Az élelmiszerek dúsítása vitaminokkal, ásványi anyagokkal

Tudj meg többet a mikrotápanyagokról! Vitaminok és ásványi anyagok

Tudod, mi a különbség a főzött és az instant kávé között?

Nem sok! Csak annyi, hogy az instant kávét már korábban lefőzték. Tudj meg többet az instant kávéról!

Hogyan született a NESCAFÉ?

 

  • Az instant kávét eredetileg azért fejlesztették ki, hogy a kávét tartósítani tudják. A nagy gazdasági világválság idején ugyanis megoldást kellett találni a kávétúltermelés okozta problémára.
  • Az volt a cél, hogy a kávét megbízható minőségében, hosszabb ideig tudják tárolni.
  • 1938-ban pedig megszületett a NESCAFÉ, a Nestlé történelmi újítása, a világ első azonnal oldódó, instant kávéja.

 

Hogy készül a NESCAFÉ?

 

A kávébabokat a kívánt aroma eléréséig pörkölik és finomra őrlik, majd a hatalmas adag őrölt kávéból forró vízzel nagy mennyiségű, rendkívül erős italt főznek, amit lepárlókban besűrítenek. Ezt nevezik kávélikőrnek. Ebből vonják el a vizet, hogy a végén csak az instant kávé maradjon.

  • A porlasztva szárítás során a kávékoncentrátumot forró levegővel együtt befújják egy hatalmas tartályba, a magas hőmérsékleten a víz elpárolog, a porított kávé pedig a tartály aljára esik.
  • Fagyasztva szárítás esetén a kávélikőrt mínusz 40°C alá hűtik, így a vízből jégkristályok keletkeznek. Ezután kivonják a jeget a koncentrátumból, így a kamrában csak az instant kávé marad.

 

Ha te is szívesen megnéznéd az instantizálás folyamatát, nézd meg videónkat!