Hogyan erősítsd a cicád immunrendszerét?

Kisállat
Macska immunrendszere
Fontos, hogy figyelj a macskád egészségére, legyen a hangsúly a megelőzésen!

Ahhoz, hogy cicád hosszútávon egészséges és boldog legyen, fontos, hogy néhány dologra odafigyelj. Ezek közül egyik az immunrendszer erősítése. Ugyanúgy, mint az embereknél, ha erős az immunrendszere, macskád szervezete sokkal ellenállóbb lesz a betegségekkel, fertőzésekkel szemben, gyorsabban gyógyul majd, és általánosságban is aktívabb, játékosabb lesz. Arról már nem is beszélve, hogy ha kevésbé lesz beteges, az állatorvoshoz és patikába is ritkábban kell járnotok, amivel cicád egészsége mellett a pénztárcádat is kíméled.

Összegyűjtöttünk pár olyan természetes és egyszerűen kivitelezhető módszert, ami segíthet cicád immunrendszerének támogatásában.

Fontos a mozgás!

A testmozgás több szempontból is fontos cicád számára. Időtöltésnek sem utolsó, de emellett megakadályozza az elhízást, és erősíti az állatot. Talán nem is gondolnád, de a stressz – ugyanúgy, mint az embereknél - hozzájárulhat az immunrendszer legyengüléséhez, így a betegségek kialakulásához. A futás, mozgással járó játék kiegyensúlyozottá teszi a cicát, és hozzájárul immunrendszere erősítéséhez.  Még ha sokat is sétál a lakásban, vagy a biztonságosan kialakított kertben, figyelj arra, hogy egy-egy játékos feladattal rendszeresen mozgasd meg kedvencedet. Ehhez jól jöhetnek ezek a macskajátékok. 

Figyelj az étrendre!

A boldogsághoz a hasunkon keresztül vezet az út! A macskáknál ez hatványozottan igaz. Immunrendszerük erőssége ugyanis nagy részben az emésztőrendszerük egészségétől függ. 
Ennek oka, hogy az emésztőrendszer sok immunsejtet is tartalmaz, így a macska tápcsatornája lesz az első olyan hely, ahol az immunrendszer találkozik a kórokozókkal, és az immunsejtek segítségével felveheti velük a harcot.  
Ezért, ahogy az embereknél, a macskáknál is fontos, hogy mivel táplálkoznak. Cicád egészségének védelmében gondoskodj a megfelelő, teljes értékű étrendről, ami jótékony hatással van az immunrendszerre is! Bár sok eledel számít teljes értékűnek, nem mindegyik biztosítja az immunrendszer számára a szükséges extra segítséget.  

A Purina által kifejlesztett Bifensis-formulát tartalmazó Purina ONE macskaeledelek jó alternatívák az immunrendszer támogatására. A Bifensis-formulában egyrészt olyan jótékony lactobacillusok találhatóak, amik pozitív hatással vannak a bél mikroflórájára és az immunrendszerre, másrészt olyan egyéb tápanyagok, például omega-3 és omega-6-zsírsavak, amik kulcsfontosságúak az egészséges bőr és szőrzet szempontjából.

Mire jó a halolaj?

A halolajban található omega-3 zsírsavak jótékony hatással vannak a szív, a vese és az ízületek megfelelő működésére. És ez nem minden! A halolaj hatékony lehet az allergiás tünetek csökkentésében, ráadásul cicád szőrzete is egészségesebb, fényesebb lesz tőle.   

A szőrzet ápolása

Más szempontból ugyan, de a szőrzet ápolása is szorosan kapcsolódik a macska emésztéséhez. A cicák híresen szeretik ápolni a szőrzetüket, mindezt ráadásul a nyelvükkel teszik. Ha nem távolítod el az állat levedlett szőrét, az a nyelvére tapadhat, majd végül a gyomrában köt ki. Sajnos, ha túl sok szőr kerül a macska szervezetébe, az öklendezéshez, hányáshoz vagy súlyosabb esetben bélelzáródáshoz is vezethet. Használj rendszeresen kifejezetten macskáknak készült, és az állatod szőr hosszúságának megfelelő fésűt, kefét!

Amit hanyagolj: csont, csoki, tej

A cica ugyan nem fog nemet mondani a nyalánkságokra, de te légy erős! A csontoknál a rágáskor keletkező szilánkokkal van a probléma, sérülést okozhatnak.  
A csoki, de mellette az emberi fogyasztásra szánt édességek, desszertek is teljesen feleslegesek és egészségügyi kockázattal is járnak a macskák számára, gondolj csak az elhízásra! 
A tejjel kapcsolatban van megoldás: a macskatej! Állatpatikákban és szakboltokban megtalálható már ez az ínyencség, mely a macskád új kedvence lehet. Azért jó a macskatej, mert nem tartalmaz laktózt, amelyet a macskák nem tudnak rendesen megemészteni.  
Amennyiben betartod ezeket az egyszerű tanácsokat, máris sokat tettél azért, hogy a cicád egészséges és életvidám maradjon!