Érdekességek a csokimikulásról

Gyerek
Csokimikulás
Tudod, hogy mióta készül csokimikulás, vagy azt, hogyan kerül a SMARTIES drazsé az üreges figura belsejébe? És mi köze van az egésznek a szobrászathoz?

Rengetegen fogyasztjuk, a december szinte elképzelhetetlen ünnepi csokifigurák nélkül. De talán bele sem gondoltál eddig, milyen izgalmas „története” van ezeknek a cuki figuráknak.

Az első csokimikulások a Henri Nestlé nevéhez fűződő tejcsoki 1875-ös „születése” után pár évvel már megjelentek a boltok polcain. Teljesen tömörek voltak, hiszen az üreges csokigyártás technológiája ennél sokkal később, csak az 1970-es éveben fejlődött ki.

A Nestlé diósgyőri gyára az egyetlen kizárólag üreges csokifigurát gyártó üzem a Nestlé csoporton belül. A világ 25 országába szállítunk innen ünnepi csokifigurákat, olyan országokban is a nálunk készült csokimikulást kaphatják a gyerekek, mint Brazília vagy Japán.

Tudtad?

  • Diósgyőri gyárunkban külön szobrászműhelyben kezdődik a figurák élete, ahol a tervezők, mint jó szobrászmesterek papíron tervezik, majd szoborrá alakítják a formákat. A szobrok alapján készülnek az öntőformák.
  • Hogyan kerül a SMARTIES drazsé a csokimikulásba? A szobrok alapján műanyag formák készülnek, ráadásul nem egy egész figura, hanem két fél. A csokifigurát két félben öntik ki, hagyják kihűlni a feleket, majd miután kihűlt, az egyik felébe kerülnek a SMARTIES drazsék. Ezután megmelegítik az éleket, és ráillesztik a hiányzó részt a töltött félre. Miután ismét kihűlt a ragasztás helye, kezdődhet a csomagolás.
  • A bonyolultabb figurákat mind a mai napig kézzel csomagolják kollégáink. Nagy figyelmet igényel ez a feladat, hiszen attól igazán szépek, hogy az arcuk, a ruhájuk, minden apró részlet a helyén van.
  • A kézi csomagolásnál a figurákat „sminkelik” is! Ez igazából a csomagolás utolsó lépése, ahol kifényesítik, teljesen elsimogatják a csokiformán a csomagoló anyagot.
  • Országonként eltérő, hogy milyen méretű, ízesítésű és csomagolású üreges termékekre van igénye a vásárlóknak. Míg Németországban a mentolos étcsokoládés figurákat kedvelik nagyon, addig Nagy-Britanniában a fehér csokis a kedvenc.
  • A diósgyőri gyárban kizárólag valódi tej- és étcsokoládéból készült csokifigurák készülnek, de sok érdekes ízesítést is itt fejlesztettünk. Innen indultak útjukra a keksszel, mogyoróval, gabonapehellyel dúsított csokifigurák is.
  • Diósgyőri gyárunkból évente több mint 4 ezer tonnányi csokoládéfigura kerül a boltok polcaira.

 

Nestlé tippünk
Idén visszatértek új formavilágú, ünnepi SMARTIES termékeink. Az ikonikus SMARTIES új drazsé alakú télapós, valamint pingvines csokiformákba töltve kerül a boltok polcaira.