Miért fontos a termék csomagolása?

Életmód
termék csomagolása
Tényleg csak a figyelemfelkeltés a cél? Van bizony más is a háttérben, amiről jó, ha tudsz!

Az élelmiszerek csomagolásának az egyik legfontosabb szerepe, hogy megóvja a termékek minőségét és biztosítsa a termékbiztonságot a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő végéig. Emellett a védenie kell az élelmiszert a szállítás és a tárolás alatt is, a gyártóktól egészen addig, míg elfogyasztjuk őket. És ez még nem minden! 

Nem csak véd, tájékozat is 

A csomagolás megfelelő információkkal lát el minket a termékek tápértékére és származására vonatkozóan. Egyre több élelmiszeren találhatsz a kötelező szöveg mellett fontos kiegészítő tápanyag információt, felhasználási javaslatot. (link: kapcsolódó cikk, Beszédes csomagolás) 

Mi mindentől óv a csomagolás? Miért olyan sokféle? 

A termékbiztonság az első! Fontos, hogy az élelmiszer fogyasztásra alkalmas maradjon a megjelölt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idő végéig. Emellett az is fontos szempont, hogy a csomagolás anyaga is biztonságos legyen. Nem repedhet meg, nem kerülhetnek belőle darabok a termékbe, nem léphet reakcióba az élelmiszerrel. 

Kellő védelmet kell biztosítania a különböző környezeti (beázás, penészedés, fertőződés, fény stb.) és fizikai hatások (ütések, nyomódások) ellen. 

A terméket számtalan hatás érheti, míg a gyárból a boltokon keresztül eljut az otthonodig, majd egészen addig, amíg megeszed. A szállítás és raktározás módja és körülményei mindig befolyásolják a csomagolások kialakítását. 

Olvass tovább a csomagolási fajtákról, élelmiszerbiztonságról és a témához kapcsolódó fenntarthatósági kérdésekről kapcsolódó kiadványunkban!