Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

6 dolog, amire figyelj, hogy elkerüld az emésztési panaszokat

Erre csörög a dió, arra meg a mogyoró

Alma vagy körte?

Ha gyümölcsről van szó, mindegy, melyiket választod, mindkettő finom és egészséges. Azonban, ha az elhízás típusára használják a megjelölést, egyáltalán nem mindegy melyik kategóriába tartozol.

Mindenekelőtt azonban érdemes kiszámolni, megmérni, hogy valóban a súlyosabb kategóriába tartozik valaki, vagy csak úgy érzi.

A túlsúly vagy az elhízás tényének és mértékének megállapítására szolgáló viszonylag egyszerű képlet a testtömegindex /BMI/. A megmért testtömegünket el kell osztani a méterben kifejezett testmagasságunk négyzetével. 25-29,9 kg/m2 közötti BMI-nél túlsúlyról, 30 felett elhízásról beszélünk.

A BMI index előnye gyors, egyszerű alkalmazhatósága, hátránya, hogy nem ad információt a test izom és zsír arányáról. Erre a különböző testösszetétel mérő készülékek szolgáltatnak megfelelő adatokat.   Fontos tudni, hogy gyermekek, élsportolók, izomépítő sportolók számára nem ajánlott.

 

Nézzünk egy példát. Egy 167 cm magas 77 kg-os hölgy testtömeg-indexe = 77kg / 1,67m2 = 77/2,78= 27,6, vagyis ő a túlsúlyos kategóriába tartozik.

 

 Az elhízás nem csak esztétikai probléma, hanem számos betegség létrejöttét is elősegíti. A túlsúly és elhízás miatt alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség 44%-a, a szívbetegségek 23%-a. Létrejöttük nagymértékben összefügg azzal, hogy nagyobbrészt hová rakódott le a felesleges zsiradék. A könnyebb érthetőség kedvéért a szakemberek az almához és a körtéhez hasonlítják a különböző típusú elhízást. 

Tudtad?  
A napi ételünk felét kellene a zöldségeknek és gyümölcsöknek kitenni, ami körülbelül 40-50 dkg-nak felel meg?  Ezért javasolják a szakemberek, hogy legalább 4 adag zöldséget vagy gyümölcsöt egyél egy nap, amiből legalább egy friss vagy nyers legyen. Egy közepes alma már 1 adagnak számít. Ha belegondolsz nem is olyan nehéz ezt betartani ugye? 

 

Az alma típusúnak is nevezett hasi elhízás veszélyesebb lehet, mint ha az azonos mennyiségű zsírszövet viszonylag egyenletesen oszlik el a testen. Ha valakinek nagy a derékbősége a csípőjéhez viszonyítva, az azt jelenti, hogy az úgynevezett viszcerális zsírszövet (zsigeri zsír) mennyisége nagyobb. Ez a zsírszövet-típus nem a bőr alatt, hanem a belső szervek között, a hasüregben található meg. Ezt nevezzük alma típusú elhízásnak.


Túlsúly és elhízás esetén, ha tudni szeretnénk, melyik típusba tartozunk, és nemcsak a képzelőerőnkre akarunk támaszkodni, vegyünk elő egy centimétert és pár pillanat alatt kideríthető: alma vagy körte?

 

Mutatóujjunkkal keressük meg a csípőcsont legfelső pontját, hüvelykujjunkkal a legalsó borda alsó szélét. Az így kapott távolság feléhez tegyük a centimétert és itt mérjük meg vízszintes síkban a haskörfogatot. Alma típusú az elhízás, ha nőknél a kapott szám 80 cm vagy annál nagyobb, férfiaknál 94 cm vagy annál több.

 

Az alma típusú elhízáshoz magas vérnyomás, infarktus, agyvérzés, emelkedett vérzsírszint, cukorbetegség társulhat. A körte típusú elhízás elsősorban mozgásszervi és visszérbetegségek kialakulásának kockázatát növeli.

Akár alma, akár körte típusú az elhízás, fontos, hogy elkezd a testtömeg csökkentését! A már kialakult súlytöbblettől nem lehet gyorsan megszabadulni, a hirtelen leadott kilók néhány hét, hónap alatt duplán visszajöhetnek. Figyelj, hogy ne koplalj, napi 500kcal-val egyél kevesebbet és mozogj aktívan és rendszeresen! A sikeres és tartós, egyénre szabott testtömeg csökkentés érdekében keress föl egy dietetikust!

Az értékes gondolatokat köszönjük szakmai partnerünknek, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének!