Mire figyelj a macskád etetésénél?

Kisállat
Macskák etetése
A macskák igazi ínyencek, emellett szükségük van a teljesértékű és kiegyensúlyozott étrendre. Száraz vagy nedves tápot adj neki vagy akár mindkettőt vegyesen? Cikkünk segít kiigazodni a macskaeledelek útvesztőjében.

Száraz-, nedves- vagy félnedves eledelek? Nem tudsz dönteni? Igazából minden típusnak vannak olyan előnyei, ami miatt szívesen adnád majd cicádnak, úgyhogy kísérletezz, mi az, ami leginkább ínyére való. Ne lepődj meg, ha nem találsz elsőre a fogára való száraz eledelt, vagy a leggusztusosabb aszpikos finomságot nem eszi meg, mert az íze nem nyerte el a tetszését.  

A macskák etetésénél a jó minőségű táplálék az első szempont. Emellett legyen kialakult rutin, hogy mikor, milyen és mennyi eledelt teszel kedvenced elé. Emellett tudd, hogy macskádnak mennyi ételre van szüksége, hogy elkerülhesd az esetleges elhízást. Ebben segítséget tud nyújtani az eledeleken található etetési útmutató és az állatorvosod.  

A ropogós falatkákból álló száraz eledelek segítenek csökkenteni a lepedék és fogkő lerakódását, ráadásul felbontás után sokáig frissek maradnak. Így ha hosszabb ideig távol vagy napközben, vagy 1-2 napra elutazol, nagyon praktikusak is.  

A nedves, félnedves eledelek sokszor a macskák kedvencei, ráadásul változatos ízekben kaphatók, így még a legválogatósabb cicák is megtalálhatják közöttük a kedvencüket. A nedves macskaeledelek nagy előnye, hogy folyadéktartalmuk nagyban hozzájárul cicád napi folyadékbeviteléhez, ugyanakkor felbontás után az etetőtálban is hamarabb romlik, a tasakban maradt eledelt pedig felbontás után a hűtőben kell tárolni. 

Próbáld ki a vegyes etetést!

Mivel mind a száraz, mind a nedves eledelek rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, amelyek fontosak a macskák egészsége szempontjából, az ideális az, ha száraz és nedves eledelt egyaránt fogyasztanának. Ez a vegyes táplálás. 

A PURINA állatorvosai és táplálkozástudományi szakemberei által kifejlesztett Purina ONE száraz és nedves macskaeledelek teljes értékű és kiegyensúlyozott receptúrákkal biztosítják macskád számára a minőségi táplálást. A Purina ONE száraz tápok ropogós textúrával kényeztetik cicádat, míg a nedves eledelek hozzájárulnak a megfelelő hidratációhoz, nem is beszélve az nagyszerű ízvilágról.

Ahhoz, hogy a száraz és nedves macskaeledeleket a megfelelő arányban tudd adni neki, valószínűleg változtatnod kell majd a napi rutinon, ami főleg a válogatós cicáknál nem fog egyik pillanatról a másikra menni. Ezért összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelned az új étrend bevezetésénél. Ha pedig még többet szeretnél megtudni a témában, látogass el Purina ONE honlapunkra, ahol rögtön ki is szemelheted, milyen finomságokkal leped meg kedvencedet. 

Így vezesd be az új étrendet

  • Ne siettesd! Hagyj 7-10 napot az új eledel bevezetésére. Cicád étrendjének változtatásához türelemre lesz szükséged. 
  • Legyen pozitív élménye! Először próbálj kis mennyiségű nedves eledelt adni kényeztető falatként játék után. Ez elősegíti az új eledelhez való pozitív asszociáció létrejöttét, és lehetővé teszi a macskádnak, hogy megszokja az új táp ízét, textúráját és illatát. 
  • Legyél következetes és kreatív! Ha cicád nem tűnik túl lelkesnek a kipróbált ízvilággal szemben, ne add fel! A macskák nagyon válogatósak lehetnek. Ez az oka annak, hogy a Purina ONE nedves eledelei amellett, hogy támogatják a kiegyensúlyozott táplálást, széles ízválasztékban elérhetőek - a lazactól a tonhalig, a macskák egyedi ízlésének megfelelően. 
  • Folyamatosan figyeld macskád étvágyát! Ha látod, hogy ízlik neki a nedves táp, fokozatosan növeld a nedves táplálék mennyiségét, amíg az ajánlott napi adagot eléri. 
  • Állítsd be a megfelelő mennyiséget! Folyamatosan csökkentsd a kitett száraz eledel mennyiségét, hogy ne etesd túl macskádat.  
  • Figyeld macskád napi ritmusát! A macskák közvetlenül napkelte előtt és sötétedés után a legaktívabbak. Ha a te cicád is ezt a ritmust követi, próbáld meg a nedves táplálékot kora reggel és naplemente után adni. 
  • Tervezd meg a napi adagot! Mérd ki reggel a megfelelő mennyiségű száraz eledelt, hogy egész nap elérhető legyen macskád számára.