Ha intenzív ízű a kávé, akkor magasabb a koffeintertalma?

Életmód
Intenzív kávé
Te sem mered bevállalni, ha meglátod a kávén, hogy magas intenzitású, nehogy "kiugorjon a szíved"? Vagy pont fordítva, egy közepes intenzitású kávé szerinted már nem is elég? Nagyot tévedsz, és most megtudhatod miért!

A kávé intenzitásával és koffeintartalmával kapcsolatban gyakoriak a tévhitek. Biztos, hogy több a koffein egy eszpresszóban, mint a hosszú kávéban? És valóban le kell mondanod az intenzív ízű kávékról, ha nem bírod a magas koffeintartalmú italokat? Mindjárt kiderül.

De előbb jöjjön egy kávé „gyorstalpaló”. Tisztázzuk a kávézással kapcsolatos alapfogalmakat, ismerkedj meg egy kicsit a kávékészítéssel, így mindjárt érthetőbb lesz a koffeintartalom – ízintenzitás - kávétípus összefüggés is!

Arabica vagy robusta?

Ez a két nagy kereskedelmi forgalomban kapható kávéfajta. Bár az arabica érzékenyebb a környezeti hatásokra és termesztése is munkaigényesebb, mégis a világ kávétermelésének kb. háromnegyedét ez a kávéfajta teszi ki.

Az arabicából készített kávé intenzívebb ízjegyekkel rendelkezik, koffeintartalma pedig alacsonyabb a robusta kávénál.

Miért fontos a kávé pörkölése?

A kávétermesztés és készítés folyamatában a pörkölés teszi fel a pontot az i-re. A pörkölés során ugyanis a kávé illata és aromája jelentősen változik, ami kulcsfontosságú az élvezeti érték szempontjából.

Az intenzív ízű kávéban több a koffein?

Ahogy korábban írtuk, a kávé ízintenzitását a pörkölés határozza meg, ami független a kávé koffeintartalmától. Tehát akár egy koffeinmentes kávé is lehet intenzív ízű, és egy lágyabb, kevésbé karakteres pörkölésű kávénak is lehet magas a koffeintartalma.

A kapszulás kávék csomagolásán található intenzitás jelző a kávé ízintenzitását mutatja, ezt nem szabad összekeverni a koffeintartalommal.

Kóstoltad már a NESCAFÉ 3in1 Strong instant kávét? Ezt a termékünket kifejezetten a kávésabb ízek kedvelői számára készítettük, akik így pillanatok alatt pofon egyszerűen elkészíthetnek egy csésze intenzív és krémes kávét.

Érdekel, hogyan készül az instant kávé? Kapcsolódó cikkünkből számos, kávéval kapcsolatos érdekesség mellett ezt is megtudhatod.

Mi köze a kávé hosszúságának a koffeintartalmához?

Tévhit, hogy minél rövidebb és koncentráltabb egy kávé, annál magasabb a koffeintartalma. A koffein vízben oldódó vegyület, így minél tovább főzöd le a kávét, annál több oldódik ki. Bár egy erős eszpresszóban térfogategységenként több koffein van, mint a hosszabb kávés italokban, mivel egy adag viszonylag kicsi, a teljes koffeintartalma alacsonyabb, mint egy nagyobb bögre mennyiségű kifőzött kávénak.

Ismerd meg a NESCAFÉ fenntarthatósági törekvései/programját!

Megújult NESCAFÉ Classic és NESCAFÉ Gold csomagolásainkon valószínűleg találkoztál már a "Grown Respectfully" jelöléssel. De tudod, mit takar ez? A NESCAFÉ már több, mint 80 éve fejleszti a tiszteleten alapuló kapcsolatait a kávétermesztő farmerekkel, és dolgozik azon, hogy biztosítsa a kávé jövőjét. Tíz évvel ezelőtt pedig elindítottuk a kávétermesztő gazdák megélhetésének javítását célzó NESCAFÉ Tervet. A terv a legtöbb kávétermelő országban hozzájárult a gazdák bevételének növeléséhez, a kávéültetvények és üzemek környezeti hatásának csökkentéséhez, valamint a gazdálkodó közösségek jóllétének javításához. A NESCAFÉ Terv indulása óta a Nestlé 350 millió svájci frankot fordított erre a kezdeményezésre. Milyen sikereket ért el a NESCAFÉ Terv az elmúlt 10 évben, és milyen vállalásokat tettünk a kávé felelős beszerzésére vonatkozóan?

Kattints, és olvass tovább a témában!