Szabad a macska?

Kisállat
Szabad a macska?
Azok a cicák, akik kimehetnek a kertbe, egészen más gondoskodást igényelnek, mint bent tartott társaik. Tippjeinkkel könnyebb lesz cicád egészségének megőrzése!

Jó időben a cicáknak is nagy öröm, ha a szabad levegőn süttethetik magukat, futkározhatnak, hempereghetnek a fűben, barátkozhatnak a természettel. Bár a cicák nagyon önállóak, mégis oda kell rájuk figyelni, ha azt szeretnénk, hogy sokáig boldog és egészséges társaink legyenek. Ehhez nagyon fontos, hogy ne engedjük szabadon csavarogni őket. Ha ki is engeded macskádat a szabadba, legyen egy jól körülhatárolt terület, vagy kennel, ahol biztonságban mozoghat. Ezzel amellett, hogy az ő biztonságát biztosítod, a szomszédok kertjét és állatait is véded.  

A ki-be járkálás 

Biztosítsd a cica számára az akadálytalan közlekedést. Jó például, ha van az ajtón macska-csapóajtó. Ez egy 15x15 centiméteres, záródó fedéllel ellátott nyílás az ajtó alján. Rendkívül praktikus, hiszen bár macskád jöhet-mehet rajta keresztül igényei szerint, hűvösebb időben a lakás nem hűl ki, nem tud kiszökni rajta a meleg. A macska kijárását nemcsak a földszinten oldhatod meg. Egy a falhoz rögzített, 15 cm széles deszkán (macskalétra) cicád akár az első emeleti erkélyről is biztonsággal lejárhat a kertbe. 

Az alom 

Ha macskád a kertben is sok időt tölt, az alom nem lesz olyan központi kérdés, mint a kizárólag lakásban élő állatoknál, ennek ellenére higiénés megfontolásokból ugyanúgy szükséges, és ugyanúgy gyakori takarítást, cserét igényel. Az alom lehet homok vagy aprókavics is. Ha azonban el akarod kerülni az alom és a lakás jellegzetes macskaszagát, ezt naponta legalább egyszer cserélni kell. A külön erre a célra készült nedvszívó bolti macskaalom akár több napig is szagmentesen tartja a macskadobozt. 

Étkezés 

A szabadtéri mozgás során megnőhet macskád energia szükséglete is, ehhez pedig minőségi eledelre van szüksége. Ajánlatos ezért megfelelő macskatáppal etetni őket. Különösen fontos figyelni arra, hogy mindig legyen tiszta vizük, megfelelő eledelük kikészítve, hazatérve nagyon hálásak lesznek érte. 

Ismered a FELIX® Tasty Shreds ínycsiklandó macskaeledelt? Az ízletes szószban tálalt FELIX® Tasty Shreds puha és ellenállhatatlan tépett falatokat macskád imádni fogja! A finomságok látványa, illata és íze olyan, mintha te magad készítetted volna! A tökéletes receptúrához az alapanyagokat megfelelő hőmérsékleten főzzük, majd puha falatokra aprítjuk és ellenállhatatlanul ízletes szószt adunk hozzá. A FELIX® Tasty Shreds eledelek az ízek széles választékában kaphatók, hogy kielégítsék cicád változatos igényét.

A macska és a családi utazás 

Ha utazni mentek, és nem viszitek cicapanzióba a nyaralás idejére, mindenképp meg kell kérnetek egy ismerőst vagy cicaszittert, hogy vigyázzon rá, és naponta ellenőrizze, etesse, itassa. Ha macskádnak „normál esetben” lehetősége van kimenni a teraszra vagy a kifutóba, ebben az időszakban a kijáratot mindenképp tartsátok zárva. Így ha cicaszittert kértek fel, csak az ő felügyeletében használhatja azt a cica. Ugyanez vonatkozik a macskabiztos kert látogatására is. Ha ebben nem vagy biztos, jobb, ha a nyaralás idejére inkább egy plusz alomdobozzal és néhány új játékkal, macskafűvel helyettesíted a kerti sétát. 

Így vigyázz az egészségére! 

A macska egészségét a szabadban sok minden fenyegeti, könnyebben elkaphat betegségeket, ha nem vagy elővigyázatos, megsértheti a tappancsát, vagy megcsípheti a kullancs. Célszerű ezért rendszeresen ellenőrizni, megelőzésképp pedig beoltatni a főbb betegségek ellen. Ugyancsak jó ilyenkor egy féregtelenítés, csakúgy, mint a kullancs- vagy bolhariasztó cseppek. 

Macska élősködők, amikre különösen ügyelni kell:

Macska féreg 
A macska féreg szempontból szinte folyamatos veszélynek van kitéve, legalábbis ha kinn lehet a szabadban. A macska féreg kezelése: a macska féreg rendszeres – negyedévenkénti - gyógyszeres féreghajtással és a higiénés szabályok betartásával távol tartható a háztól. 

Macskabolha 
Kellemetlen lakótárs: gyorsan szaporodik, terjeszthet fertőzéseket, és ráadásul hajlamos átmászni az emberre is, így duplán kényelmetlen. A macskabolha bolhanyakörvvel, bolhairtó cseppekkel egyaránt könnyedén elűzhető. 

Kullancs 
A telet követő első melegebb napoktól kezdve őszig előfordul, és örömmel mászik bele a macskába is. Megelőzésképp kérhetsz az állatorvostól kullancsellenes kontakt cseppeket, amit aztán rendszeresen az állat bundájára csepegtethetsz.  A kullancs kiszedése kullancs-csipesszel történik: a szőrt széthúzva a kullancsot nyakánál fogva határozott mozdulattal tudod kitekerni kedvencedből.