Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Azt a kutyafáját! Tippek kezdő kutya gazdiknak

Így hozd formába a kutyádat tavasszal

Felelős cicatartás tavasszal is

Végre itt a várva várt tavasz, négylábú kedvenceink is feltápászkodnak a fűtőtest mellől és szívesebben töltik idejüket a szabadban.

Ne feledkezz meg azonban néhány fontos teendőről, mellyel felkészítheted cicádat a melegebb hónapokra!

Szőrápolás

A tavasz beköszöntével macskánk egyre több szőrt hullajt el, ami teljesen normális folyamat. Ilyenkor már a nyárra készül, így elengedhetetlen számára egy könnyebb, jól szellőző bunda, amivel a nyári melegeket is gond nélkül átvészelheti. 

Kedvencünk bőrén irritációt okozhatnak a testén maradt elhullott szőrszálak, ezért érdemes hetente akár többször is alaposan átfésülni a bundáját. A szőr kikefélése javítja a bőr vérellátását, bundája nem áll össze és a lakásban is kevesebb szőrszállal találkozol. 

Fontos, hogy a szőrszálak növekedési irányával megegyezően mozgasd a kefét, különösen ügyelj a hosszúszőrű cicák bundájára, mely könnyebben csomósodik. A cica bundájának napi rendszerességgel végzett kefélését és fésülését akkor sem érdemes elhagyni, ha ő maga is ápolja saját szőrét, ugyanis minél kevesebb elhalt szőrszálat nyel le, annál kisebb valószínűséggel alakulnak ki nála emésztési problémák.

Ha a macska nincs hozzászokva a fésűhöz, akkor kicsit nehezebb dolgod lesz, de jutalomfalatokkal, apró lépésekben megszerettetheted vele a procedúrát.

Táplálkozás

Ne hagyd figyelmen kívül, hogy a macska alapvetően ragadozó állat, ezért magas fehérje- és zsírtartalmú táplálékot igényel. Macskád táplálásánál figyelj arra, hogy az étrendjének legalább a fele, de inkább a háromnegyede fehérjehordozókat tartalmazzon! 
Ha macskatápot használsz, egy fontos elvet kell szem előtt tartanod: jó minőségű, teljes értékű tápot kell adni a cicáknak.

A száraz tápok tisztítják a cicák fogait, ezzel megelőzik a különféle lerakódások, például a fogkő kialakulását, viszont rendszeres alkalmazásuk mellett a macskának megfelelő mennyiséget kell innia. 

Azonban a macskák egy része nagyon nem szeret inni, ezért a "nem ivós" cicáknak a nedves tápot adnod, hiszen ezeknek magasabb a nedvességtartalmuk. 

Ivartalanítás

A macskák tavasz és ősz között kéthetente ivarzanak. Már tavasz legelején érdemes odafigyelned a jelekre és ha nem szeretél kismacskákat, akkor igyekezz távol tartani nőstény cicádat a kandúroktól és lakásban tartani. Legbiztosabb megoldás az ivartalanítás, amivel nem csak a szaporodást, de számos betegséget is megelőzhetsz.

Nagyon sok gazdátlan cicakölyök vágyik szerető otthonra. Ha nem vagy benne biztos, hogy el tudod helyezni az összes születendő kiscicát, inkább válaszd az ivartalanítást.

 

Nestlé tippünk
Tudtad, hogy már cicáknak is kapható jutalomfalat? Ajándékozd meg egy csomag Felix Jutalomfalattal, melyet már 5 különböző ízben szerezhetsz be kedvencednek