Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Ezekkel a kávékkal szenzációs lesz a nyarad!

Dalgona kávé, a legújabb őrület

Érdekességek a kávé világából

A legérdekesebb tények a kávéról, amiket lehet, hogy még nem is hallottál.

Rendszeresen fogyasztjuk. Ki feketén, ki tejjel, kotyogósban, instant változatban vagy kapszulában. Sokunk kedvence a finom kávé, mégis kevesebbet tudunk róla, mint gondolnád. Tudtad például, hogy a kávé intenzitása nem azt jelenti, hogy magasabb a koffeintartalma? És azt, hogy az instant kávé is főzött kávé, csak kivonták belőle a vizet? 

Jöjjenek most a legizgalmasabb tények a kávéról, ha pedig megjött a kedved a kávézáshoz, a végén mutatunk pár kávés tippet és szuper receptet is. 


A kávé ünnepe

Szeptember 29. a kávé világnapja. A nyolcvanas évek Japánjából indult el a kezdeményezés, hogy minden évben ezen a napon megünnepeljük a kávét, a kávékultúrát. Hivatalosan 2009 óta tartjuk a kávé világnapját.


A kávé eredete

A kávé eredetéről számos történet kering, a legismertebb talán az etióp pásztor esete, aki megfigyelte, hogy ha kecskéi a kávécserje - ami tulajdonképpen egy alacsonyra vágott kávéfa - termését legelik, sokkal élénkebbek lesznek. Vitt is a bogyóból a szerzeteseknek, akik italt főztek belőle. 

Bár a kávé a kezdetektől népszerű volt, beszerzése hosszú ideig nagyon nehéz volt. Ma már a kávé a világ második leértékesebb forgalmazott árucikke az olaj mögött. 


A kávé nem is bab

A kávé valójában nem bab, hanem egy gyümölcs magja. A kávécserjén nő a piros színű kávécseresznye, ennek a magja a kávébab. 

A kávécseresznye ízminőségét – a borhoz felhasznált szőlőhöz hasonlóan – befolyásolja többek között, hogy hol terem a növény, valamint, hogy mennyi napsütés és csapadék éri. 

Ahhoz, hogy a kávécserje teremni kezdjen, türelem és odafigyelés szükséges. Általában 3-5 évbe telik, mire a cserjén az első virágok megjelennek. Innen számítva pedig még legalább fél év, míg beérik a kávécseresznye. 


Kávéfajták

Két nagy kávéfajta kapható kereskedelmi forgalomban: az arabica és a robusta. A világ kávétermelésének kb. háromnegyede arabica, akkor is, ha ez a fajta érzékenyebb a környezeti hatásokra és termesztése is munkaigényesebb. 

Az arabica fajtákból készített kávé ízjegyei intenzívebbek, koffeintartalma pedig alacsonyabb a robusta kávénál. 


A kávé pörkölése

A pörkölés során jön létre a zöld kávébabból a pörkölt kávé. A folyamat során a kávé illata és aromája jelentősen változik, ami kulcsfontosságú az élvezeti érték szempontjából.  


Mitől lesz koffeinmentes a kávé?

Több módszer létezik arra, hogy még pörkölés előtt kivonják a kávébabból a koffeint. A fizikai eljárás során kiáztatják a koffeint, míg a kémiai eljárás során használt anyagok lekötik azt, így az kivonható a kávéból. A kávé élvezeti értéke ezután is megmarad, élénkítő hatása tűnik csak el. Minimális koffein azért a koffeinmentes kávékban is kimutatható. 


Az instant kávé

1929-ben a Nestlét nem kisebb feladat elé állították, minthogy segítsen konzerválni a Wall Street összeomlása után Brazíliában felhalmozódott hatalmas mennyiségű kávét. A Nestlé elfogadta a kihívást. 

Kávészakértőnk, Max Morgenthaler előtt az a küldetés lebegett, hogy egy finom csésze kávét hozzon létre egyszerűen víz hozzáadásával. Max és csapata keményen dolgozott, hogy új módot találjon egy olyan instant kávé előállítására, ami megőrzi a kávé természetes ízét. 1938-ban megtalálták a megoldást, és megszületett a NESCAFÉ. A Nestlé első három betűje és a „kávézó” (café) szó egyesítésével született meg a NESCAFÉ, egy akkor még új név a kávé világában. 

Az instant kávé kizárólag 100% kávéból készül, tartósítószer és mesterséges adalékanyagok hozzáadása nélkül. 

Hogyan készül a NESCAFÉ? A kávébabokat a kívánt aroma eléréséig pörkölik és finomra őrlik, majd a hatalmas adag őrölt kávéból forró vízzel nagy mennyiségű, rendkívül erős italt főznek, amit lepárlókban besűrítenek. Ebből további vízelvonással érik el, hogy a végén csak az instant kávé maradjon. 

Nestlé tippünk
Új köntösben a NESCAFÉ termékcsalád! Kedvenc NESCAFÉ kávéid mostantól új csomagolásban várnak rád a boltok polcain. Az izgalmas, vonzó dizájn új, de a receptúra változatlan.  


Számok a kávé világából

 • A világ legnagyobb kávétermelő országa Brazília, a világ éves kávétermelésének kétharmada innen származik.
 • Kávéból évente kb. 800 milliárd csészével kortyolunk el világszerte.
 • Minden egyes másodpercben 23.000 csésze kávé fogy a világon.
 • Bár Olaszország és Spanyolország híresen nagy kávéfogyasztó nemzet, Európában mégis a skandináv országokban fogyasztják a legtöbb kávét.
 • Tévhit, hogy minél rövidebb és koncentráltabb egy kávé, annál erősebb a koffeintartalma. Az eszpresszóban több koffein van térfogategységenként, mint a legtöbb kávés italban, de mivel egy adag viszonylag kicsi, az összes koffein tartalma kevesebb mint egy standard bögre mennyiségű kifőzött kávénak.
 • Kolumbiában a kávétermesztés közel kétmillió ember megélhetését biztosítja, míg a Hondurasban termelt kávé is egyre keresettebb a világon. A biogazdaságok kiváló minőségű kávéval kápráztatják el a kávé rajongókat. A NESCAFÉ® Dolce Gusto ® organikus, termőhelyszelektált termékcsaládjában meg is kóstolhatod Peru, Kolumbia, Mexikó és Honduras termőhelyszelektált kávéit!

Ismerd meg a NESCAFÉ kávétermesztőket támogató és fenntarthatósági törekvéseit!

Ha láttad már a "Grown Respectfully" jelölést a NESCAFÉ termékeken, bizonyára felmerült benned a kérdés, mit is takar ez. A NESCAFÉ már több, mint 80 éve fejleszti a tiszteleten alapuló kapcsolatait a kávétermelő farmerekkel, és dolgozik azon, hogy biztosítsa a kávé jövőjét. Nagy hangsúlyt fektetünk a kávé fenntartható és felelős módon való beszerzésére, legyen szó a farmerek életkörülményeinek javításáról vagy környezetvédelmi törekvésekről. 

 • Kávétermesztő szakértőink segítik fejleszteni a farmerek mezőgazdasági és üzleti tudását, hogy így hatékonyabban tudják igazgatni a mezőgazdasági területeiket és javítani a megélhetési lehetőségeiket.  
 • Tudósaink világszerte olyan kávénövények nemesítésén dolgoznak, amelyek kevésbé vízigényesek és ellenállóbbak a kávé tipikus betegségeivel szemben is. Így a farmerek magas minőségű terményt kevesebb víz felhasználásával képesek előállítani, ami a hatékonyság mellett környezeti erőforrásaink védelméhez is hozzájárul. 
 • Környezetvédelmi törekvéseink részeként célunk többek között az erdőirtás megakadályozása és a biológiai sokszínűség megóvása is. 


Tudj meg többet a témában a linkre kattintva!


Különleges kávék és kávézók a világban

 • Az egyik legdrágább és legkülönlegesebb kávé az Indonéziában tervelt Kopi Luwak (másnéven cibet kávé). A kávé különlegességét az adja, hogy a cibetmacska ürülékéből válogatják ki a kávészemeket. A cibetmacska ugyanis állítólag olyan jó szaglással rendelkezik, hogy csak a legjobb minőségű kávécseresznyéket eszi meg. Ezután egy nap alatt megemészti, miközben a gyomrában levő különleges enzimeknek köszönhetően a kávébab selymes ízű lesz. Miután távozott a macskából, gondosan kiválogatják a szemeket, majd megpörkölik.
 • Brazília híres kávéja a cafezinho, melyet cukrozott vízzel főznek, így egy nagyon édes kávés ital az eredmény.
 • Hallottál már az elefántkávéról? A Maragogype kávébab kétszer akkora, mint egy hagyományos kávébab. Nem csak mérete, íze is intenzív.
 • Japánban és Koreában léteznek Cat Cafék („macska kávézók”), ahol kávézás közben macskák társaságát élvezheted.

 

Tovább olvasnál a kávéról?

Böngéssz korábbi cikkeink között a linkekre kattintva, melyekből megtudhatod, hogy:

Megnéznél pár szuper kávés receptet is?

Jeges kávé, kávékoktél vagy kávés desszert? Nálunk mindent megtalálsz, és most ki is gyűjtöttük neked kedvenceinket, csak kattints a linkre: