? E300 vagy C-vitamin? Te mennyit tudsz az adalékanyagokról? Teszteld tudásod, és tudj meg többet a glutén- valamint laktózmentes étrendről is.
Szerinted kerülendő az adalékanyagok használata, fogyasztása?
- Igen, mert az adalékanyagok károsak
- Nem feltétlenül, hiszen az adalékanyagok élelmiszeripari használata szigorúan szabályozott, ráadásul sok olyan adalékanyag van, ami természetes eredetű.
- Nem, mert bár mesterséges anyagok, finomabbá és eltarthatóbbá teszik az ételeket.
Az alábbiak közül melyek NEM adalékanyagok?
- C-vitamin, sütőpor, szódabikarbóna
- keményítő, kurkuma, nyírfacukor
- cukor, laktóz, só
Szerinted mitől állnak el olyan sokáig egyes élelmiszerek?
- Egyértelműen a tartósítószer miatt.
- Léteznek olyan eljárások, mint például a szárítás és a hőkezelés, vagy olyan csomagolási technikák, melyek segítségével tartósítószer hozzáadása nélkül is tartósíthatók az élelmiszerek. Emellett persze vannak olyan termékek is, melyekben van tartósítószer.
- Akkor áll el egy termék sokáig, ha az összetevők között van valamilyen mesterséges adalékanyag.
Szerinted a glutaminsav, azaz a nátrium-glutamát egyik összetevője megtalálható a természetben?
- Igen, a glutaminsav tejtermékekben, húsokban, halakban, zöldségekben, stb. természetes formában is előforduló aminosav.
- Nem, mert a nátrum-glutamát egy mesterséges ízfokozó.
- Az erősebb ízű növényekben megtalálható, de leginkább Ázsiában.
Válaszd ki a HELYES állítást!
- Ha egy termék glutén- és laktózmentes, akkor az kevésbé hizlal.
- Ha egy termék glutén-, laktóz- és cukormentes, akkor biztosan nem tartalmaz adalékanyagot.
- Ha egy termék glutén- és laktózmentes, az biztosan nem tartalmaz búzából, rozsból, árpából származó összetevőt, valamint tejcukrot.
Melyik összeállítást NEM fogyaszthatod, ha gluténmentes reggelit szeretnél enni?
- Nestlé Corn Flakes, sovány tej, friss gyümölcsök, pár szem mandula
- puffasztott rizs, vaj, 1 vékony szelet sajt, tojás, zöldségek
- teljes kiőrlésű rozsos zsemle, vaj, lekvár
Szerinted mitől lesz laktózmentes egy tejtermék?
- A laktózt nem vonják ki a tejtermékekből, hanem laktázt (a laktózt lebontó enzimet) adnak hozzájuk, ami lebontja a laktózt egyszerűbb cukor egységekre, glükózra és galaktózra.
- A laktózt egy speciális szűrő segítségével vonják ki ezekből az élelmiszerekből.
- Hőkezeléssel történik a tejtermékek laktózmentesítése.
Te mennyire figyeled a vásárolt élelmiszerek adalékanyag tartalmát?
- Szerintem csak olyan terméket forgalmazhatnak a gyártók, amely az egészségre nem ártalmas összetevőkből áll, ezért nem figyelem az adalékanyag tartalmat.
- Igyekszem olyan élelmiszereket venni, melyek csak természetes összetevőket vagy természetes adalékanyagot tartalmaznak.
- Nálam a kulcsszó az adalékanyag-mentesség.
additivetest
Off
Off
Off
0-1-0
0-0-1
0-1-0
1-0-0
0-0-1
0-0-1
1-0-0
1-1-1
7
5
Off
Off
Off