Készítsetek madáretetőt!

Gyerek
Készítsetek madáretetőt!
A madáretető készítése jó móka, feltöltése a gyerekek egyik kedvenc őszi-téli feladata. A legjobb mégis az, ahogy nézhetitek a szebbnél szebb madarakat az ablak előtt lakmározni.

Mutatunk három könnyen megvalósítható madáretetőt, amit gyerekekkel is egyszerűen elkészíthettek. Ne feledd! Akkor a legnagyobb a sikerélmény, ha az etető feltöltését a gyerekek végezhetik!

Madáretető krumpli hálóból

Madáretető krumplihálóból

Ilyen háló szinte minden háztartásban található, általában krumplit vagy hagymát szoktak bele csomagolni.  

Vágjátok le a háló tetejét, és töltsétek meg magokkal. Természetesen nem kell egy 1,5 kg-os krumplis zsákot tele tölteni, 3-4 marék mag elég kezdetnek. 
Ezután kössétek el a tetejét, és akasszátok fel! 

Egyszerűbb lesz az utántöltés, ha műanyag zsinórral kötitek el, és nem rendes spárgával, mert az a kinti nedvesség hatására megduzzad, és ezáltal nehezebb kibogozni.

Madáretető papírdobozból

Madáretető papírdobozból

Ha ti is rendszeresen esztek reggelire gabonapelyhet, ezt a madáretetőt nagyon egyszerűen el tudjátok majd készíteni. Ehhez a madáretetőhöz ugyanis használhattok kiürült gabonapelyhes dobozt. Így nem csak a reggelinél lesz nagy a boldogság, ha előkerül a Nesquik, Chocapic vagy Cini Minis gabonapehely, hanem akkor is, amikor a kiürült dobozból közösen készített madáretetőhöz látogatnak majd az éhes kismadarak. Ezzel ráadásul a gyerekek azt is megtanulják, hogyan lehetnek környezettudatosak egy-egy csomagolás újrafelhasználásával. 

  1. A doboz tetejére ragasszatok tetőt kartonból vagy műanyag dobozból, ez utóbbi jobban bírja az esőt, havat.  
  2. Az elejére vágjatok egy nyílást (mint a képen), és töltsétek fel magokkal. Csinosan ki is festhetitek a gyerekekkel, vagy ragaszthattok rá matricákat, papírból kivágott mintákat. 
  3. Vigyázzatok, hogy a kivágott nyílás ne maradjon éles, szúrós, nehogy felsértse a madarak lábát!

Még különlegesebb lesz a madáretető, ha a nyílás alá fakanalat szúrsz a dobozon keresztül, amin könnyen meg is állnak a madarak.

Madáretető narancshéjból

Madáretető narancshéjból

  1. Vágd le a narancs tetejét, majd kapard ki a gyümölcs húsát. 
  2. A héjat szúrd át 4 ponton, és a lyukakon húzz keresztül fonalat vagy madzagot. 
  3. Tölts a kis „tálkába” magokat, és akaszd fel.

A madáretetőbe olajas magvakat érdemes tenni (napraforgó, dió). Figyelj, hogy ne legyen túl alacsonyan az etető, mert akkor könnyen a macskák terített asztala lesz. 

Ha egyszer kiteszitek az etetőt, a madarak könnyen odaszoknak, ezért fontos, hogy utána gondoskodjatok a folyamatos táplálék utánpótlásról.