Ezt a kiránduló programot imádni fogják a gyerekek

Életmód
Ezt a kiránduló programot imádni fogják a gyerekek
Irány a vár! Szuper családi program a vártúra, amit a gyerekek és a felnőttek egyaránt élveznek. Ezekbe a várakba mindenképp látogassatok el!

Azért is jó célpont kiránduláshoz egy vár, mert szép időben a környéken is tudtok barangolni, ha pedig mégis hűvösebbre fordul az idő, vagy esik, a várban kitűnően el tudjátok tölteni az időt. 

A magyarországi várak izgalmas családi programlehetőséget jelentenek kiállításokkal és interaktív élményekkel is.  

Ha egésznapos kirándulást terveztek, mindenképp tegyél a hátizsákba harapni- és innivalót. A víz és a szendvicsek mellett jól jöhetnek a Nestlé gabonapehelyszeletek, de biztosan nagy sikere lesz az egész napos mászkálás közben az új Balaton Expressz szeleteknek is. Az étcsokoládéba mártott Balaton Expressz csokoládés szeleteket vékony karamell réteg teszi még ellenállhatatlanabbá, így már csak az a kérdés, melyik Balaton Expresszre váltotok jegyet: a pisztácia vagy a csokoládés ízű lesz a kedvenc?

Sümegi Vár

A Sümegi vár hazánk egyik legszebb, látogatható középkori vára. Magasan a környező táj fölé emelkedik. Kihívás családosan felbaktatni a várhegy oldalában, de gyorsan feledteti a fáradtságot a fentről nyíló panoráma, és a sokféle látnivaló a vár területén. 

Minden korosztály számára érdekesek az állandó kiállítás elemei. A püspöki lakószoba és tanácsterem az Öregtoronyban, az alsó szinten pedig a korabeli konyha és éléskamra, a darabont szoba, a sütőház, bognár- és kovácsműhely. Ez utóbbiakban korhű és korabeli eszközökkel találkozhatunk. 

A vár udvarán is családi programok várnak. Történelmi élménypark, gyerek játszópark és történelmi lovasjátékok várják a családot. Ha pedig megéheznétek, irány a Várcsárda, melynek udvarában megnézhetitek hazai őshonos háziállatainkat és kicsinyeiket, a csárda mellett pedig játszhattok a középkori játszótéren, ami a gyerekek nagy kedvence. 

Ha a lesétálás után még nem elég fáradt és éhes a csapat, mindenképp látogassátok meg a vár lábánál elterülő Történelmi Élményparkot, ami a középkori várak életét, a korabeli harcok menetét, az ostromok fegyvereit mutatja be nagyon látványosan.  

Gyulai Vár

A Gyulai vár az egyetlen síkvidéki, gótikus, épen maradt téglavár Közép-Európában. A robosztus középkori vár területén és a falai között kortörténeti kiállítások tekinthetőek meg, a bástya szinte egész éven át látogatható. Itt gyönyörű kilátás nyílik Gyula városára. 

Szombatonként olyan izgalmas programokon vehettek részt, mint a solymászbemutató, a kovácsműhely vagy az interaktív fegyver bemutató. 

A vár és a Várfürdő között terül el a csónakázó tó, melyen nyáron csónakázni, télen pedig korcsolyázni lehet. A gyulai vár előtti téren nyaranta nagy rendezvényeket tartanak, a vár fala között koncerteket, színházi előadásokat tekinthetnek meg a színház és zenekedvelők. 

Ha már Gyulára látogattok, ne hagyjátok otthon a fürdőruhákat! A várral szemközti Gyulai Várfürdő télen-nyáron várja az úszni, fürdőzni vágyókat.

Visegrádi vár

Ha Budapestről indultok, a visegrádi vár tökéletes célpont lesz. A fantasztikus panoráma mellett a Fellegvár állandó kiállításait is megcsodálhatjátok. A fegyvertörténeti vagy a Szent Korona kiállítás mellett a Panoptikum is rengeteg érdekességet tartogat. Jó időben pedig mindenképp kössétek össze a várlátogatást egy szuper sétahajózással!