Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Szülői minta és kitartás a gyerekek táplálkozási szokásainak kialakításában

Miért fontos a termék csomagolása?

Beszédes csomagolás

Vásárláskor szánj időt arra, hogy megismerkedj a termékkel, élelmiszerrel, amit veszel. Nézd meg alaposan a csomagolást, sok hasznos információt mutat! 

Egészségi állapotunk szempontjából meghatározó jelentőségű az elfogyasztott élelmiszerek minősége és összetétele mellett az is, hogy mennyire vagyunk tisztában az adagmennyiségekkel, valamint étkezéseinknél figyelni tudunk-e a mértéktartásra. Az élelmiszerek csomagolásán található jelölések segítséget jelentenek a tudatosabb élelmiszerválasztáshoz, a változatos, egészséges táplálkozás kialakításához. 

A csomagoláson feltüntetett információk helyes értelmezése segíti a különböző termékek közötti eligazodást, a fogyasztásra szánt adagok kiszámítását, ami fontos a mértékletes táplálkozás megvalósítása szempontjából. Ezért mindig érdemes figyelmet szentelni ezekre, mielőtt eldöntöd, hogy melyik termék kerüljön a bevásárlókosárba. 

A csomagolás szerepe nem merül ki a rajta feltüntetett információkban!  Környezettudatos vásárlóként biztos érdekelni fog a témába vágó kiadványunk

Az alapok 

Sokszor már a termék neve is beszédes, utal az élelmiszer fizikai állapotára (pl. koncentrátum, granulátum), vagy a rajta végzett élelmiszeripari eljárásra (pl. füstölt, szárított) is. 

Azonosítsd be az áru eredetét! 

A származási ország, gyártó, illetve forgalmazó neve és címe támpontot jelent akkor, ha több információra van szükséged a termékről. A külföldről származó, hazánkban forgalmazott élelmiszerek csomagolásán is szerepelnie kell magyar nyelvű jelölésnek. 

Ellenőrizd az eltarthatóságra vonatkozó dátumot! 

A felhasználhatóság idejét kétféleképpen találhatod meg, attól függően, hogy milyen típusú élelmiszerről beszélünk: 

A minőségmegőrzési idő (vagy angolul Best before-jelölés) olyan termékeken szerepel, melyeket a jelzett időponton túl sem kockázatos elfogyasztani. Az ilyen jelöléssel ellátott tartós élelmiszerek a lejárati időt követően is fogyaszthatók, ha bontatlan csomagolásban és a gyártó által megadott körülmények között tároljuk őket. Ezek például száraz hüvelyesek, gabonafélék (pl.: liszt, gríz), fűszerek, csokoládék, levesporok, üveges szószok vagy a reggelizőpelyhek. 

A fogyaszthatósági idő (vagy angolul Use by-felirat) viszont azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszert meddig szabad elfogyasztani, tehát ezen az időponton túl a nemkívánatos mikrobiológiai változások miatt már káros lehet az egészségre, még akkor is, ha betartottuk a meghatározott tárolási körülményeket. Ilyen jelöléssel találkozhatunk például a gyorsan romló élelmiszerek, mint a tejtermékek (savanyodás, túrósodás), pékáruk és cukrászati készítmények (nyúlósodás, penészesedés, erjedés) vagy friss húsáruk (kellemetlen szag, nyálkásodás, előcsomagolt termék esetében látványos gázképződés) csomagolásán. 

Lejárt eltarthatóságú, sérült vagy szennyezett csomagolású terméket ne vásárolj meg akkor sem, ha kedvező áron kínálják!  

 

Mit mond a csomagolás a tápanyagtartalomról? 

A tápanyagtartalomra és egészségre kifejtett hatásra vonatkozó állítások abban az esetben tüntethetők fel a csomagoláson, ha az élelmiszer, vagy annak valamely alkotóeleme és az egészségünk között bizonyított összefüggés áll fenn. Jogszabályok rendelkeznek arról, hogy az élelmiszerekre vonatkozó engedélyezett állítások („B6-vitaminforrás”, „élelmi rostban gazdag”, stb.) a fogyasztók számára érthetők, megbízhatók és hasznosak legyenek, és a fogyasztók megkapják a tények teljes ismeretében történő választáshoz szükséges információt.  

A tápanyagtartalom mellett érdemes azt is megfigyelni, hogy az a napi beviteli referencia értékeknek mekkora részét teszi ki (RI). Az energiabevitel szempontjából például egy átlagos felnőtt nő számára javasolt napi energiabevitel 2000 kcal, egy 200 kcal energia tartalmú étel csomagolásán az erre vonatkozó RI% 10% lesz. RI% nem csak energiabevitel szempontjából lehet feltüntetve, mutathatja az egyes tápanyagok (só, zsír, szénhidrát stb.) napi javasolt beviteli értékhez viszonyított arányát is. Családi termékeknél érdemes figyelni arra, hogy a gyerekeknek más az ajánlott fogyasztási mennyiség, erre vonatkozóan gyakran található külön információ a termék csomagolásán.   

Olvasd el a tárolásra vonatkozó körülmények leírását, a felhasználási útmutatót! 

A tárolási feltételeket (pl. -18 0C alatt tárolva), fogyasztásra (pl. felbontás előtt felrázandó) tálalásra (pl. ajánlott köret) vonatkozó javaslatokat szintén érdemes figyelembe venni a megfelelő élelmiszerbiztonság, minőség érdekében. Csak a gyártó által feltüntetett tárolási feltételek betartása mellett garantált ugyanis a termék megfelelő állapota a feltüntetett minőségmegőrzési idő végéig. 

Fogyasztás előtt 

A termékeken feltüntetett adagolási és elkészítési mennyiségek, javaslatok segítenek a mértékletes étrend kialakításában.

Tanácsok fenntartható életmódhoz

Kattints "Hogyan legyek környezettudatos vásárló" Kisokosunkért! Lapozható és letölthető formátum!