Őszi kirándulások kutyával

Kisállat
kirándulás kutyával
Kutyával kirándulni szuper időtöltés, nem árt azonban egy kicsit tájékozódni, mielőtt belevágtok.

Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni a kutyás kirándulásoknál és mutatunk pár fantasztikus kutyabarát kirándulóhelyet is.

Gazdiként tudod már, hogy mennyi örömet okoz kutyádnak egy „egyszerű” kutyasétáltatás is, így ha még nem próbáltátok, könnyű elképzelni, hogy egy nagyobb kirándulás mennyire elvarázsolja majd. A kutyáknak – ugyanúgy, mint az embereknek – jót tesz a változatosság, ők is szeretik, ha új ingerek érik őket, ha többet mozoghatnak a megszokott rutinnál, és nem utolsó sorban azt, hogy több időt tölthetnek a gazdival.

A kutyás programok ugyanis nem csak azért jók, mert új helyeket fedezhettek fel így, hanem azért is, mert minőségi időt tölthettek együtt, így erősítve a kutya-gazdi kapcsolatot.

Mire figyelj, ha kutyás kirándulást tervezel?

A kutyás kirándulások kis- és nagytestű kutyákkal egyaránt javasoltak, a helyszín kiválasztásánál azonban érdemes figyelembe venni a kutya edzettségi szintjét, egészségi állapotát és korát. Ha bizonytalan vagy, akár állatorvosod is szívesen segít a felmerülő kérdések megválaszolásában.

Egy kisebb kirándulás, könnyű séta valószínűleg a kevésbé edzett kutyákkal is menni fog, de a hosszabb programok, nehezebb terepek bizony kifoghatnak rajta. Ezért ha nem vagytok gyakorlott kirándulók, érdemes fokozatosan hozzászoktatni az extra mozgáshoz. Ez egyébként ránk, gazdikra is igaz. Ha eddig nem te voltál a hétvégi túrák megszállottja, előszök kezdj rövidebb, könnyebb terepen, és fokozatosan „emeld a tétet”!

Készülj fel a váratlan helyzetekre, legyen nálad elsősegély felszerelés! Legyen nálad géz, kötszerek, fertőtlenítő és kullancs elleni termékek is! Egy-egy kisebb balesetet így gyorsan kezelni tudsz, ha azonban ismeretlen, nehezebb terepre merészkedtek, előtte tájékozódj arról is, hova mehettek, ha véletlenül sürgősségi ellátásra lenne szükség.

A kullancsok ellen egész évben érdemes védekezni, akkor is, ha csak a közeli parkba jártok sétálni, ám ha sűrűn jártok kirándulni, 3-4 havonta ajánlatos féregteleníteni, hogy a pocsolyákba belelefetyelve összeszedett élősködőktől megszabadítsd kutyusodat.

Szintén nem csak a kirándulások alkalmával fontos, hogy kutyád nyakörvén mindig legyen egy biléta az elérhetőségeiddel.

Mit vigyél mindenképp magaddal a kutyás kirándulásra?

A korábban említett elsősegély felszerelés mellett mindig legyen nálad víz és egy kis tálka, amiből bármikor megkínálhatod. Ugyanígy fontos, hogy vigyél magaddal ennivalót is! Egy rövidebb kirándulásra elég lehet, ha jutalomfalatokkal készülsz, de egy hosszabb utazáshoz legyen nálad kutyaeledel is!

Kedvenc kutyabarát kirándulóhelyeink

Budapest és környéke számos remek kiránduló lehetőséget tartogat kutyás kirándulásokhoz. A Hármashatár-hegy és pesthidegkúti vitorlázó repülőtéren aztán van hely a futáshoz, játszáshoz! Arra azért számítsatok, hogy a helyszín nagyon népszerű, mindig sok itt a kutyás.

Telki Öreg Tölgy Erdei Tanösvény kellemes túra akár gyerekekkel is. Láthatjátok innen a Budai-hegység erdőit és a Zsámbéki-medencét is. Az útvonal kb. 2,9 km hosszú, a szintkülönbség 150 méter, így a tanösvényt nagyjából 1,5 óra alatt be tudjátok járni.

Szentendrei-sziget tökéletes célpont, ha kutyád szereti a vizet. Ősszel és télen fürdeni már valószínűleg nem fog, de így is imádni fogjátok.