Ezeket mindenképp tudnod kell a prebiotikumokról és a probiotikumokról, valamint a bélflóra egészségének fenntartásáról

Életmód
Bélflóra egészség
Mik azok a probiotikumok és a prebiotikumok? Mi a különbség köztük, és mi dolguk van a baktériumokkal? Egyáltalán hogy lehet egy baktérium jótékony?

Mindennapjainkban folyamatosan érintkezésbe kerülünk baktériumok milliárdjaival (bizony, milliárdjaival!). Számos baktérium ezek közül árt nekünk, betegséget okozhat, akad azonban jópár, mely nemcsak jótékony hatással van szervezetünkre, de egyenesen nélkülözhetetlen.

Fontos tudni, hogy bélflóránk egyensúlya valójában azt jelenti, hogy a jótékony (például a Lactobacillusok, Bifidobacteriumok)  és a nemkívánatos baktériumok aránya megfelelő. A jótékony baktériumok szerepe egészségünk védelmében vitathatatlan, ugyanakkor nemkívánatos baktériumokra (kis mértékben) szintén szükségünk van ellenállóképességünk fenntartásához. 

De vajon mik is azok a probiotikumok és a prebiotikumok? Valóban csak egy betű a különbség közöttük?

A probiotikumok a bélflóra élettani működését elősegítő mikroorganizmusok (jótékony baktériumok), amelyek jellemzően erjesztéssel készített élemiszerekkel, vagy egyes élelmiszerekhez hozzáadva – „konyhakészen” – jutnak a szervezetünkbe. A prebiotikumok ezzel szemben prebiotikus hatású élelmiszer összetvőként, pl. az ún. ballasztanyagként a vastagbélbe jutva a bélflórában fiziológiásan jelenlévő mikroorganizmusok anyagcseréjét és szaporodását segítik elő. Mindezt szelektíven teszik, a baktériumflóra összetételét a szervezet számára előnyösen változtatva. Növelik a jótékony, fermentáló baktériumok arányát : így emelkedik a Lactobacillusok, Bifidobacteriumok száma, csökken a rothasztó baktériumoké (pl. Fusobacteriumok, Clostridium).

Hogyan tudod a táplálkozásoddal támogatni bélflórádat?

A táplálkozás szerepe kiemelkedő a bélflóra támogatásában. Semmi más nincs olyan hatással a bélbaktériumainkra, mint az elfogyasztott ételek.

Az emberek mindig is fogyasztottak jótékony, elsődlegesen prebiotikus baktériumokat. Már a legősibb tartósítási eljárások is ösztönösen védték az ételeket a káros baktériumok okozta rothadástól, és használták a jótékony baktériumok hatásait. Az egyik legismertebb, a jótékony baktériumok hatásait felhasználó eljárás a fermentálás

A világ minden táján találkozhatunk olyan fogásokkal, melyeket a jótékony baktériumok segítségével készítenek. Gondoljunk csak a savanyított káposztára, a kovászos uborkára, vagy a probiotikus joghurtokra, kefírre.

Életmódunk és étrendünk változása eredményeképp egyre több pasztőrözött, illetve jótékony baktériumoktól is megtisztított ételt fogyasztunk, ami végül a bélflóra rossz állapotához, kiegyensúlyozatlanságához vezet. Az elszegényedett bélflóra pedig már nem védi megfelelően az immunrendszert, és nem támogatja megfelelően az emésztést.

Tudatos táplálkozással mindennapi rutinunk részeként tudjuk a pre- és probiotikumok jótékony hatásival megajándékozni szervezetünket.

Mik a pre- és probiotikumok jótékony hatásai?

  • A probiotikus baktériumok a bélbolyhok ápolásával segítik, hogy az emésztés során több ásványi anyagot és vitamint vegyen fel a szervezetünk.
  • Savas környezetet teremtve akadályozzák a rossz baktériumok elszaporodását a bélben.
  • Támogatják a megfelelő bélműködést és jótékonyan hatnak az immunrendszerre.

Hogyan hatnak a prebiotikumok?

Hihetetlenül hangzik, de a prebiotikumok sokkal gyakrabban találkozunk a mindennapjainkban, mint a probiotikumokkal. Működési elvük alapja, hogy a beleinkben jelen legyenek a jótékony baktériumok. Őket támogathatjuk a prebiotikus ételekkel. A vékonybélben meg nem emésztett ún. ballasztanyagok (mint amilyenek a vízoldékony rostok is) a jótékony baktréiumok táplálékául szolgálnak, fejlődésüket támogatják. 

Ezért elengedhetetlen a rostban gazdag táplálkozás. 
A prebiotikumok természetesen előfordulnak banánban, paradicsomban, hagymában, fokhagymában, endíviában, articsókában, hüvelyesekben és teljes kiőrlésű gabonákban.

A jól táplált jótékony baktériumok és a bélflóra egyensúlya kiemelten fontos egészségünk szempontjából. Ha a baktériumok aránya a beleinkben megfelelő, a rossz baktériumok megerősítenek, a jótékonyak pedig egészségesen tartanak bennünket. És ennek a kényes egyensúlynak a fenntartásáért te magad tehetsz a legtöbbet.
 

Nestlé tippünk 
Speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerünk, a 100% növényi eredetű - vízoldékony guargumi rostot tartalmazó -, vény nélkül kapható, hosszú távon is fogyasztható OptiFibre® természetes megoldás a bélmotilitási zavarok (székrekedés, hasmenés) diétájában, és segít, hogy újra egyensúlyba hozzuk emésztőrendszerünket és helyreállítsuk bélflóránkat. Az OptiFibre® bármilyen hideg vagy meleg italban tökéletesen feloldható, vagy akár a lágy textúrájú, pépes ételekben is, anélkül, hogy azok ízét és állagát megváltoztatná. 

Keresd a gyógyszertárakban. Tudj meg többet a www.optifibre.hu oldalon.  

Fontos figyelmeztetés: orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. Gyermekeknek 3 éves kortól adható. Kizárólagos tápanyagforrásként nem alkalmazható.