Ínycsiklandó őszi köretek

Étkezés
Őszi köretek
Egy változatos köret a legegyszerűbb fogásokat is feldobja. Használj hozzá most téli alapanyagokat!

Lehet változatos köreteket egyszerűen is készíteni, és a zöldségfogyasztás nem egyenlő a salátával.

Ezekkel a zöldség köretekkel egyszerűen kiválthatod a sült krumplit vagy a krumplipürét, és színes, izgalmas és legfőképp ízletes finomságokat tehetsz az asztalra.

Színkavalkád a sütőből

Elképesztően változatos tud lenni ez a fogás, ha a szezon és az épp rendelkezésre álló alapanyagok szerint módosítod a hozzávalókat és az arányokat. Gyorsan és egyszerűen elkészül, és a megfelelő zöldségfogyasztáshoz is hozzájárul.

Miért fogyassz szezonális zöldségeket, gyümölcsöket? Ma már szezonon kívül is szinte mindent megkaphatsz, amit kívánsz, de a szezonális termékek fogyasztásának számos előnye van. Hogy két okot említsünk: szezonban az áruk kedvezőbb és valószínűleg nem a világ másik tájáról utaztatták hozzánk, így környezetvédelmi szempontból is fontos, ha szezonális termékeket választasz. Igen, télen ez kicsit nehezebb, de ez a recept remekül mutatja, hogy nem lehetetlen.

Színkavalkád a sütőből

4

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Vágj apró kockákra sütőtököt, céklát és cukkinit, fektesd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Tegyél mellé egy pár megpucolt, de egészben hagyott fokhagyma gerezdet, valamint hagymakarikákat.
  2. Az olajban keverd el a fűszerkeveréket, és kend be vele vékonyan a zöldségeket.
  3. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt elkészül.

Diós zellerpüré

A diós zellerpüré nagy kedvenc, ha a krumplipüré helyettesítéséről van szó. Pontosan ugyanúgy készül, mint a krumplipüré, de a fűszerezésnél használj egy kis frissen reszelt szerecsendiót. Tálaláskor szórd meg száraz serpenyőben pirított dióval.

Diós zellerpüré

2

Hozzávalók

  • 1 közepes méretű zellergumó
  • 1 marék dió
  • 1 db MAGGI Zöldségleveskocka
  • 1 l víz
  • 1 ek vaj
  • kb. ½ dl tej vagy növényi ital
  • só, szerecsendió ízlés szerint

Elkészítés

  1. A zellert pucold meg, vágd kockákra, majd dobd forrásban levő vízbe, amibe belemorzsolsz egy MAGGI Zöldségleveskockát.
  2. Miután pár perc alatt puhára főtt, öntsd le róla a vizet, fűszerezd, add hozzá a vajat, és a tejet, majd krumplinyomóval készíts belőle pürét. A krémességét és állagát a folyadék mennyiségének változtatásával tudod szabályozni.

Citromos pirított kelkáposzta baconnel

Ha eddig azt hitted, nem szereted a kelkáposztát, ez a recept rácáfol majd erre! Nyugodtan felejtsd el a menzás kelkáposztafőzeléket! A pirított kelkáposzta tényleg nyerő!

A kelkáposzta ásványi anyag tartalma magas, jó rostforrás is, emiatt rendkívül jó hatással van az emésztésre. Vastartalma is említésre méltó, emellett bővelkedik antioxidáns tulajdonságú színanyagokban is, amelyek csökkenthetik a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Citromos pirított kelkáposzta baconnel

2

Hozzávalók

  • 10 dkg bacon
  • fél fej kelkáposzta csíkokra vágva
  • só, bors, köménymag ízlés szerint

Elkészítés

  1. A bacont teflon edényben pirítsd meg, és tedd félre.
  2. A serpenyőben maradt zsiradékon pirítsd meg az apróra vágott kelkáposztát. Pár percig ne keverd meg, engedd, hogy lepiruljon.
  3. Ezután jöhet a keverés, só, bors, kevés kömény. Végül keverd hozzá a pirított bacont is.